Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Japánból hoz Magyarországra sört a Dreher

2018.03.09. 18:50

A Dreher bemutatta pénteken új sörét, az Asahi Super Dry-t. Nem véletlenül kísérletezik a patinás magyar sörgyár japán sörrel: tavaly április óta az Asahi Breweries tulajdona szőröstül-bőröstül.

Korábbi tulajdonosának, a dél-afrikai SABMillernek ugyanis meg kellett válnia több kisebb sörgyárától, így a Drehertől is, hogy az EU engedje fúzióját a másik söróriással, a belgiumi AB InBevvel. Az Európára épp szemet vető, terjeszkedésben levő Asahi pedig kapott az alkalmon.

Nézzük tehát az új magyar japán sört, az Asahi Super Dry-t. A sajtótájékoztatón csapolva is lehetett inni, gyorsan kértem egy pohárral. Aránylag kellemes illatú, kemény, de gyorsan összeeső habpaplanú, friss, könnyű sörként mutatkozott be. Kicsit (de nem bántóan) kukoricagrízesen édeskés kezdetű (sweet-ricey opening), alig keserű uszállyal távozó (slight-bitter downbelling) sörként búcsúzott, kifejezetten üdítő (concrete fresh) hatással. Erre a stílusra találták ki kézműves sörfőző berkekben a joker kifejezést:

ivósör.

Mivel messze volt a tájékoztató vége, lassan kortyolgattam, nyers, sós zöldbabszemeket rágcsálgatva hozzá. Hamar kiderült, hogy ezt a sört nem nagyon szabad sokáig tartogatni, ha a kelleténél tovább áll és melegszik, az nem a legjobbat hozza ki belőle. Nyilván ezért is lehet majd 0,33-as palackokban kapni. Később egy nem behűtött palack felnyitásánál is az volt a benyomásom, hogy Super Dry-nak szuper behűtésre van szüksége ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa.

A Super Dry kifejezést eléggé megtépázta itthon a Borsodi ilyen néven futtatott söre. A stílust azonban a japánok, mégpedig épp az Asahi találta ki 1987-ben. Addig a második vonalban topogtak aromásabb Gold sörükkel, ezért húztak egy merészet: kommercializálják a sörüket, azaz lecsiszolnak a jellegzetes sörös ízjegyeken, egy kevésbé komlós, kevésbé malátás, a tömegízlésnek jobban bejövő, némileg ivartalanított, de azért 5% alkoholt tartalmazó söritalt alkotva. Az ízek kerekítésében jelentős szerepet játszik a sörbe főzött rizs és kukoricagríz is.

Az ötlettel eltalálták a közízlést, az új Super Dry néhány év alatt az élre katapultálta a japán sörpiacon az Asahit. A Dreher előzetes vaktesztjei is azt bizonyították, hogy az emberek vevők lesznek erre a gyengített ízvilágra. Majd meglátjuk. Érdemes tudni, hogy sör palackostul Padovából (a szintén Asahi tulajdonú Peroni sörgyárból) érkezik, tehát nem itthon főzik, nem itt palackozzák.

A helyszínen kisebb vitába keveredtem arról, hogy most Magyarországon éppen a karakteres ízű sörök vannak felfutóban. Méghozzá a kézműves sörvilág után az ipari termelésben is, lásd a Soproni IPA nagy sikerét, ezért talán pár évvel később, a hullám lecsengésekor kellett volna előjönni egy ilyen semleges sörrel, de lehet, hogy nincs igazam.

Ami biztos, hogy a nagy többséget biztos nem fogja megosztani az Asahi Super Dry, behűtve tényleg nem egy rossz sör, sőt az ára sem lesz nagyon magas (a hipermarketekben 250-300 forint körül lehet majd megvenni). De hogy nem fog akkorát szakítani, mint Japánban, az nagyon valószínű.