Öngyilkos lett, miután online szerelme minden pénzét kicsalta

2017.05.05. 17:23

Egy 51 éves brit férfi, Ian Doney megölte magát, miután egy online társkeresőn keresztül az összes megtakarítását kicsalták belőle. A csalók nőknek tettették magukat, ezzel húztak ki pénzt az áldozataikból. Doney, aki 19 éve egy divatszalonban dolgozott, időnként annyi pénzt küldött online szerelmeinek, hogy neki már ételre sem futotta.

 Először 2015 nyarán kezdett "kapcsolatot" egy csalóval, egy szingliknek utazásokat kínáló honlapon. Doney az utazáson szerette volna megismerni az illetőt, de végül sosem találkoztak. A férfi azonban nem tett le a kapcsolatról, Facebookon "kapcsolatban" státuszra állította magát, és testvére elmondása szerint családot akart alapítani szerelmével.

A csaló rengeteg pénzt kért tőle, Doney eladta vagyontárgyait és másoktól kért kölcsön, hogy eleget tudjon tenni a kéréseknek, miközben maga éhezett. A családja előtt tagadta a dolgot. Végül öngyilkossági kísérletet hajtott végre, amit túlélt, és pszichiátrián kezelték.

Mikor kezdett jobban lenni, kiengedték, viszont hamarosan újra online kezdett levelezni vélhetően Nigériai. Tavaly augusztusban otthonában felakasztotta magát, levelet hagyott maga után, amiben azt írta, az egész az ő hibája.

A tragikus történet az online párkeresés váratlan kockázataira hívja fel a figyelmet, a brit hatóságok egyelőre keresik, mit tehetnének hasonló ügyekben. A történet meglehetősen emlékeztet egy idén futott sötét humorú sorozatra, az Impostersre, amiben egy Maddie nevű lány és bandája hasonló eszközökkel csalnak ki pénzt a rajongóikból.

A pénzügyi tranzakciók egyébként itthon sem idegenek a Tindertől, sőt. Ebben az esetben a pénzügyi kár volt jelentős, de az online kezdődő randiknál fennáll az erőszak veszélye is, itthon (látenciával számolva) évi 70-120 áldozat is lehet.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.