Tamás
-7 °C
8 °C

Kiszámolták a tökéletes presszókávé receptjét

063 465800046
2020.01.22. 19:05

Habár a presszókávé, vagy hivatalosabban, az espresso talán a világ legnépszerűbb kávéfogyasztási formája, túl sok tényező van, amik miatt apró, vagy aprónál nagyobb eltérések lehetnek két főzet között. Ez inspirálta a Portsmouth Egyetem matematikusait, hogy a számok segítségével próbáljanak meg egy ideálisabb módszert kitalálni arra, hogyan lehet a presszókávé rejtélyét megoldani.

A Specialty Coffee Association nevű kávészervezet előírásai szerint egy presszókávé a következő módszerrel készült: egy 25-35 milliliternyi adaghoz nagyjából 7-9 gramm őrölt kávé kell, amin 20-30 másodpercen keresztül, 9-10 bar nyomású, 92-95 Celsius fokos vizet nyomnak át. A kutatók szerint azonban gyakori jelenség az otthon kávézók, vagy akár a hivatásos baristák számára is, hogy két, nagyon hasonló körülmények között lefőzött kávénak teljesen más az íze.

És habár az SCA a fentiek szerint javasolja a presszókávé elkészítési módját, a legtöbb kávézó nagyobb mennyiségű kávéból, 15-22 grammból főzi, ami 30-60 grammnyi folyadékot eredményez.

A Matter nevű folyóiratban publikált kutatás eredménye szerint a megoldás az őrlés minőségében lehet: minél finomabb az őrlés, a kávé annál nagyobb mennyiségben oldódik fel a vízben. Ha a kávét a lehető legfinomabban őrlik, hogy minél nagyobb kávéfelületet érjen víz, akkor viszont a finomság miatt eldugíthatják a szűrőt, és nem tud ott átmenni a főzésnél a víz.

A legjobb megoldás az, hogy kevesebb mennyiségű, durvább őrlésű kávét kell használni, vagy kevesebb vízmennyiséget, így nagyjából 25 százalékot lehet spórolni az alapanyagon is: az ideális változat 15 grammnyi kávéval, 7-15 másodperc alatt készül.

Mivel egy kutatásról van szó, ez a fenti pár mondat csak a nagyon-nagyon leegyszerűsített változata az eljárásnak, amit rengeteg képlettel illusztráltak. De nem csak papíron próbálták ki, hanem a kutatók egy éven keresztül tesztelték az eljárást egy oregoni kávézóban, ahol arra jutottak, hogy a gyorsabb főzéstől nőtt a bevétel.

(The Guardian)

(Borítókép:  Ulrich Perrey / PA  / Getty Images)