Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMTovábbi Életmód cikkek
Különösen, hogy a népi bölcsességek, mint például az "akkor jó a dinnye, ha úgy szól, mint a csizmaszár" az atomkorban már nem adnak viszonyítási alapot, és még akinek adnának, az sem hord csizmát nyáron.
Az ütögetés, mint minőségvizsgálati módszer a nyári csizmaviselettől függetlenül is aggályos, tudtuk meg a Hunyadi téri vásárcsarnok üzemeltetési igazgatójától. Kopogtatni, paskolni ugyanis csak a teljesen zöld héjú dinnyét érdemes, avatott be minket a részletekbe Nagy Zoltán, aki négy évig a pult mérleg felőli oldalán gyűjtötte a tapasztalatokat.
A csíkos
Mint kiderült, a profik nem beszélnek általánosságban "dinnyéről", nagy különbség van ugyanis a csíkos és a zöld héjú alfajok közt. A csíkos dinnye minden szempontból jobb, tovább eltartható és csak minden tizedik íztelen. Ennek megfelelően a magja is drágább, ami a fogyasztót nem igen érdekli, hacsak ennek megfelelően nem kerül többe maga a gyümölcs is.
Az édes, de nem kásás csíkos dinnye kiválasztásánál az akusztikai hatások helyett a méretre kell figyelni. A nagyobb dinnye a szakmai oldal tapasztalatai szerint ugyanis általában érettebb is.
Hasonlóképpen pozitív jelként értékelhetőek a dinnyén látható forradások, "kicserepesedett hegek". Habár a szakember nem ismerte ezek eredetért (a háttérben a megemelkedett cukorfok vagy apró kártevők állhatnak), az empirikus kutatások eredményei értelmében az ilyen csíkosat érdemes megvásárolni.
A "hersentés" technikájával szemben viszont szkeptikus hangot ütött meg hosszú évek tapasztalatára támaszkodó informátorunk. Bár a két végénél megnyomott dinnye jellegzetes hangja, a "hersenés" a piaci közönség bizonyos szegmense számára az egyetlen, üdvözítő jel, Nagy nem látta igazoltnak a módszert.
Az Index Gyümölcs és ISO 9001 Alcsoportja ugyan még csak nem is hallott a hersentésről, annyit azért megállapított, hogy a fülhöz szorított dinnye zörejeit figyelő vásárló közröhej tárgyát képezi bármely piacon.
A zöld
A klasszikus, méregzöld dinnyével kapcsolatban kevesebb a misztikum, talán azért, mert ez a fajta kísérte végig a magyar nemzetet a dinnyefogyasztás évszázadain.
Nagy Zoltán a fogyasztói konzervativizmus ellen foglalva állást mégis eltanácsolt minket ezen fajta vásárlásától. Bár itt a kopogtatás, a kongó hang a nyomravezető, ez a nyom akár minden harmadik dinnye esetében is elszomorító lehet.
Kérdésünkre, hogy akkor miért népszerűbb még mindig ez a fajta nálunk, a vásárcsarnok igazgatója a sajátos magyar fogyasztói reflexeket hozta fel magyarázatul. A csíkosnak ugyanis, habár finomabb, vastagabb a héja, és így kedvezőtlenebb az ár/fogyasztási tömeg arány.
A tudomány mai állása szerint
A kopogtatás gyakorlatát, a csizmaszárról szóló kitétel mellőzésével ugyan, de tudományosan is alátámasztotta számunkra Tóth Ferenc, a gödöllői Agrártudományi Egyetem oktatója. A kongó hangért a tudomány mai állása szerint az érés során fellazuló szövetek, és az így képződő apró üregek felelősek. A választáshoz elengedhetetlennek látszik némi zenei érzék is, mivel a teltebb visszhang már a túlságos fellazulás, a túlérettség jele.
|
Ha a szállítónyalábok - amelyek a levelekből a termésbe szállítják a cukrot - nyitottak, a gyümölcsöt még az érés befejezése előtt szedték le, tehát nagyobb valószínűséggel íztelenebb.
Bizalmunkat inkább abba a dinnyébe kell vetnünk, amelynek szállítónyalábjai eltömődtek, azaz már befejeződött a fogyasztó számára oly lényeges cukor gyümölcsbe juttatása.
A kutató cáfolta a városi legendát, amely szerint az etikátlan kereskedők injekciós tűvel fecskendeznek cukros vizet a dinnyébe. Így ugyanis az ozmotikus nyomás és a féligáteresztő sejthártyák különös összejátszása révén a víz a sejtekből a köztes üregekbe áramlana, ahol kásás masszává változtatná a gyümölcshúst.
A szállítónyalábok titkával kapcsolatban megkérdeztük még a négyéves zöldséges múlttal rendelkező Nagy Zoltánt, aki azonban "a saját érdekünkben" eltanácsolt minket attól, hogy késsel (vagy mikrotommal) vegyük vizsgálat alá a még meg nem vásárolt dinnyét. Akkor inkább az ütögetés.