A mentes fagyi már nem kompromisszum

AE985692-8C6F-44DF-BA07-1DD80E1B9723
2019.08.18. 11:51

Ha valaki éppen nem otthon készít magának fagylaltot, illetve jégkrémet, és nem is a boltból szerzi be, hanem inkább elmegy egy cukrászdába vagy egy fagyizóba, akkor nemcsak azt látja, hogy kitárult az ízek világa, hanem azt, hogy egyre több a mentes fagyi.

Kapcsolódó
Mentes = egészséges?

Mentes = egészséges?

Itt a legújabb egészségtrend: egyre többen fogyasztanak laktóz- és gluténmentes ételeket annak ellenére, hogy nem érzékenyek rá. Mert egészséges. Mert természetes. Mert fogyaszt. Mert megelőzi az allergiát. Mert csak. De van ennek bármi értelme azon kívül, hogy többet fizet értük az ember?

Magyarországon több millióan szenvednek valamilyen ételallergiában vagy - intoleranciában, a diagnosztizált cukorbetegek száma egymillió körül van, és sokan próbálnak egészségesek maradni valamilyen más speciális étrend segítségével még ha ez nem is minden esetben indokolt. És ne feledkezzünk meg azokról, akik mondjuk etikai okokból döntenek úgy, hogy nem esznek semmilyen állati eredetű terméket. Hogy itthon pontosan hány vegetáriánus vagy vegán van, arról nem találtunk adatokat, de a számuk mindenképpen növekszik. És persze sokan, a vegánoknál biztos többen fogyókúráznak.

Az igényt a cukrász- és élelmiszeripar már rég felismerte, a Magnum tavaly például vegán jégkrémmel jelentkezett, egy Perfect Day nevű startup kifejlesztette a laborban készült tejet tartalmazó fagyit, és folytathatnánk a sort. Például azzal, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének éves fagylaltversenyen már van két mentes kategória is, vagyis itt csak olyan fagylaltok versenyeznek egymással, amik nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét.

Hideg nyalat

Magyarország nem tartozik az európai fagylaltnagyhatalmak közé, de a nyár azért nem képzelhető el fagyizás nélkül, sőt a szezon egyre inkább kitolódik a tavaszra és az őszre is. Bár a fagylaltkészítésnek itthon több száz évre visszanyúló hagyományai vannak, a mentes fagyi inkább csak az elmúlt években kezdett elterjedni, a kínálatban sokáig csak marginális szerepet játszott. Mint minden másban, a fagylaltkészítésben is elindult - nagyjából egy évtizede - a gasztroforradalom, vagyis a szocializmusból megörökölt, mesterséges egyenfagyik helyett az egyre jobb minőségű, változatosabb kínálatú, kézműves identitású fagylaltozók megjelenése.

A magyarok abszolút nyitottak az újdonságokra, sokkal különlegesebb ízeket lehet találni, mint külföldön, ahol ma is inkább a klasszikus ízek dominálnak. A mentes fagylaltokban is előrébb járunk, mint a környező országokban. Olaszországban, a fagylalt hazájában például nem szokványos cukormentes fagylaltot készíteni, inkább a tradíciókhoz ragaszkodnak . A környezettudatosság szerencsére egyre jobban előtérbe került, ezért lassan mindenkinek energiát kell erre fordítania. Mi például a korábban használt fagylaltos kiskanalakat lecseréltük PLA-ból készült kanalakra, a poharaink és szalvétáink felelős gazdaságból származó, FSC-minősítéssel ellátott papírból készülnek, és fagylaltozóinkban szelektív kukákat helyeztünk ki, illetve 2019-től bio minősítésű tejet használunk

- mondják Brunner Zsolt és Szalay Péter, a Levendula Kézműves Fagylalt tulajdonosai.

Mi a jégkrém?

A jégkrém üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátóipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (például habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával.

- írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak - teszik hozzá. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint egyébként kézműves fagylaltnak számít az a termék, amelyet az ebben az irányelvben meghatározott anyagokból, szakaszos fagyasztással, szakképzett cukrász irányításával készítenek.

Héj, mangó!

Fagyizóból és cukrászdából annyi van, mint csillag az égen, így nyilván nem tudtunk mindenhova benézni, igyekeztünk úgy választani, hogy minden szegmens képviseltesse magát a lakótelepi fagyizótól kezdve a nagyobb, franchise-láncokon át a gasztrobloggerek egyik új kedvencéig. Összesen nyolc helyet néztünk meg, ami nem annyira nagy minta, de következzenek az általános tapasztalataink: 

  • Nincs mindenhol gluténmentes tölcsér (ahol van, ott feláras), de helyette persze lehet pohárban is kérni a fagylaltot. 
  • A legtöbb helyen a mentes termékek többe kerülnek (320-450 forint között volt egy-egy gombóc), de nem olyan vészes az árkülönbség. Utóbbi egyébként valószínűleg annak köszönhető, hogy megnőtt az előállítás ára, illetve hogy a mentes fagylatokat elkészíteni nagyobb odafigyelést igényel.  "Mivel ez az irány eléggé divatos lett, így meglátszik az alapanyagok árán is, hogy néha indokolatlanul magasak. A gyártási folyamat is sokkal lassúbb, mert időben és helyben elkülönítve kell készíteni a különböző mentes fagylaltokat. A cukormentes fagylaltok elkészítése a legnehezebb, és egyben legköltségesebb is" - magyarázzák a Levendulások. 
  • Bárhova mentünk, a kínálatban legalább egy cukormentes/diabetikus fagylalt mindenképpen szerepel. A kisebb vagy hagyományosabb cukrászdákban általában ebben ki is merültek a lehetőségek, legalábbis a fagyik címkéi alapján, ez pedig azt jelenti, hogy be kell érni egy gombóccal, kivéve, ha valakinek jó monotóniatűrése. Persze ha nem a cukormentesség a cél, érdemes megkérdezni, hogy van-e olyan termékük, ami nem tartalmazza azt az összetevőt, amit szeretnénk kerülni, mondjuk a tejet. Kifejezetten vegánként hirdetett termékkel kevés helyen találkoztunk, pedig a Levendula tapasztalatai szerint most ezzel kapcsolatban érkezik a legtöbb kérdés. 
  • A legnagyobb választék a két nagy fagyizóláncnál (Levendula és Fragola) van, és ők kombinálják a legmerészebben az ízeket. A Fragola külön is hangsúlyozza, hogy a mentes termékeknél ugyanazt az ízélményt akarják nyújtani, mint a hagyományosoknál.
  • Hogy hol hogyan tüntetik fel, mitől mentes az adott fagylalt, az nagyon változó, és nem mindig felhasználóbarát. Volt, ahol a falon függött egy lista arról, hogy milyen szám milyen allergén vagy esetleg problémás összetevőt takar, a fagylaltok kis bilétáján pedig csak a nevük és a számok szerepeltek. Ilyen  megoldást alkalmaz például a Kell fagylalt?, ahol a pult és a lista közötti ingázásért kárpótolt a (természetesen tejmentes) mangófagyi, ami olyan jó volt, hogy könnyeket csalt a szemünkbe. Volt, ahol megvolt a számozott allergénlista a pulton, sőt, egy jelmagyarázat azokról az ikonokról, amikkel azt jelölték, hogy adott fagyi laktóz-, glutén-, szójamentes vagy vegán, esetleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot, lásd például a szerkesztőség közelében található I Love Keksz cukrászda.
  • Hogy ki milyen édesítővel pótolja a cukrot, az változó, a Levendula például sztíviát használ, mert nekik ez vált be, de a KedvesKrémnél viszont nyírfacukros fagyival találkoztunk.
  • Ami nagyon fontos, ne féljünk kérdezni, a NÉBIH is megmondta: "Ha valaki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket, és nyugodtan kérjen tájékoztatást az eladótól a fagylalt összetevőiről."
  • Ugyan a gyümölcsös ízeknél talán a legkönnyebb kihagyni a tejet a képletből, van reménye annak is, aki mondjuk a laktózérzékenysége vagy tejfehérje-allergiája ellenére szeretne vaníliát enni, az Artigiana Gelatinél például két rizstejes fagyit is lehetett kapni ottjártunkkor, és abból az egyik pont ez az alapíz volt.
  • Nem tartozik olyan szorosan a mentességhez, de túl kevés helyen lehet kis és nagy gombócot kérni, az óbudai Jegesmaci Fagyizó a kellemes kivételek közé tartozik például. Náluk a sima és a csökkentett cukortartalmú fagylaltokból is két adag van, egy 8-10 dkg-os és egy 5 dkg-os.

Diabetikus? Ez már a múlt! 

2016 júliusától nem használható az élelmiszerek csomagolásán a diabetikus, vagy a cukorbetegek is fogyaszthatják megjelölés és az ezt jelölő narancssárga kör sem. Ennek oka, hogy megtévesztő lehet cukorbetegek számára az élelmiszerek ilyen megkülönböztetése.  Az EU-s szabványnak megfelelően a cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriák jelölik a termék tápanyag-összetételét.

A villámtesztünkből nyilvánvalóan nagyon sok hely kimaradt. Ha valaki szeretné megnézni, hogy a közelében hol lehet mentes cukrászatot találni, kattintson ide , illetve több, mentes életmóddal foglalkozó oldalon található még gyűjtés arról, hova érdemes betérni, és akár mi magunk is ajánlhatunk helyeket.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

  • Kultúr
Először szerepel együtt a színpadon Básti Juli és Mucsi Zoltán

Először szerepel együtt a színpadon Básti Juli és Mucsi Zoltán

Garantált a sírás.

március 25., 09:34

  • Kultúr
Gérard Depardieu bíróság előtt: Mindig is azt mondták, hogy oroszos természetem van

Gérard Depardieu bíróság előtt: Mindig is azt mondták, hogy oroszos természetem van

Elismerte, viselkedését egyesek durvának tarthatják.

március 25., 12:29

  • Kultúr
Bejelentették a Sziget Fesztivál újabb fellépőit

Bejelentették a Sziget Fesztivál újabb fellépőit

FKA Twigs, Little Simz és az Empire of the Sun is köztük van.

március 25., 10:12

  • Kultúr
Hatalmas dobásra készül a Gundel Keleti Andreával

Hatalmas dobásra készül a Gundel Keleti Andreával

A mozgás és a kultúra egyesül.

március 25., 13:03

  • Kultúr
Így néz ki Jude Law Vlagyimir Putyinként az orosz elnökről szóló filmben

Így néz ki Jude Law Vlagyimir Putyinként az orosz elnökről szóló filmben

A Kreml mágusa című filmből jelentek meg forgatási képek.

március 25., 18:55

  • Kultúr
Egy fesztivál, amely a szörnyű körülmények között élő gyerekeken is segíteni akar

Egy fesztivál, amely a szörnyű körülmények között élő gyerekeken is segíteni akar

Új esélyt adnának nekik az élethez.

március 25., 09:50

  • Kultúr
A tűzfalak rengetegjét csak Pataki Ági arcképe törte meg

A tűzfalak rengetegjét csak Pataki Ági arcképe törte meg

A Belváros sokat látott városkapuja, a Kálvin tér története.

tegnap, 20:33

  • Kultúr
Határon túli magyar diák nyerte a 18. Országos Középiskolai Filmszemlét

Határon túli magyar diák nyerte a 18. Országos Középiskolai Filmszemlét

Szabadkai fiatal győzött.

március 25., 13:51

  • Kultúr
Ijesztő trend terjed a tinédzser fiúk körében

Ijesztő trend terjed a tinédzser fiúk körében

Tragédiához vezethet a kamaszok online hergelése.

március 25., 10:17

  • Címlapon
Olyan fegyverrendszert telepített Amerika, hogy a kínaiakban megállt az ütő

Olyan fegyverrendszert telepített Amerika, hogy a kínaiakban megállt az ütő

Egyesek szerint ezzel egyértelműen Kínát vették célba.

tegnap, 19:04

  • Kultúr
Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e

Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e

Rendhagyó beszámoló, név nélkül...

március 24., 06:22

  • Címlapon
Donald Trump katonai erőt is alkalmazna Grönland megszerzéséért

Donald Trump katonai erőt is alkalmazna Grönland megszerzéséért

Reagáltak az Egyesült Államok elnökének tervére.

tegnap, 22:12

  • Címlapon
Vlagyimir Putyin újabb háborúra készülhet: Európára is lecsaphat a Szovjetunió 2.0

Vlagyimir Putyin újabb háborúra készülhet: Európára is lecsaphat a Szovjetunió 2.0

Megvan az első három ország, amely Ukrajnát követheti a sorban.

tegnap, 21:07

  • Kultúr
Hollywoodi színésznő járt az Operaházban

Hollywoodi színésznő járt az Operaházban

Több színésztársa is elkísérte.

március 26., 13:38

  • Kultúr
Ebben a korszakban az emberek még tudtak hinni a csodákban

Ebben a korszakban az emberek még tudtak hinni a csodákban

Tisztelgés Harry Houdini és kortársa, Nikola Tesla előtt.

március 25., 06:03

  • Kultúr
Lipcsében mutatják be négy magyar író új köteteit

Lipcsében mutatják be négy magyar író új köteteit

Hamarosan megnyílik a lipcsei könyvvásár.

március 25., 09:03

  • Kultúr
Újabb jel az égen, ezúttal Eger fölött

Újabb jel az égen, ezúttal Eger fölött

Ez a Tavasz ilyen.

március 26., 11:48

  • Kultúr
Mi van, ha a borzalom bennünk van, nem pedig odakint?

Mi van, ha a borzalom bennünk van, nem pedig odakint?

Az És miért, hogy az éjszaka lesújt, feldob és energetizál.

március 26., 07:45

  • Kultúr
A fiú cowboykalap formájú fejjel született, nincsen könnyű élete

A fiú cowboykalap formájú fejjel született, nincsen könnyű élete

A Tubi tudja, hogyan kell megfeszíteni a húrt.

március 24., 06:00

  • Címlapon
Itt a fordulat az időjárásban: hózáporok vetnek véget a 20 fokos melegnek

Itt a fordulat az időjárásban: hózáporok vetnek véget a 20 fokos melegnek

A viharos széllökések sem kímélnek minket.

tegnap, 17:45

  • Kultúr
Mostantól magyarul is elérhető a szólásszabadság kézikönyve

Mostantól magyarul is elérhető a szólásszabadság kézikönyve

A könyv négy évvel ezelőtti megjelenésekor éppen heves viták dúltak a szólásszabadság jogáról.

március 24., 10:53

  • Címlapon
Donald Trump megosztó tervéhez kéri Orbán Viktor segítségét Benjamin Netanjahu

Donald Trump megosztó tervéhez kéri Orbán Viktor segítségét Benjamin Netanjahu

A Times of Israel szerint több megállapodás is születhet.

tegnap, 20:32

  • Kultúr
Kiderült, mikor mutatják be Christopher Nolan Odüsszeiáját

Kiderült, mikor mutatják be Christopher Nolan Odüsszeiáját

Az Oscar-díjas rendező legújabb eposza igazi sztárparádét vonultat fel.

március 24., 18:45

  • Kultúr
A hetvenes években nem tudtuk, mi a szabadság, de jó volt álmodozni róla – Petőcz András íróval beszélgettünk

A hetvenes években nem tudtuk, mi a szabadság, de jó volt álmodozni róla – Petőcz András íróval beszélgettünk

Az író a Könyvmustra legújabb részében az Allen Ginsberggel való találkozásáról mesél.

március 24., 18:00

  • Kultúr
Példátlan összefogás, Alföldi Róbert ikonikus jelmeze is kalapács alá kerül

Példátlan összefogás, Alföldi Róbert ikonikus jelmeze is kalapács alá kerül

Társadalmunk legégetőbb problémáinak enyhítésén dolgoznak.

március 24., 17:59

  • Címlapon
Kasza Tibi A Nagy Duettben: Ha valaki így néz ki, akkor vonyíthat

Kasza Tibi A Nagy Duettben: Ha valaki így néz ki, akkor vonyíthat

Véget ért a harmadik élő show.

tegnap, 23:25

  • Kultúr
Dr. Csernus Imre: Menjenek a p*csába!

Dr. Csernus Imre: Menjenek a p*csába!

Megérintette a halál szele, mégsem változtatott az életvitelén.

március 24., 12:01

  • Kultúr
Leugrott az újpesti hídról, így lett kaszkadőr a Hunyadi legendás fenegyereke

Leugrott az újpesti hídról, így lett kaszkadőr a Hunyadi legendás fenegyereke

A szakma nagy öregje állítja, Emmy-díjra esélyes a TV2-n most futó széria.

március 24., 18:40

Neked ajánlott