Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wolfenstein.hu

2004.07.23. 08:03
Budapest, harmincöt fok. A frizura már rég megsemmisült. Félig halott emberek nyüszítenek valami árnyékért, főleg a Citadellában, ami ugye közelebb is van a Naphoz. Ilyenkor vagy hideg sör kell, vagy valami pince, leginkább bunker. Hálistennek pont nyílt egy bunker a Citadellában.

A világháborús panoptikumnak berendezett bombabiztos légvédelmi bázis tényleg kellemesen hűvös hely, és ezzel minden pozitívumot el is mondtam róla. Aki szereti a történelmet, az menjen akárhova, de innen el, akit meg nem izgat fel egy filmgyári replikákkal feldíszített próbababa, az be se tegye a lábát. Ezerkétszáz forintért nem is éri meg.

#alt#
Headshot
- Van köze a mozgalomhoz? - kérdezi a kolléga szórakozottan, merthogy manapság már lehet hallani Budapest hős védőiről, és ez a gödör akár lehetne az ő emlékművük is, de hát nem az. Mondjuk egy SS-toborzóiroda azért túlzás is volna itt a Szabadság-szobor alatt, pláne hogy a szovjet katonát már deportálták alóla. Amúgy biztos betéved néhanapján egy-egy vasárnapi náci, de ők is csalódni fognak, mert már láttak mindent, amit itt látni lehet.

Magát a bunkert egyáltalán nem restaurálták, tehát az eredeti berendezésre ne számítson senki, az elkövetők egyszerűen összeszedtek annyi háborús plakátot és zászlót, amennyit bírtak, szellősen felaggatták a falakra, és bepakoltak valami nyolc-tíz műanyagbábut makulátlan, frissen vasalt egyenruhákba öltöztetve. Bizarr mindenesetre, ahogy vadonatúj uniformisban feszítenek vadonatúj fegyvereikkel, mint egy perverz divatbemutató. Ja, a fegyverekért külön hegyes pökés jár: ilyen igénytelen, egy darabból öntött utánzatokat rajzfilmben sem igen látni, pedig mind az MP40-es géppisztoly (ami amúgy angolul submachine gun, nem machine gun, ahogy a turistákat félretájékoztatják), mind a PPS gitár elég népszerű ahhoz, hogy találjon hihető utánzatot, aki nagyon akar, akár a gyerek régi játékai között is.

Ezenkívül csak egy projektor van az épületben, ahol egy húszperces film forog körbe, a gagyifesztivált pedig látványosan koronázza meg a kép közepén hagyott kurzor. Mindegy. Egy horogkeresztekkel és SS-villámokkal dekorált betonlabirintus tulajdonképpen mindenkinek élmény, ha még nem játszott Wolfensteint. Ha igen, akkor viszont csak arra jó, hogy észrevegyük, a valóság lehet bénább a virtuálisnál.