Betiltják a zsáknadrágot

2007.10.18. 12:18
A derék alá csúszó "baggy" betiltása az Egyesült Államokban egyes szociológusok szerint újabb diszkrimináció az egyébként is gyakran az amerikai társadalom peremére szorult fiatal feketékkel szemben. Louisiana után Texasban is betiltanák a buggyos gatyát, de a tetoválást nem. A viselet a börtönből ered, rossz példát mutat.

Louisiana féltucatnyi városában már meghozták a tiltó rendelkezést a  "zsáknadrág" ellen, arra hivatkozva, hogy "nem illő". Delcambre-ban például egyenesen börtönnel büntetik. Hasonló tilalomra készül többek között a Georgia állambeli Atlanta, a marylandi Baltimore és a texasi Dallas is.

Diszkrimináció, lövészárkok 

"Ezek az intézkedések mindig ugyanazokat sújtják" - állítja Wilhelmina Leigh, a washingtoni politikai és gazdasági tanulmányok központjának kutatója. Az intézmény elsősorban az afro-amerikai közösség problémáival foglalkozik. "A tetoválások, a piercingek, a punkfrizurák ugyancsak részei az ifjúsági kultúrának, de ezek ellen nem hoznak törvényt. Ezzel szemben kiemelni a "baggy" viselését egyet jelent azzal, hogy kiemelik a népesség egy csoportját, amellyel amúgy is gondok vannak" - mondta.

Chad Dion Lassiter, a pennsylvaniai egyetem szociológia-professzora arra figyelmeztet: a "baggy" törvényen kívül helyezése még inkább visszaszorítja lövészárkaiba a lázadó ifjúságnak ezt a részét.

"Egyes fehérek félnek azoktól a fiatal feketéktől, akik lecsúszó nadrágot, vagy akik csomóra kötött inget viselnek. Én magam is tapasztaltam ilyesmit, mint nagy egyetemeken tanult fekete. Nyugodtan sétálhatok bizonyos személyekkel együtt, akár feketék, akár fehérek, ha öltönyt viselek. Ellenkező esetben azonnal belekapaszkodnak a táskájukba. De nem akarom, hogy a fiatalok elkezdjenek másképp öltözni csak azért, hogy elfogadják őket. Azért legyen más a viseletük, mert ezzel jobb lesz az önmagukról alkotott imázsuk" - tette hozzá Lassiter.

Gang-prevenció, kultúrtörténet, prófécia

Tetkó is van a börtönben

A New York állambeli Yonkersben Patricia McDow városi tanácsos ugyancsak határozattervezetet készített elő, amely megtiltaná a "baggy" viseletét a városban, de szerinte más okokból - a város gengellenes szövetségének kérésére. "Az a célunk, hogy a fiatal felnőttek megértsék e viselet történetét. A nadrágot így a börtönökben hordják. Azt akarjuk megtanítani gyermekeinknek, hogy utasítsák el ezt a kultúrát és legyenek büszkék történelmükre" - mondta.

A viselet egyébként onnan ered, hogy az elítéltektől biztonsági okokból elvették a nadrágszíjukat a börtönökben. A nagy divatot teremtő Run DMC is fűző nélkül hordta az Adidas Superstar nevű modellt, ami szintén a börtönkörülményekre utalt, ugyanis így próbálják meg a mai napig elkerülni az öngyilkossági kísérleteket.

Az egykori Miss Louisiana, ma ügyvéd Faith Jenkins szerint nem helyes, hogy a fiatal feketék így járkálnak. "Mintha prófécia teljesülne be azzal, hogy sok fiatal fekete kerül börtönbe, miután utánozta a börtönkultúrát, akár viselettel, akár beszéddel, akár cselekedeteikkel" - vélekedett.

Az amerikai népesség-nyilvántartó hivatal szerint az amerikai börtönök lakóinak 41 százaléka fekete annak ellenére, hogy csupán a lakosság 12 százaléka afro-amerikai.