Szavazzon az Év Tökére!

2014.11.01. 08:28

Nem akarok nagy szavakat használni, de ilyen rövid idő alatt ennyi töklámpásról készült fotó talán még soha nem érkezett az Index postaládájába. Első szárnypróbálgatók, gyerekek, harmadik generációs tökfaragók, művészi igényű tökösök, kollégák egyaránt jelentkeztek. Olyan sokan, hogy sajnos mindegyik töklámpást nem is tudjuk bemutatni, amelyik a felhívásunkra érkezett. Cserébe szavazhatnak. Önök szerint melyik Az Év Amatőr Töke?

A háromszögorrúak

Erik, Ábel és Apa közös munkája. Biztosat nem tudunk az alkotók koráról, csak feltételezzük, hogy Apa nem egy nyugdíjasotthon kézművesfoglalkozásán készítette a tököket negyvenes fiai, Erik és Ábel társaságában, hanem valódi gyermekkezek vannak a dologban. Igazi művészi játék ez a stilizált ábrázolással: a háromszög állítva, és megfordítva is jelölhet orrot, és a szem megformálása is széles teret hagy az alkotói szabadságnak. Metszőfoga egyik fejnek sincs, így vagy tökvámpírokkal, vagy tejfogaikat elvesztő tökgyerekekkel állunk szemben.

Bérczesi Róbert az elvonó előtt tök

Andres töke korunk fontos társadalmi problémájára hívja fel a figyelmet. A kitágult pupilla, görcsös vigyorgás, felfokozott idegállapot súlyos függőség lenyomata is lehet, a túlzott jókedv pedig segélykiáltás. Halljuk meg!

Bolondos tökfej

Kata a tökfej-vonal bolondos mellékágán haladt tovább,  elküldött képein rámutatva, hogy egy tökből faragott fej groteszk vonásai, és a grimaszoló emberfej között akadnak ugyan közös elemek, de egy tökből faragott koponya még akkor sem tűnhet emberinek, ha azt egy ügyes fotótrükkel a nyakunkra helyezzük. 

Garfield-tök

Péter egy sor szebbnél szebb tökfaragványt küldött, ezek közül most az idei, garfieldest nevezzük az Év Amatőr Töke versenybe. 

Gondoltunk egy komolyabbat

"Nekem édesanyám is faragott kb. 30 éve lámpást, aztán miután a gyerekeim belecseperedtek mi is elkezdtük pár éve. Évekig voltak a szokásos sablonosak, aztán tavaly gondoltunk egy komolyabbat" - írta Zsolt, a tökfaragás Paganinije. Szavak helyett talán beszéljenek is inkább a tökök:

Könnyező tök denevérárnyékkal

Noha az Év Amatőr Töke verseny alapvetően nem ismeri a pozitív diszkriminációt, az alkotáshoz hozzáfűzném, hogy egy kilenc éves kisfiú munkája, ehhez képest viszont meglepően érett. A kagyló, denevér, láng és tök kompozíciója a víz, levegő, tűz és föld elemeket idézi, miközben a töktekintet egyszerre dühös és szomorú.

Macskatök

Ez már nem is egy faragott tök, hanem egy műalkotás. Kifinomult vonalvezetés, érzéki késkezelés, Gergely macskatöke önmagáért beszél. A macskamotívum nem légből kapott, a tökfaragás folyamatát egy valódi macska kísérte végig. 

Metáltök

Csaba a halloweeni tökök legszebb hagyományára épít a gonosztök-karakterrel. Részletgazdag, ijesztő, termetes - a klasszikus tökfaragás három legfontosabb kritériumát teljesíti, mindez kerti környezetben. Csaba azt írta, büszke erre a tökre. Innen üzenjük: lehet is!

Sötétben jó lesz

Hancu szerint "az a titok, hogy bármilyen bénán is néz ki világosban, sötétben mécsessel akkor is király lesz." Az eredmény őt igazolja. A tökfaragvány az Így neveld a sárkányodat 2. egyik kulcsjelenetét ábrázolja, amikor egy sárkánybűvölő viking elveszti az egyensúlyát az éjfúria típusú, kimagaslóan intelligens, de testi hiányosságai miatt időnként esetlen sárkányon, repülés közben.

Szerkesztőségi tök

 Jó minőségű alapanyag, világos üzenet, elnagyolt kivitelezés: íme a négyszáznegyvennégy töke. A harmadik négyesnél talán megcsúszott a kés, az alkotó széles szájjal korrigált. Tetszetős.

Tökök kemencével

Bár az Év Amatőr Töke verseny mindig magáról a tökről, és soha nem egy tök környezetéről szól, jelen esetben nehéz elvonatkoztatni. A számonkérő tekintettel világító bagolytök és a masnis tök fekete istváni értelemben van jelen a kemence padkáján. Tünde és István alkotása. 

Tündértök

Visszafogott, de technikás, igazán nem szokványos tökkel rukkolt elő Zsani. A tökuniverzumban lebegő kolibritündér láthatóan varázslásra kész: édes lehet az álmunk, ha egy ilyen tök vigyázza.