Magyarországi Kínai Református Gyülekezet Egyesülete

匈牙利华人基督教会 (Huaren Jidu Jiaohui)

2018.09.15. 10:23

Cím: Mázsa tér 2–6.

A gyülekezet 1990 körül jött létre, eleinte két kis csoport volt. Az egyik csoportot a kőbányai úton a Négy Tigris piac koreai misszionáriusa alapította, eleinte a XIV. kerületben voltak gyűléseik. A másik csoportot egy amerikai prédikátor hozta létre.

Ezek aztán összeolvadtak, és 1996-ban hivatalosan is egyházat alapítottak. Eleinte a református egyház épületét bérelték a Kőrösi Csoma sétányon, és csak 2014-ben költöztek a Mázsa utcába.

A kilencvenes évek közepén 40-50 ember tagja volt az egyesületnek, manapság a nagyobb összejöveteleken átlagosan 200-an jelennek meg, de ennél többen tartoznak az egyházhoz. A gyülekezet átlagéletkora nem túl magas, leginkább harmincas szülők járnak az összejövetelekre a gyerekeikkel, így egy misén átlagosan 30-40 gyerek is részt vesz. Keddtől szombat estig mindennap tartanak kiscsoportos összejöveteleket, szövegeket olvasnak és énekelnek, de szerdán van egy nagyobb közös ima is.

Az énekes események kétfélék: az egyiken tradicionális dalokat énekelnek, a másik viszont poposabb, ott hangszeres kíséret is van, és ezekre az eseményekre kifejezetten fiatalokat várnak.

Az egyházban kínaiul beszélnek, ugyanakkor szeretnének a vallásos magyarok felé is nyitni, ezért nemrég például a szerb határ közelében szerveztek programokat és misét tolmács segítségével egy helyi cigány közösségnek. A környékbeli országok kínai közösségeivel is tartják a kapcsolatot: ennek egyik formája nemzetközi gyerektáborok szervezése.