Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar fiatalok elégedetlenek a szexuális felvilágosítással

2008.11.28. 15:00
Egy közvélemény-kutatás szerint a mai fiataloknak a fele nem tud a nemi úton terjedő betegségekről - a HIV-et és a szifiliszt kivéve. Sokan teljesen kimaradnak a felvilágosításból, és a legtöbb tinit a barátai informálnak a nemi életről.

A Durex online kutatásán 1500, 15-22 év közötti fiatal válaszolt a szexuális felvilágosítással kapcsolatos kérdésekre. A felmérés szerint a fiatalok azt szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra és örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás során.

    

Pozitívumként említhető, hogy a válaszadók 84 százaléka részesült valamilyen felvilágosításban, ami viszonylag nagy szám, bár ez még mindig azt jelenti, hogy sokan teljesen kimaradtak a szexuális éltre való felkészítésből.     A megkérdezettek 64 százaléka gondolta azt, hogy nem kapott elegendő információt, így nem meglepő az eredmény, hogy az összes válaszadónak csupán 52 százaléka ismerte a leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegségeket a HIV-víruson és szifiliszen kívül. Az is kiderült, hogy a szexualitással kapcsolatban a fiataloknak nem a szülők, hanem a barátok jelentik az elsődleges információforrást.

    

    "Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás. Ezért tartjuk - mi védőnők is - fontosnak, hogy helyes ismeretekkel rendelkezzenek a fiatalok e kényesnek mondott terülten, tanuljanak meg beszélni is erről a témáról" - fogalmazott Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők egyesületének elnöke.

    

A Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa (BOKA) 20 éve tart AIDS és szexuális felvilágosítás címmel prevenciós foglalkozásokat, amelyeken az óvszerhasználatot is bemutatják. "Sajnos egyre kevesebb iskolába jutunk el, így a fiatal orvostanhallgatók és az iskolások egyre kevesebb alkalommal tudnak találkozni és nyíltan beszélgetni erről a témáról" - mondta Molnárné Garbacz Anna, a BOKA vezetője.

    

Erős Erika szexuálpszichiáter szerint sok felvilágosító program van ma már, de többségük inkább az anatómiai ismeretekre és nem az érzelemre helyezi a hangsúlyt, és ebben egyezik a véleménye a fiatalokkal. ugyanakkor a tinédzsereknek a szexualitás érzelmi hátterét és dinamikáját kellene megismerniük.