Február a Nemzetközi Bajuszhónap

2008.02.01. 10:45
A február hivatalosan is az arcszőrzet, egészen pontosan a bajusz hava. A világon férfiak ezrei, százezrei, talán milliói választják az ünneplés méltó módját, ami természetesen nem más, mint hogy szert tesznek egy saját bajuszra. Önre is szükség van.

A nők szeretik, a férfiak irigylik. Sokan bajúsznak ejtik. Csókolózott-e már bajusszal? Masszírozta-e már a hátát bajszos férfi? Ismeri-e Frida Kahlót, a zseniális bajszos festőnőt? Találkozott-e már személyesen híres autóversenyzővel? És kalózzal? Méltatlannak tartja-e a bajusz ellen folytatott lejárató kampányt? Miért nem? Tudta-e, hogy a legelső bajusz magyar emberé volt? Olaszos, kamionos, betyáros? Gyantázza? Szőkíti? Epiláltatja? Győzze meg partnerét, bármely nembe is tartozzon, hogy a bajusz jó. Végül igaza lesz, mert a bajusz tényleg jó, ráadásul identitást ad. Ha bajuszt lát a tévében, fényképezze le.

Nem hiányozhat innen Tom Selleck, a műfaj királya

Legrövidebb hónapunk, a február hivatalosan is a bajusz nemzetközi hava lett, és ez öntől is aktív részvételt kíván. A szabályok egyszerűek: ne borotválkozzon mostantól kerek egy hónapon keresztül, majd február végén vágja le a szakállát, hagyja meg bajszát, és vegyen részt a diadalmas sörözéssel egybekötött záróbulin. A szabályok értelmében nők is beszállhatnak, mégpedig oly módon, hogy minél nagyobb felületen szőrtelenítik magukat, hogy a férfiak szőrössége annál nagyobb kontrasztot adjon. (Elkerülendő a szexizmus vádját, ezt az elemét a kiírásnak úgy módosítjuk, hogy Magyarországon bárki növeszthet bajuszt, nemtől és kortól függetlenül.)

Nem hiányozhat Ron Jeremy, a műfaj császára sem

"Bármennyire is meglepő, egyre egyértelműbb jeleit látom annak, hogy reneszánszát éli, és ismét férfiasnak számít az ápolt bajusz. Komoly közösségi és szocializációs tényező vált belőle. Hihetetlen, én lepődtem meg ezen a legjobban" - mondja Zsolt (27). Az Iwiwen, a Facebookon és a MySpace-en egyre többen tesznek fel magukról bajuszos képeket, a trenddiktátor francia lemezlovasok köreiben hasonlóképpen hódít a legférfiasabb arcszőrzet, és egyre többen fejezik ki nemtetszésüket, amiért a kefebajuszt még mindig Hitler-bajusznak nevezik, holott Chaplinnek is olyan volt, Heideggerről már nem is szólva. A Káin szép név, mégsem használjuk; a bajusz gyönyörű, sokan mégis félnek tőle. Ideje hátat fordítanunk régi beidegződéseinknek. Különben is meg lett mondva: 2008 a bajusz éve lesz. Sőt, az már most is divatos.

Várhidi Péter
Várhidi Péter partnerével

Sokan iróniával leplezik vonzalmukat, de ez nem vicc. Az első hétben persze furán néznek majd önre, de megéri, mert végre tartozni fog valahova, és a viszketés is elmúlik előbb-utóbb. Négy hét múlva pedig a büszke, bajszos férfiak (az őket mindenben támogató szőrtelen nőkkel, a bajszos nőkkel és gyermekekkel, illetve a kibicekkel együtt) összegyűlnek a város egy pontján, ahol sört fognak fogyasztani. Sok sört. A helyszínről időben értesítünk mindenkit. Addig is kövessék a bajuszvilág fejleményeit a Bajuszblogon, és írják meg bajszos gondolataikat, élményeiket, küldjék el verseiket, fotóikat ide!