Furfangos szex a bal felső kettesen

2007.04.27. 00:09
Hogyan tanulnak meg fogat húzni a fogorvoshallgatók? Fegyenceken, hajléktalanokon, bábukon vagy sertéseken? A titok nyomába eredve eljutottunk a Szentkirályi utcába, ahol átadták a magyar fogorvosképzés új, 10 szintes Halálcsillagát.

High tech kínzószerszámok, uralkodó típusú, nordikus nők fúróval a kézben, tátott, finoman nyáladzó szájak, fehér, néha szétnyíló köpenyek. Kinek ne a szex, méghozzá a furfangos szex jutna eszébe a fogorvosról?

Például nekem: a jobb felső hetesem - a legnagyobb őrlőfog - helyén direkt nem tapogatom meg a nyelvemmel a be sem hegedt lyukat, ahogy elmegyek a két kariatida mellett. Az egyik kacér hallgatónőt formáz, a másik maga Platón, miután értesült arról, hogy Hiller István 40 százalékkal csökkentette az Akadémia költségvetését. Avatásra jöttem, most adják át a Fogorvostudományi Oktatási centrumot, ami egy 10 szintes épület, a magyar fogorvosképzés új Halálcsillaga. Semleges homlokzatú ház, kivéve a két szobrot, kívülről olyan, mint a kokillába dobott kaméleon: beleolvad a környezetébe. De minket a ház mellett egy konkrét kérdés is foglalkoztat, nem egészen önzetlenül: hogyan tanulnak meg fogat húzni a diákok?

Leszíjazott háziállatokon próbálkoznak először? Megnézik a Maraton életre-halálrát, aztán irány a sertéstelep? Vagy vannak jól megfizetett, kispénzű önkéntesek, felesleges őrlőkkel? Jézus Mária, lehet, hogy rabokon gyakorolnak vagy gyengeelméjűeken? Vagy halottakon? Esetleg valami makettszerűségen?


Munch is csípné ezt a helyet
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Kuwait a Józsefvárosban

A választ egy fél órával később kaptuk meg, addig megnéztük, hol és hogyan tanulnak ezentúl a reformfogorvosok. A rövid válasz: príma mészkővel borított, szupermodern helyen, a laikus Kuwait Citybe se képzelne ennél meggyőzőbb egyetemi klinikát. Az intézmény egyszerre egyetem, klinika és kutatóközpont, diákokkal, tanárokkal és valódi betegekkel és piramis alakú üvegtetővel lezárt aulával. Barnás, igényes mészkő, fehér falak, (valószínűleg kényszerű) minimalizmus + csúcstechnikás űrgépek mindenütt. Ahhoz képest, hogy a méretéhez és funkciójához képest szerénynek tűnő 4,5 milliárdba került (gépekkel együtt), nem érződik rajta a szegényszag.

Véres rokonság

Benézünk egy gyakorlati terembe, ahol a konzerváló fogászat tanulása folyik, ami szinte minden beavatkozást jelent, amihez nem kell kiverni az áldozat fél állkapcsát, például fúrás, tömés, gyökérkezelés és kisebb pótlások. Mellmagasságú fehér falakkal leválasztott rekeszekben nézhetjük, ahogy a betegek sosem látott, Hannibal Lecterhez méltó, színes szájpeckek szorításában izzadnak, mint egyszeri pártpénztárnok a reformok súlya alatt. A diákok feltűnően nagy része csaj, méghozzá dögös csaj, amin a fúró vijjogtatása azért sokat dob. Nagy agykapacitású, hedonista, gimis olvasóinknak csak javasolhatjuk ezt a klasszikus szakmát. Köpenyfetisiszta előfizetőinknek egyértelműen. Aztán ha kikapós izraeli diáklányok helyett éveken át lepcses szemfogakat kell bámulnotok ne minket átkozzatok!

Vezetőnk nagyon büszke arra, hogy az általános orvostanhallgatókkal ellentétben a leendő fogorvosok már harmadévben igazi pácienseket kezelnek igazi kínzóeszközökkel. Na de ki az a vakmerő, aki bevállalja az első, tétova vésőcsapásokat? Nagyrészt rokonok és ismerősök - mondja a guide, mi meg magunkban földig hajtjuk süvegünket a szeretet ilyen elképesztő megnyilvánulása előtt. A hős betegek sajnos a hátukon hevernek a Much-féle Sikoly főalakjának arckifejezését imitálva, így nem vesznek ebből észre semmit, ezért csendben távozunk a radiológia felé.


Itt született a Kraftwerk

Közben megkérdezem, élő állatokon, embereken vagy tárgyakon gyakorolnak-e az alsóévesek. Fantomfejeken - jön a válasz, amitől a várakozásaim az egekbe szöknek.

Kérek engedélyt megalázkodni

Nem sokáig tartóztat az 'Orális diagnosztika titkárság'-tábla, de a panorámaröntgen-gépnél is csak azért lassítunk egy pillanatra, mert a jobb magánrendelőkhöz hasonlóan itt is digitálisan rögzítik a képet a drága és lassú filmhívás helyett. A modern külsőségek ellenére a poroszos rend a régi: ijedt orvosnő kérdezi meg vezetőnket, hogy az a rendelkezés, miszerint csak a dékán nyilatkozhat, azt jelenti-e, hogy ő nem mondhatja meg az újságírónak, hogy érzi magát. Az európai értelemben vett elkerülhetetlen reform szele csap meg mindenkit, amikor elhangzik a "nyugodtan mondja meg". Jól érzi magát.

Legális a robotkínzás

Mi is, ahogy az egyetem egyik oktatója kulcsot szerez és bevisz oda, ahol a diákok a rokonság arckoponyájának leamortizálása előtt a foghúzást és a többi mesterfogást gyakorolják. Végre megtudjuk a titkot. Ami látványosabb még annál is, mintha leszíjazott sertések vagy pórázra fűzött fegyencek vonaglanának valami pokoli mészárszékszerűségben. A helyszín egy jókora laborterem, sorba rendezett asztalokkal, a látvány olyan, mintha a világ legnagyobb Kraftwerk-koncertjének színpadán járnák, vagy egy illegális kiborgkínzó kamrában az Én, a robot egyik folytatásából. Minden asztalnál acélcső végére rögzített bábufej, az arcrész valami világosabb, gumiszerű anyagból van, a száj akkorára tátva, minta rozmárok orális kielégítése lenne a feladat. A fejek kicsit úgy néznek, mint Demszky Gábor a szekrényből előugró euróbürokratára.

A műszájüregbe sokféle fogsor pattintható, aztán lehet fúrni-faragni anélkül, hogy szegény Putyi bácsi élete végig kénytelen lenne nyálfelhőt fújni, amikor kimondja azt, hogy "horváthágnestocsikmártátólterhes". Szóval ez a fantomfej, a foghúzást nagyon hasonlón gyakorolják, de azok a fejek még nem érkeztek meg a régi épületből. Keresztkérdésekkel kiderítem, hogy a műínyből kitépett fogakat vissza lehet nyomni a helyükre, aztán azt is, hogy hébe-hóba, főleg bonyolultabb eljárások gyakorlásakor, azért egy-egy disznót is megdolgoznak.

Zsidó praktikák a szájüregben

Kifelé jövet még csinálok egy villáminterjút Shlomittal, aki mit tesz isten, izraeli diáklány, és elmeséli, hogy náluk kemény vizsgát kell letenni, mielőtt a külföldi egyetemekről hazatérve praktizálni kezdenének, és ezen tudtával még senki sem bukott meg, akit nálunk képeztek. Disznókról nem mertem kérdezni.

Az új egyetemi épület első blikkre annyira meggyőző volt, hogy a Horváth Ágnes-hívők mostantól nyugodtan abbahagyhatják a fogmosást. Jó szájrohasztást a reformfolyamat támogatóinak!