Ödön
2 °C
11 °C

Mit művelnek az oroszok a pelmenyivel?

2018.06.19. 07:05

Amikor az ember egy moszkvai kifőzdébe belépve Trump-szlogenes pólót viselő pénztárossal találja magát szembe, aztán azt látja, hogy valaki épp fekete színű töltött tésztát visz el a pulttól, akkor kezd reménykedni, hogy valami érdekesbe csöppent. 

A fekete színű töltött tészta amúgy a pelmenyi, az oroszok jellegzetes étele, úgy kell elképzelni, mint a pirogot. Ja, és megmentésre szorul. Merthogy a pénztáros pólóján lévő felirat a Trumptól ismert Make America Great Again mintájára Make Pelmeni Great Again volt, vagyis tegyük újra naggyá a pelmenyit.

A töltött tésztát itthon is lehet enni több budapesti helyen, de a Moszkvába, a futball-vb-re érkezve hallottam az ott élőktől, hogy hiába tradicionális étel, nem túl jó a pelmenyi-helyzet az orosz fővárosban. Sok helyen vacakok az alapanyagok, és rossz minőségű húsból készülnek, emiatt kerültünk a belváros közelében lévő Lepim I Varimba, ahol kicsit újragondolták a pelmenyizést. 

A szokásos marhahúsos, sertéshúsos mellett itt olyanok vannak menün, mint a csirkés-rákos, amit tintahal tintájával festenek feketére, vagy a kamcsatkai rákokkal töltött kamcsatszki. Utóbbiról pont lemaradtunk, pedig elvileg ez a ház specialitása, úgyhogy rámentem a fekete pelmenyire. Olyan negyed órát kellett várni, amíg elkészült a rendelésünk, közben folyamatosan pörgött a nappali méretű hely, a pult mögött pedig a közép-ázsiai munkaerő határozott arccal gyúrta és töltötte a tésztát. 

Fotó: Lovas Gergő

A fekete pelmenyi reszelt sajttal a tetején érkezett, de érdemes mellé venni tejfölt is, ami magyarként annyira nem esik nehezére az embernek.

Az elsőre lejött, hogy jóval puhább a tészta az otthon kóstolt pelmenyiknél, valószínűleg mert több zsírral készül. A csirke-rák kombináció tökre működött, és nem tolták túl a fűszerezést sem hálistennek, szóval rendben volt dolog, elég hamar belapátoltam egy adagot. A nem színezett tésztájú pelmenyit angus marhával töltötték meg, és kevés zöldfűszerrel szórták meg. Nem volt gond ezzel sem, lehetett érezni, hogy a hús jó minőségű, de azért hasra nem estem tőle. 

Nekem totál újdonság volt, hogy pelmenyiből van édes verzió is (update: nem véletlenül, ugyanis mint kiderült, ez valójában varenyiki) Ezt meggyel töltötték meg, és nekem rögtön a derelye ugrott be róla, csak nem annyira édes. A meggy kicsit mintha kompótszerű lenne, de az a helyzet, hogy alaposan eltaktikáztam a kóstolást, mert ezen a ponton már annyira eltelített a sok tészta, hogy csökkent a lelkesedésem is. 

Fotó: Lovas Gergő

Az viszont jó dolog, hogy a futball-világbajnokságra érkező szurkolóözön az ilyen helyeken fel tudja fedezni egy kicsit az orosz konyhát, mert a stadionok környékén és a stadionokban erre nem sok lehetősége van. Mindenhol a hot-dog, hamburger vonalon utaznak, bár az egyik helyszínen belefutottam sztroganoffba is, de az kritikán alul menza-színvonal volt. 

A lényeg, hogy a pelmenyi megmentése elkezdődött, és egész jól halad. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?