Saját mogyorókrémet készül piacra dobni a Barilla olasz tésztagyártó cég, a Nutella versenytársának szánt termék azonban nem fog pálmaolajat tartalmazni, írja az MTI.
A népszerű Nutella elődjét Pietro Ferrero cukrász alkotta meg 1946-ban, válaszul a második világháborút követő időszakban uralkodó kakaóhiányra. Ezt a receptet tökéletesítette később Pietro Ferrero fia, Michele Ferrero, ő adta a Nutella nevet az akkoriban még kicsiny családi vállalkozás termékének. A nyolcvanas években aztán világszerte elterjedtté vált.
éves forgalma eléri a több mint 2 milliárd eurót,
amivel 54 százalékos részesedése van a csokoládékrémek globális piacán. A világon a második legnépszerűbb a török Yildiz Holding Cokokrem nevű terméke, amely mindössze 2 százalékos részesedéssel bír az Euromonitor International szerint.
Most a tésztáiról ismert olasz cég, a Barilla tervezi piacra dobni jövő évben saját mogyorós csokoládékrémjét, amelyet a Nutella riválisának szánnak. A Barilla a receptből kihagyja a pálmaolajat, ami a Nutellában van. A pálmaolaj használatának egészségügyi és környezetvédelmi aggályai miatt többször érte bírálat a Ferrerót, ezért a cég 2016-ban reklámkampányt indított a kérdéses összetevő felhasználásának védelmében.