Olivér
5 °C
8 °C

Fokozatosan kell a dohányzást betiltani

2008.09.19. 15:58
Veszélyben vannak az alacsony kategóriájú vendéglátóhelyek: ha bevezetnék a dohányzási tilalmat, az éttermek és kocsmák körülbelül harminc százaléka lehúzná a rolót. Az MTA egy most elkészült tanulmány alapján fokozatos bevezetést javasol.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Politikai Tudományok Intézetének (PTI) a zárt nyilvános helyeken való dohányzás tilalmának szabályozása kapcsán készített tanulmányát ismertette pénteken. Eszerint nem szélsőséges érdekek, hanem átlátható érvek és tényezők, átfogó hatásvizsgálatok és egészségpolitikai célok figyelembe vétele szükséges a döntés meghozatalakor - mondta Gazsó Tibor, az intézet főtanácsadója.

10 % mínusz

Az MTA a Magyar Vendéglátók Ipartestületének felkérésére készített tanulmányt a zárt nyilvános helyeken történő dohányzás magyarországi betiltásának hatásairól. A tiltás nemcsak a dohánygyártó vállalatokra lenne hatással, hanem például a vendéglátókra is: tíz százalékot is meghaladó mértékben csökkentheti a vendéglátóipar bevételeit. Háber Tamás, az ipartestület elnöke szerint a szórakozóhelyek, éttermek, kocsmák 28-30 százaléka biztosan bezárna, ha hirtelen teljesen tilos lenne a dohányzás ezeken a helyeken. A tilalom leginkább az alacsonyabb kategóriájú helyeket fogja sújtani, ezek a vendéglátó egységek 75 százalékát teszik ki.

Mi az a fokozatos?

A PTI több lehetőséget vetett fel a fokozatos bevezetésre: egyrészt lehetségesnek tart egy olyan megoldást, ami a vendéglátóhelyek dohányzó és nemdohányzó szekcióinak fizikai elkülönítését jelenti. Ez lényegében jelenleg is kötelező, de gyakorlatilag egyáltalán nem érvényesül. Az elválasztás körülményeinek pontosabb megfogalmazására és az ellenőrzés gyakorlatának megváltoztatására lenne szükség. A másik lehetőség, hogy a tulajdonos megválaszthassa az üzlet dohányzó, illetve nemdohányzó státusát. Ez a rendszer működik például Ausztriában, Németországban és Spanyolországban is.

Azt azonban minden esetben hangsúlyozzák, hogy a teljes betiltáshoz vezető útnak fokozatosnak kell lennie: 2-3 évet javasolnak a szakemberek.

Kritika

Gazsó Tibor elmondta: őket nem a dohányzás kérdése érdekelte, hanem olyan szabályozási problémákat jelenítettek meg, amik a politikai döntéseket jellemzik. Szerinte Magyarországon nem csak a dohányzást érintő szabályozásban, hanem akár az energiapolitikát, közoktatást, egészségügyet és más hasonló, az egész társadalmat érintő rendszer esetében sem zajlik megfelelően a központi döntések meghozatala, ezáltal a végrehajtás is hiányos, nem megfelelő. A folyamatos irreális döntéshozatali menet miatt már a magyar társadalom is elégedetlen, mert a jelenlegi rendszer nem törekszik az összegzésre és az érdekek közelítésére. Az össztársadalmi kérdéseket érintő döntések meghozatalakor nem tanácsadó cégeknek, hanem a kormányzat erre felkészült ügynökségének kéne hatástanulmányokat végeznie minden esetben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?