Flakonozó jegesmedve, negyvendekás makigyerek

2006.06.09. 01:58
Jegesmedvék és oroszlánfókák aktív részvételével adták át a Budapesti Állatkertben a Sarkvidéki panoráma elnevezésű új élőhelyet. A fóka labdázással, a jegesmedve flakonozással ünnepelt. Megnéztük alulról az állatokat, bekéredzkedtünk a Kisszikla belsejébe, és meglátogattuk a gyűrűsfarkú makigyereket, aki nem szereti a banánt.

A Vitus nevű jegesmedve elmélyülten rágcsál egy műanyag flakont, néha medencébe meríti, többször meglóbálja, behajítja a vízbe és hatalmas placcsanással utána veti magát. Lubickol a flakonnal, lebukik és bukfencezik kettőt. Na ez az, amit június nyolcadika óta bárki láthat a Budapesti Állatkertben, ráadásul alulról.

Az átadó ünnepségen az állatoké a főszerep, a hétéves, Jacques nevű kaliforniai oroszlánfóka például kosárlabdázással ünnepel, bár a fóka olvasatában a bemutatóért szerzett jutalomfalat feltehetően a produkálásnál is hatékonyabb szórakozási motiváció. A fóka szórakoztatja a bambán vigyorgó embert, a jutalomhal szórakoztatja a fókát - épp azóta van így, hogy valaki kitalálta, az állatokat kertbe zárni jó.

Jegesmedve-alj

A Sarkvidéki panoráma aluljárójának két oldalán két faj két-két példányának víz alatti tevékenységét figyeljük, Vitus közvetlenül az üveg mellett úszkál, azt figyeli, kik figyelik. A jegesmedvéknél a víz zavaros, a kert főigazgatójától utóbb megtudjuk, ennek egyszerű oka van. A jegesmedve épp az imént ürített.

A föld felett eközben átvágják az új élőhely nemzetiszínű zárószalagját és ünnepi beszéde közben Schiffer János főpolgármester-helyettes kiejti a száján a "jegesmacikáknak simogatni való buksijuk van", valamint a "gyűrűs fóka biztos esküvőre készül" hangsorokat.

Az idén 140 éves fővárosi állatkertben két éve kezdték el a kaliforniai oroszlánfókák és a jegesmedvék területének átépítését, amit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatott. "Korszerűbb, nagyobb medencét és új vízforgató berendezést kaptak a Sarkvidéki panoráma lakói. A korábban társbérletben élő fókákat és jegesmedvéket külön medencékbe költöztettük, a látogatók számára rejtett hátsórészben új hálószobákat, vagyis belső medencéket is kaptak az állatok" - mondja Bogsch Ilma főigazgató. Nem a Sarkvidéki panoráma az egyetlen új fejlesztés, a tervek szerint 2007 szilveszterére a Nagyszikla is megszépül. "A kivitelezővel jelenleg haragban állunk, mert két hónapja körbekerítette a sziklát, de azóta nem történt semmi" - mondja Bogsch Ilma. A Sarkvidéki panoráma fejlesztése 420 millió forintba került, de úgy tűnik, a látogatók szerint megéri, az üvegfal előtt sorakozó temérdek óvodás szerint legalábbis biztosan.

A lányfókáról kiderült, hogy fiú

A fókák medencéjének feneke egy szakaszon üvegfelületű, így minden arrajáró részesülhet a szerencsében, hogy fókahasak alatt mászkál, és fickándozó fókasziluetteket fényképez. Mödlinger Kinga, a fókák edzője naponta négyszer negyedórában produkáltatja Jacques-ot. A kacsatánchoz elengedhetetlen könyökmozdulatot, a tapsolást és a labdázást például már tökéletesen tudja az állat. Lakótársa a tizenegy hónapos Noé (aki korábban Cloé volt, csak aztán kiderült, hogy fiú) még nem tanul, mert túl kicsi.

"Szeretik a munkát, érdekesebb, mozgalmasabb így az életük. Természetes mozgásaikra építjük fel a bemutatót" - tudjuk meg az edzőtől, aki megengedi, hogy a zárt hátsó részben is fényképezzünk. A Kisszikla belsejében rálátunk a fókák belső medencéjére, megtudjuk, hogy a jegesmedve a hal mellett a hamburgerzsemlét is szereti, és hálásak vagyunk magunknak, hogy ezt a szakmát választottuk, mert így teljesülhet egy gyerekkori álmunk, és láthatjuk az állatkert egy titkos traktusát.

A makigyereknek két pótmamája van

És ha már az Állatkertben vagyunk, hazafelé meglátogatjuk a tizenegy hetes gyűrűsfarkú makigyereket is. A skandináv mitológia szerelemistennője után Freyának nevezett apró maki édesanyjának nincs teje, ezért gondozója, Róza Teodóra neveli otthonában. "Hetven gramm volt, amikor született, most már négyszáz. Három-négyhetes koráig egy farkasbábot tekintett pótmamájának, de mióta megtanult mozogni, inkább hozzám, a mozgó pótmamához kötődik" - magyarázza Róza Teodóra. Freya embergyerekeknek való bébitápszert eszik, pár hete gyümölccsel is próbálkozik, és az derült ki, legtöbb fajtársával ellentétben utálja a banánt. A körtét viszont szereti.