Ünnepelhetnek-e a jedik törölközővel a nyakukban?

2007.05.25. 14:46
Ma törülközővel a nyakában tiszteleghet mindenki a hét éve elhunyt Douglas Adams-nek, a Galaxis útikalauz stopposoknak című kultsorozat írójának. Pont 30 éve mutatták be az első Star Wars filmet, szeptemberben pedig Hobbit-nap lesz. Mire jó a törölköző?


Bátran kijelenthetjük, hogy május 25-e, az Univerzum hivatalos törölköző-napja (a towel day) pont a mai napra esik, ráadásul péntekre, azaz május 25-ére. A Földön legalábbis. Ez az a nap, amikor az összes, immár asszimilálódott bolygóközi stoppos törölközővel a nyakában vagy irodai széke háttámláján rója le tiszteletét a galaktikus helytállás monolitszerű filozófiája, illetve a 2001-ben jobb létre szenderült Douglas Adams életműve előtt.

De persze aki csak a két-három éve készült Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet látta, és tetszett neki, az is bátran vigyen ma magával törölközőt bárhova, elsősorban persze azért, mert egy törülköző bármikor jól jöhet. Viszont ha kiderül, hogy törölközővel a nyakában csak a filmet látta valaki, lehet, hogy lenézik majd érte az igazi rajongók. De ez korántsem biztos. Viszont tuti, hogy megemlítik majd: a könyv viccesebb, haver.

A törülköző hasznos

Douglas Adams, brit író, rádiós, a világon óriási rajongótáborral rendelkező Galaxis útikalauz stopposoknak regényciklus szerzője 2001. május 11-én halt meg. Két hétre rá egy internetes kezdeményezésnek köszönhetően a rajongók törölközővel a nyakukban emlékeztek meg rá a világon mindenhol. Azóta minden évben van towel-day, az idei a hetedik.

Adams kultuszregényében központi szerep jut a törölközőnek, mind gyakorlati, mind pedig filozófiai értelemben. Ugyanis a törölköző rendkívül hasznos. Takarózhatunk vele, heverhetünk rajta, fejünkre tekerhetjük, vészjelzéseket adhatunk vele, megnedvesíthetjük és odacsaphatunk vele bárkinek, valamint bele is törölközhetünk. Persze csak ha elég tiszta. Természetesen az egyik legszórakoztatóbb használati módja mindenképpen az összetekerés/odacsapás, nem meglepő tehát, hogy az éves megemlékezés több alkalommal, több helyen is kedélyes törölközőcsatába torkollott.

Egy részeg BBC-s Ausztriában


A Galaxis útikalauz ötlete egyébként Ausztriában fogant meg Adams fejében, mikor az író a hetvenes években Innsbruck városkában heverészett csöppet ittasan a fűben és az éjszakai égboltot nézegette egy Európa-útikalauzzal a kezében. Mindenek tetejébe a városkában mindenki egy számára ismeretlen (nem-angol) nyelvet beszélt.

A vígjátéksorozat eredetileg a BBC-nek készült rádióműsorként és csak később jelent meg könyv formájában 1979-ben, illetve egy hatrészes tévésorozatként a nyolcvanas évek elején. Amerikában 2004-ben készítettek belőle filmet, brit koprodukcióban. Ráadásul meglehetősen jót, ám ezzel nem mindenki ért egyet. A klasszikus regényciklus ötrészesre bővült, az utolsót Adams '92-ben írta.

Ma van a jedi-nap is

Szenzációs egybeesés, hogy pont a mai napra esik az Egyetemes Jedi-nap (Universal Day of the Jedi) is. Ráadásul az első Star Wars mozifilm (1977) is idén ünnepli a 30. évfordulóját, ami még különlegesebbé teszi az idei jedi-ünnepet. Egyébként tavaly volt először jedi-nap. Május 25-én mutatták be annak idején az első Csillagok Háborúja filmet. Pénteken. Ja, a Hobbit-nap szeptember 22-én lesz.