Magyar találmány a legújabb street food-őrület

001
2015.05.18. 17:54

Többet nem mondok olyat, mint a Faszaládé kapcsán, hogy street food fronton már nem lehet újat mondani, hiszen a szemünk előtt született meg most egy teljesen új utcai étel, a ring. A vasárnapi Rehab Critical Mass-on debütált a Budapest Bakering, és hétfőn kezdődik igazán a tesztüzem, de már mindenki a három csodakocsiról beszél.

A Budapest közlekedési eszközeit idéző kézikocsik és a kaja egyaránt Lendvai Ádám fejlesztése, ráadásul még csak azt sem mondhatjuk, hogy egy régóta dédelgetett régi álom, hanem egy alig féléves ötlet. Ennek ellenére a Budapest Bakering koncepciója igen tudatosan átgondolt: Lendvai Ádám egy olyan street foodot akart, ami teljesen újszerű, bármikor hozzáférhető és fogyasztható, jól szállítható és reggelire ugyanúgy jó, mit vacsorára. Ez lett a ring, aminek a formáját, az ízét és a nevét is ő találta ki a Budapest Bakering másik tagjával, Megyesi Melindával együtt.

Egyelőre a hetedik kerületre kaptak működési engedélyt, így azon belül

bárhol felbukkanhatnak a villamost, trolit és buszt idéző kiskocsik, amikhez hamarosan két újabb barátjuk is csatlakozik: a zöld hév, és a kék szovjet metró.

Aztán ha már nagyon befut a ring, további bővítések is várhatók. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy a kocsikban kismotor is van, és utazásra is alkalmasak, elmondom, hogy nem: a ringárus-fiúk szegények maguk tolják a szekeret, hogy ezzel a borzasztó szóviccel éljek, - bár bicikli kapcsolható a kocsikhoz.

Na de mi az a ring?

Semmiképen sem bagel, ezt Lendvai Ádám nagyon sokszor elmondta, úgyhogy én megjegyeztem, és tovább is adom. Ez nem bagel, hanem Lendvai szerint

egy teljesen új étel, egy zárt szendvics,

ami ebben a formában sehol a világon nincs. (Töltött bagelgolyókat egyébként New Yorkban lehet enni, de azok kerekek, Isztambulban pedig árulnak az utcán hasonló kocsikról ugyanilyen kerek, maggal szórt kalácsféléket, simitet de az meg nem töltött. A leginkább talán a török acma hasonlít a ringre, ezt török bagelnek is hívják.) A bagelt úgy töltik meg hogy kettévágják, mint egy szendvicset, a ringnek azonban a belsejében található a teljesen egyedi tölteték, arról nem beszélve, hogy a tésztája is más. Amit én kóstoltam annak inkább kalácsszerű, nekem kicsit túl édes tésztája volt, és a töltelék eloszlásával is akadtak még gondok, de finom volt.

Food truck vagy ételkocsi?

Budapesten is egyre több az utcán álló food truck, de a mindenféle engedélyezések miatt sajnos a kocsik többsége egy helyben áll, így nem látja el eredeti funkcióját, azt, hogy mozogjon a városban. Ez leginkább a területi engedélyek miatt van, ha egy food truck egész Budapesten akarna mozogni, minden kerületre szüksége lenne engedélyre. A legtöbb budapesti food truck így nem csinál mást, mint hogy kiviszi a konyhát az utcára. Nem mozoghat egy városon belül, arra kap csak engedélyt, hogy egy helyben legyen, ezért ugyanúgy működnek mint a legtöbb utcai árus, vagy büfé.

A ring azonban már egy készétel árul, ezért a kiskocsi csak szállításra szolgál, nem főzésre, és mint ilyen nagyon mobilis. Mivel nincs konyhájuk, különleges ÁNTSZ-engedélyekre sem volt szükségük, de azért egy meleg vizes kézmosót be kellett szerelni a kocsikba. Bár engedélyük egyelőre nekik is csak a hetedik kerületre van, így egyelőre csak ott találkozhatunk a kocsikkal, de szeretnének engedélyt a többi kerületre is.

Amíg ez megvalósul, a tervek szerint biciklis futár szállítja majd ki a ringeket a többi kerületbe.

3

Hogy mivel legyen töltve a tészta, arra nagyon sok ötlet felmerült. A Budapest Bakering csapata először baráti körében gyűjtött ötleteket a töltelékre, majd a legjobbakat le is süttették egy kis pékséggel. 17 féle ringet készítettek, amit kétszáz emberrel kóstoltak végig a Gozsdu udvarban és az ott legjobban szereplő ízesítésekből állt össze végül a kínálat, ami a következő:

  • Juhtúró - bacon - zöld pesztó
  • Kolbászos aszalt sárgabarackkal
  • Márványsajtos aszalt gyümölcsökkel és dióval
  • Mézes-gyömbéres kandírozott citrommal
  • Sonkába tekert kecskesajt fügével
  • Spenótos-fetás
  • Szárított paradicsomos parmezánnal

Ez azonban koránt sem végleges, ötleteket adni ugyanis a honlapon továbbra is lehet, a tervek szerint tízféle ízzel fognak majd járni a kocsik, - jelenleg hatból, öt sósból és egy édesből lehet választani. Mindegyiket nem próbáltam, csak négyet vettem, a kóstoláson magasan a kolbászos-aszalt barackos nyert és szerintem is ez sikerült a legjobban. Harmonikus volt benne a töltelék, jól illett az édes íz a kolbászhoz, és egyenletes volt az eloszlás, megvalósult az 50 százalék tészta, 50 százalék töltelék arány, ami a ringesek eredeti célja.

Hasonló volt a helyzet a spenótos-feta sajtos ringgel is, ezzel csak annyi volt a bajom, hogy nem volt benne gusztusos a tölteték, de hát a spenót már csak ilyen. Az egyedüli édes íz jelenleg a gyömbéres, amiben kicsit el volt túlozva a gyömbér, de aki szereti a csípőset, bírni fogja. Leggyengébben nálam a sonkás-kecskesajtos szerepelt, pedig ízre jó volt, de egy nagy részen nem volt töltelék, és a sonka darabok hol felbukkantak, hol nem.

Ettől függetlenül mindenkit biztatnék arra, hogy inkább egy cuki ringes kocsi előtt álljon sorba reggel, mint a Fornettinél.

A ringes kocsik hétfő reggel hétkor álltak munkába, és az a terv, hogy ezentúl minden nap kora reggeltől szolgálják ki a dolgozó kisembereket, éjjel pedig a bulinegyedben kóválygókat. Hétvégi időszakban hajnali háromig, amikor már nem nagyon lehet normális kaját kapni az utcán. Egy külön erre a célra fejlesztett mobil alkalmazáson keresztül egyébként követhető, hol járnak éppen a ringes kocsik, de ha nem vagyunk olyan állapotban, hogy oda elgyalogoljunk a mágnes gomb megnyomásával kérhetjük is, hogy tolják el hozzánk a kocsit, mert enni akarunk.

A kocsikat valószínűleg könnyű lesz megszokni, csakúgy, mint a ring árát, ami 300 forint, ennyiért maximum két pogácsát adnak, vagy egy sajtburgert a Mekiben, de hát a ring sokkal kiadósabb. Én nagy jövőt jósolok a ringnek, egyetlen buktatója a projektnek az lehet, hogy a turisták úton-útfélen a kocsikkal fognak fényképezkedni, úgy meg a fenének sem lesz kedve beállni a sorba.