Csajozós tengeralattjárón búsulunk: halott a Jetson család

2006.11.29. 15:00
A formatervezés a kapitalizmus költészete, ami valahol Duchamp bidéjénél kezdődött. Két design-iskolát különböztethet meg a témához kevésbé értő, bár szép termékekre fogékony fogyasztó: a hasznos és kevésbé szép dolgokat, valamint az értelmetlen, öntetszelgő szarságokat. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező tanszékének tanulóira jellemző a Baywatch-romantika és a tenger alatti csajozás, kedvencük pedig a Jetson család. Az Ericsson formatervezési pályázatának kiállításán jártunk.

Magyarország a Suzuki hazája. Nálunk az is meglepetést okozott, hogy a megszokott Swiftet lecserélték egy kockásabbra, majd egy terepjárósabbra. A Szárnyas Fejvadászban, majd az Ötödik elemben láttunk olyen futurisztikus, de valószerű autókat, mint a Hartai Tamás által tervezett kaméleon formájú életmentő kocsi, ami mellett nem elképzelhetetlen a 2020-as évek piros fürdőruhás Pamela Andersonja. Kollár Andrást is a Baywatch-tematika fogta meg, ő mentőhajót készített.


Klikk a képre!

Hartai életmentő kocsija bejutott a Michelin gumigyár pályázatának tizenkét legjobbja közé a detroiti döntőbe, ahogy Sas Tivadar Viktor sport terepjárója is. A tervező egy Lamborghinit készített, amihez csak annyit írt: "ez a járműosztály nem létezik, de valószínűleg nagy igény lenne rá." Valószínűleg.

Csajozós tengeralattjáró

A magyar design nagyon erős az ország mezőgazdasági múltja miatt állatszállításban, állapítottuk meg, hiszen mindkét kiállított kamion tervezőjét fél évre vendégül látja az Iveco és a Mercedes. Szabó Zoltán élőállat szállításra tervezett hibrid járműve már nem a klasszikus TIR-es csoda. Zöld és sárga színével, panorámaablakával és hatalmas vezetőfülkéjével a Hungária körút szépe lehetne akár holnap is. 12 lóra vagy 24 tehénre, esetleg 360 bárányra lehet átalakítani Bíró Tibor vonatszerű kamionját, aminek a vezetőfülkéjét hosszas keresés után sem találni, helyette egy világító pina irányítja a járművet. Ötletének eredetét a gyerekkori legózásokban fedezni fel: kedvünk szerint csatolhatunk szerelvényeket egymás után. Ez a végeláthatatlan hosszú amerikai és ausztráliai utakon talán szerencsés ötlet, egyébként egy gyenge pontja van a projektnek, a kanyar. Mert ezzel se jobbra, se balra nem lehet kanyarodni.


Baywatch-romantika

A személyes kedvencem James Bond és Roman Abramovics megvalósulatlan álma, a futballpálya méretű csajozós vízi jármű: tengeralattjáró, luxusjacht és powerboat egyben, ami a tenger, a tó vagy a folyó vízéből állítja elő napelem segítségével a víz alatti tartózkodáshoz az oxigént. A delfinre hasonlító monumentális járművet megalomán milliárdosoknak lehet ajánlani, akik még hisznek Atlantisz létezésében és szabadidejükben a Kurszk maradványainál búvárkodnak.

Elektromos seprű

A Jetson család halott állapítottam meg, amikor megláttam a többféle színben elkészített elektromos seprűt, ami az Electrolux buzdítására készült. A legnagyobb ötletek egyike ez: mert mi van akkor, ha csak valami keveset kell összesöpörni, de rohadt lusták vagyunk, ráadásul nem szeretünk hajolgatni? Az elektromos seprű felszív mindent egy tartályba, könnyen üríthető, és minden részlete jól néz ki. Ha repülne, azt is elhinném. Ezzel szemben a Miele porszívója már most a boltokba kerülhet, könnyen mozgatható, és robotfunkciója is van, bár semmiben nem különbözik az otthoni otromba porszívótól.

A formatervező szakon sokszor jelennek meg kisebb-nagyobb cégek emberei, akik különböző feladatokat adnak a diákoknak. Gondolták volna, hogy az utcabútorok Széchenyi Istvánja a Népstadion metrómegállónál látható öntött műanyagszékek ötletéből kiindulva készít kerámiafotelt? Pedig minden ugyanaz, csak zöldben.

Nyuszigyűrű és akik nem jártak be

Érthetetlen újdonsága a piacnak Juhász Ádám fülékszere és egyben pajeszkiemelője, ami valószínűleg sikeres lesz, hiszen elég komoly célközönsége lehet azon plázázók körében, akik nem bírják mágneses lopásgátló nélkül elképzelni a fejüket. A bemutatott ékszerek jól néznek ki, de használhatatlannak tűnnek, úgymond alkalmi, exkluzív darabok (lásd a gyárból ellopott alkatrészt). Az idei év ékszerdivatának kulcsszavai a kocka, a viselhetetlenség és a kényelmetlenség, bár nagyon jól néznek ki. A gyereknek rózsaszín nyuszis vagy zöld krokodilos gyűrűt lehet ajánlani, amiket ráadásul saját kezükkel rakhatnak össze. A szép kulcscsonttal rendelkező lányok Kalácska Zsanett visszafogottan erotikus kavicsékszerét viselhetik.


Pajeszkiemelő

A formatervezők szakosok között is van, aki csak átcsúszhatott a vizsgákon. Az ébresztőóra működését és lényegét még a kiállítás szervezőjével közösen sem tudtuk megfejteni, viszont izgalomban tartott minket, de volt, aki a szolárium kifestésétől várja az üdvözülést.