Több mint 45 év után újra fürödhetünk a Római-parton

fortepan 62265
2019.06.28. 16:33
1973 óta először strandolhatunk Budapesten legálisan a Dunában június 29-én, szombaton, a remények szerint jövőre megnyíló Római Szabadstrand tesztnapján.

"Idén főleg a Római-parttal foglalkozunk majd. Régóta szajkózzuk már, hogy ez a partszakasz ideális lenne egy szabadstrand számára. Reméljük, hogy ez a strand még a nyáron meg tud nyitni" – nyilatkozták az Indexnek az év első felében a Város és Folyó Egyesület vezetői.

A Valyo nem a levegőbe beszélt, ugyanis a kánikula közepén, egyelőre egyetlen napra (a nemzetközi Duna-nap alkalmából) valóban megnyílik az ide megálmodott Római Szabadstrand, ahol június 29-én, szombaton, hosszú évtizedek óta először lehet majd megmártózni a vízben a Duna fővárosi szakaszán.

Ahogy korábban írtuk, az óbudai önkormányzat nemrég felkarolta azt a civil kezdeményezést, amely szabadstrandot hozna létre Budapest utolsó természetes dunai partszakaszán, a Római-parton, ami a legfrissebb hírek szerint 2020 nyarán nyílhatna meg. Az önkormányzat ötletpályázatot írt ki erre, megbízta a Hello Wood építészcsoportot egy úszó installáció tervezésével, a főváros pedig 400 millió forintot különített el a terület fejlesztésére.

A Valyo, a Fák a Rómain és a többi helyi civil csoport azt reméli, hogy ezzel a döntéssel végleg lekerült a napirendről a mobilgát terve, az idei Duna-nap pedig fordulópont lehet a főváros és a folyó kapcsolatában.

Az egynapos strandnapra a szervezők zenélő biciklivel, kacsakőbajnoksággal, kenuzással és SUP-ozással készülnek a Nap bácsitól északra eső partszakaszon (a Külker Evezős Klubig), ahol este szakmázós kerekasztalbeszélgetés is lesz. A vízminőség a szakemberek szerint kiváló, további részletek az esemény Facebook-oldalán.

A Valyóval készült interjúnkat, amelyben a Római-part mellett több más dunai partszakaszról is beszéltünk, itt olvashatja.

(Borítókép: A Római-part 1934-ben. Fotó: Fortepan)