Vadiúj Boeinggel Veszprémbe

2007.05.28. 23:43
A hétvégén felavatták a SkyEurope új Boeing 737/700-asát, a társaság első magyar lajstromozású gépét. Az utasszállító első útja Ferihegyről Veszprém-Szentkirályszabadjára, a repülőnapra vitt.

A gépet legalább háromezren várták a leszállópályánál. Megérkezés után felavatták a Boeinget, ami a hajók vízre bocsátásához hasonlóan itt is pezsgősüvegtörés jelentett. A célra - az új festést kímélendő - a kifutópálya aszfaltja is megfelelőnek bizonyult.


Az eseményen részt vett Lagzi Lajcsi is a két fiával, a képen ifjabb Galambos Lajos ismerkedik a pilótafülkével. Szintén gyermekeivel, magánemberként volt jelen a programokon Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter.


A 737/700-asnak kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztása, fejlettebb az elektronikája, a hajtóműve és a fékrendszere a korábbi típusokénál. Az EU-s szabályoknak megfelelően alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása is.


Debreczenyi János, Veszprém polgármestere örült, hogy a városnak és a Balaton keleti medencéjének is lesz polgári repülőtere. Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata a közös tulajdonban lévő 450 hektáros területet, a rajta lévő számos épülettel, egykori honvédségi objektumokkal tavaly adta el 1,2 milliárd forintért a Budawest Airport Holding Zrt.-nek. Kisebb sport- és hobbigépeket már most is fogadnak, de az első menetrend szerinti nagy utasszállító 2009 elején landolhat a felújított repülőtéren, amely évtizedeken át katonai helikopterek bázisa volt.