Atombunkerből építettek nullacsillagos szálló

2008.10.14. 10:10
Svájcban a turisták hamarosan kipróbálhatják a világ első nullacsillagos hotelét, egy korábban nukleáris bunkerként működő földalatti építményt.

15 főből álló csapat avatta fel az újdonsült szállodát, és töltött el egy éjszakát a művészi dekorációkkal díszített és szállodai paplanokkal felszerelt exbunker falai között. Mindez csak próbafutamnak számított, hiszen a rendszeres üzemben tartáshoz a hotelnek működési engedélyre van szüksége Sevelen városától. A szálló St. Gallen kanton északkeleti területén helyezkedik el, és elsősorban az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező vendégeket célozza meg.

A művészet erejét felhasználva sikerült létrehoznunk egy alacsony költségvetésű, bájos hotelt, amely igyekszik figyelembe venni a vendégek személyes kívánságait is - mondta Frank és Patrik Riklin.

A közös fürdőszobát virágokkal díszített szökőkúttá alakították, és az ablaktalan épület egy hatalmas kivetítőjére élő webkamera küld képeket a külvilágról. Az ár egy éjszakára 10 vagy 15 svájci frank (1600-2500 forint).

A művész ikerpárt a helyi hatóságok bízták meg, hogy varázsoljanak kulturális központot a közelben fekvő öreg gyárból és bunkerből. A város polgármestere Roman Zogg elmondta, hogy a nukleáris bunker legtöbbször üresen állt, kivéve azokat a ritka alkalmakat amikor a hadsereg gyakorlatozásra használta. A bunker fenntartása rengeteg pénzt emésztett fel. A polgármestert hamar meggyőzte a hotel ötlete. A létesítmény helyet biztosíthat kulturális eseményeknek és szolgálhat sí-, és túraközpontként is. A hotel 24 órán belül visszaalakítható bunkerré, megfelelve annak a svájci törvénynek, miszerint veszély esetén minden polgári védelmi épületnek használatra készen kell állnia egy napon belül. A szálloda akkor kezdheti meg a működést, ha a város lakossága a következő gyűlésen jóváhagyja a 83 ezer frank összegű (mintegy 14 millió forint) beruházási hitelt.