Németh Sándor megsértette a jógatársadalmat

2019.11.22. 17:03

Nagy vihart váltott ki Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőjének a jógával kapcsolatos megszólalása. A felekezet Youtube-csatornájára felkerült videóban a prédikátor a jógázástól óvta a híveit, ami szerinte nem csupán egy fizikai tevékenység, hanem természetfölötti szellemi tartalma is van, és ettől nem lehet elvonatkoztatni:

akkor is a mozgás által démonokat energizál, és démonokat idéz meg. [...] A jógaszalonokba járó hölgyek, kisasszonyok, akik nagyon szépek akarnak lenni, és nagyon figyelnek a külsejükre [...], hatalmas pénzeket költenek el, de a jógázás, az démontiszteletre rendelt mozgási kultúra.

Ez megnézhető videón is:

Nem meglepő módon a Magyar Jógaoktatók Szövetsége megszólítva érezte magát, és a Facebookon jelentették be, hogy Németh Sándor ezzel a kijelentésével megsértette a több százmilliós nemzetközi és százezres nagyságrendű hazai jógatársadalmat, az 1,4 milliárd fős indiai népet, annak ősi kultúráját, valamint a világ többszázmilliós buddhista közösségét. Az utóbbival arra utaltak, hogy Németh a prédikációban arról is beszélt, az ókori görög eredetű európai mozgáshagyomány azért jobb, mert "ők azért nem animista világnézetűek voltak", mint - Németh szerint - a buddhisták.

Az MJSZ erre úgy reagált, hogy a szervezet vezetősége jogászokkal konzultálva keresi az ügy jelentőségével arányos válaszlépéseket. Keserű Aranka Szaraszvatí elnök közleményét egy Mahatma Gandhi idézettel zárta:

Nem vehetik el az önbecsülésünket, ha mi nem adjuk oda.

Németh Sándor jógaellenes kirohanásával kapcsolatban egyébként az indiai nagykövetség is megszólalt. Szerintük a jóga az egész emberiség közös kincse, és a hasznosságát és hatásosságát megkérdőjelező megnyilvánulások a jóga alapelveinek helytelen értelmezéséből erednek.

"A jóga megtanította nekünk a betegségből az egészséghez vezető utat, és egy módját annak, miként élhetünk nyugodt, kreatív, tartalmas és megelégedettséggel eltöltő életet. Megmutatja a módját, miként győzhetjük le a feszültséget és a tudattalan szorongást. Kijelenthetjük, hogy a jóga az egészség és a jólét keresésének egyik legnagyobb tömegmozgalmává nőtte ki magát. Megosztás helyett a jóga egyesít; a szenvedések erősítése helyett a jóga gyógyít."