Véget vetettek a belvárosi házfoglalási akciónak

2004.11.08. 13:26
Hétfőn délutánig elhagyják a néhány napja elfoglalt Úttörő Áruházat a Centrum Csoport aktivistái. A tulajdonos képviselője ugyan rendkívül kulturált és intelligens fiataloknak titulálta a házfoglalókat, de maradásukba nem egyezett bele, mert szerinte az önkormányzat életveszélyesnek nyilvánította az épületet. A házfoglalók azt ígérik, hogy egy hónap múlva hasonló körülmények között, de máshol várják az újságírókat.
Tekintse meg vasárnapi képeinket!
Néhány napja a magát Centrum Csoportnak nevező szervezet húsz-harminc aktivistája elfoglalta az évek óta üresen álló Úttörő Áruházat. Az épületben képzőművészeti kiállítást rendeztek, olcsó ruhaboltot rendeztek be, és lakószobákat is kialakítottak. Az inkognitójukhoz ragaszkodó fiatalok azt mondták a vasárnapi nyitó bulin, hogy a nyugat-európai foglaltház kultúrát szeretnék Budapesten is meghonosítani.
A házfoglalásról bővebben>>>

A tulajdonos a sajtóból értesült

"Ki foglalta el a házat?" - kérdezte fél 12-kor az Úttörő áruház bejáratnál a tulajdonos képviselője. Gyulavári Tamás, a Pretium Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóból értesült hétfőn arról, hogy illegális házfoglalók szállták meg a cég tulajdonában álló épületet. A hangulat barátságos volt, a cég biztonsági szolgálatának vezetője például a házfoglalóktól kért cigarettát.

Körülbelül fél óra múlva, a tárgyalások szünetében az ügyvezetőt körbekísérték a házban található kiállításon, aki akkor elmondta, hogy "nagyon kulturált, intelligens fiatalembereket" ismert meg a foglalók személyében. De azt is elmondta, hogy az épületet az önkormányzat életveszélyesnek nyilvánította, ezért feltételezni lehetett, hogy a további maradásról nem tudnak megállapodni. A tárgyalások után az ügyvezető a német tulajdonossal, a házfoglalók képviselője pedig saját ügyvédükkel beszélt.

#alt#
Gyulavári Tamás a Pretium Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tart.
A sajtó elé közösen álltak ki. Az építési engedélyezési eljárás folyamatban van, és Gyulavári szerint a fiatalok illegálisan, tudomásuk és engedélyük nélkül törtek be az épületbe. Az épületet vissza kell venniük, mert az önkormányzat életveszélyesnek nyilvánította. "Céljukkal egyetértek, de annak megvalósítására ez az épület nem alkalmas" - mondta a cégvezető. A megállapodás értelmében hétfő délután elhagyják az épültet és csütörtökig holmijaikat is elviszik onnan.

Egy hónap múlva máshol

A foglaló Centrum Csoport inkognitóban maradó képviselője elmondta, hogy az akciót máshol folytatják. A foglalással egyebek mellett a a hajléktalanok problémájára kívánták felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy kevés Budapesten az olyan szórakozóhely, ahol kevés pénzből is lehet igényesen mulatni. A sajtótájékoztatót azzal zárták, hogy egy hónapon belül másik helyszínen, hasonló körülmények között várják az újságírókat.