Melyik tetőn lehet jobban bulizni?

2014.05.30. 16:21
Szinte egyszerre nyílt meg két új tetőtéri vendéglátóegység, a Gozsdu Sky Terasz és a 360 Bár az Andrássy úton. Megnéztük milyen, amikor beszökik Magyarországra a New York-i rooftop bulik hangulata.

Szinte egyszerre nyílt Budapesten két tetőtéri teraszbár is, egyik az állandóan nyüzsgő Gozsdu udvarban, a másik az Andrássy úton, a Párisi udvar tetején. Budapesten őrült nagy hiány van a tetőtéri helységekben, eddig voltaképpen csak a Corvintetőre lehetett elmenni, ha valaki szabadtéren szeretne szórakozni, pár emelettel a város felett.

Gozsdu Sky Terasz

A bulinegyed gócpontjaként szolgáló Gozsdu udvar szép lassan teljesen beépül új helyekkel, így nem is rossz ötlet kicsit más megközelítéssel vendéglátóegységet nyitni. Ez lenne a Gozsdu Sky Terasz, aminek a megnyitását a Budapest Essentials kezdetével hangoltak össze.

DSC 0908
Fotó: Bődey János

Már a megközelítéssel komoly problémák adódtak, kicsit olyan érzése volt az embernek, mint amikor a 2000-es években illegál bulira igyekszik, de hivatalos tájékoztató nélkül a haveroktól kapott félinformációkra lehet csak hagyatkozni a tájékozódásnál. A Gozsdu félreeső részénél, ahol a különböző autók vannak kiállítva, a parkolóház felől lehet megközelíteni a teraszt, szerencsére pont arra lófrált egy biztonsági őr, hogy segítsen, mert a teljesen észrevehetetlen ajtóra kitűzött Budapest Essentials-plakát nem tette egyértelművé, hogy hé, hülye gyerek, ez a bejárat. Lifttel fel a hatodikra, egy kis lépcsőzés, és már megérkeztünk Budapest következő felkapott helyére.

Nagyjából másfél perc kellett ahhoz, hogy egyértelművé váljon, a Sky Terasz még egyáltalán nincs kész. A világítást két kisebb reflektor oldotta meg a bárpult előtt, az asztaloknál pedig mindössze pár gyertya, ami nagyjából annyi fény nyújtott, mint amikor az ember meggyújtja a cigijét. A bárpult előtti részre hanyagul ledobált fekete babzsák sem segített túlságosan az összhatáson, a berendezést annyival le is lehet rendezni, hogy vannak asztalok és székek, illetve egy bárpult.

Közben kiszúrt minket a hely sajtósa, és kedvesen érdeklődött felőlünk. Talán kissé ünneprontó hangnemben kérdeztem.

- Ha jól nézem, ez a hely még egyáltalán nincs kész.
- Még nincs, valóban.
- Akkor minek kell megnyitni?
- Hát Budapest Essentials!

Aztán kedvesen felajánlották, hogy másnap nappal kinyitnak nekünk, hogy rendes fényben is befotózhassuk a helyet, de ez igazságtalan lett volna a másik bárral való összehasonlítás szempontjából.

Alapvetően aggályosnak érzem, hogy miért nyitnak meg bármilyen helységet, mielőtt 100 százalékban elkészülne. Egy terasz szélére felszögelhető izzósor nem került volna többe 15-20 ezer forintnál, cserébe van egy kis fény, és valami minimális hangulat. Helyette legalább vehettem 1580 forintért két korsó sört. Választék nincs, csak ez az egyfajta csapolt sör volt a helyszínen, szóval 790-ért ihattam Pusztai -Világost, amit vagy rosszul csapoltak, vagy felvizeztek, vagy alapból borzalmasan szar, nem is tudtuk meginni.

DSC 0914
Fotó: Bődey János

Az elvitathatatlan, hogy szükség van ilyen helyre Budapesten. Ugyan éjszaka nem igazán impozáns a kilátás, a Gellért-hegyen kívül csupa sötétség veszi körül a teraszt, nappal azonban kifejezetten keresett lehet. Eltudom képzelni, hogy nagyobb bulik utáni afterek, kora délutáni berúgások vagy csak egy napsütéses kávézás mind remek indok, hogy az ember felliftezzen a Gozsdu hatodik emeletére, komoly potenciál rejlik a lehetőségekben. Most viszont maradt az óriási csalódás.

360 Bár

Még az is felmerült a Sky Terasz után, hogy ha a másik, szintén most nyíló tetőtéri helyen is ennyire minimális fényviszonyok lesznek, akkor inkább hagyjuk az egészet, mert képtelenség fotózni. A Párisi udvar hatodik emeletének tetején azonban nem ez volt a helyzet.

A megközelítés egyszerűbb, rögtön a lenti bejáratnál eligazítanak minket, hogy az első lifttel a T-emeletre menjünk. Amikor az ajtó kinyílt, és elénk tárult a 360 Bár látványa, na, az tényleg olyan volt, mint amilyen egy New York-i rooftop buli hangulata lehet. Egészen felpezsdítő érzés, mikor az ember egy szolid épület liftjébe beszállva, hat emeletet utazva egyszer csak egy kisebb szabadtéri klubban találja magát, körülötte a város fényeivel.

DSC 0933
Fotó: Bődey János

Ugyanis a 360 Bár - mint a neve is jellemzi - tényleg olyan szerencsés elhelyezkedésű, hogy rálátni az egész városra. Ameddig a Sky Teraszról kivilágítatlan lakóépületek takarták a látványt, addig innen látszott minden fontosabb hely Budapesten, az óriáskerék, a Parlament, a Bazilika, és más nagyobb épületek csodálatos kilátást biztosítottak, ráadásul tényleg 360 fokban. A berendezés sem merült ki székekben és asztalokban, kisebb kanapék, kihúzott égősorok jelentették a pluszt a Sky Teraszhoz képest, az egyre hidegebb idő miatt pedig pokrócokat adtak a fázósabbaknak.

A 790 forintos Pusztai Világos után felkészültem arra, hogy az Andrássyn akár 1000 forintig is felmehetek a korsó sör ára, de a Soproni "csak" 610 forint volt, ami annyira nem számít ordenáré lehúzásnak ezen a környéken.

DSC 0924
Fotó: Bődey János

A 360 Bár minden, amilyennek egy tetőteraszos helynek lennie kell. Elhelyezkedésének köszönhetően valószínűleg komolyabb hangerőproblémák sem lesznek a zene miatt, így akár egész hangulatos bulikat is lehet ide szervezni a jövőben. Azonban nem csak a veretni vágyó fiataloknak lehet vonzó, mert az itteni kilátás tényleg olyan, amiért gazdagabb országokban már pénzt kérnek el a turistáktól. Így bármikor érdemes lehet felliftezni, kérni egy teát, és az egész városra rálátva órákig gyönyörködni a látványban. Az viszont komoly probléma lehet a jövőben, hogy mindössze egyetlen lift jár a földszint és tető között, ami felfelé nem okoz különösebb akadályt, lefelé viszont negyedórás sor állt, hogy hatfős csoportokban le lehessen jutni. Ennyivel előrébb tart a Sky Terasz például, ahol rögtön két lift is segíti a közlekedést.

Az újonnan nyílt tetőteraszos helyek versenyét tehát toronymagasan a 360 Bár nyerte, de azt mindenképp ki kell emelni, hogy amíg az egyik teljes sebességgel üzemel, a másik egész egyszerűen még nem alkalmas rendes megnyitásra.