Új gorillalány a kifutón

2008.11.08. 13:23
N'Youndát azért hozták a Fővárosi Állatkertbe, hogy vezérhím háremének új tagja legyen, és egyszer majd kisgorilláik szülessenek. A leendő pár első találkozásánál voltunk jelen.

Golo, a Fővárosi Állatkert 28 éves vezérhíme új háremhölgyet kapott N’Younda, a hét és féléves holland gorillalány személyében. Nem sikerült gorillapornót felvennünk, ellenben megtudtuk, hogy a gorillák sokkal érzékenyebb lelkek, mint ahogy kinéznek, gondozójuk áhítattal beszélt az állatok szeretetéről és gyengédségéről.

Az új gorillalány október 31-én érkezett meg a budapesti állatkertbe az EEP tenyészprogram segítségével. Ez a program nemcsak az állatkert látogatóinak jó, hanem fontos természetvédelmi célt szolgál azzal, hogy kihalófélben lévő állatok szaporítását segíti elő. N'Younda a tenyészprogram szempontjából nagyon értékes, kameruni eredetű vérvonalt képviseli. Az arnhemi állatkertből speciális ládában szállították hozzánk. Ez nem túl szűk, de nem is túl tágas. Az út azért is sokkoló lehetett számára, mert a csinos gorillalány ezelőtt egy percig sem volt még egyedül, egy nagy gorillacsapatban nevelkedett. Többek közt azért esett éppen erre az állatra a választás, mert N'Younda nemcsak szép, okos, de nagyon jól szocializált is. Ennél a fajnál különösen fontosak a beilleszkedésnél sőt a párzásnál is társaktól eltanult társadalmi szabályok.

A fővárosunk állatkertjében már öt nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla) él, Golo a 28 éves vezérhím (ezüsthátú), két nőstény: Liesel (31) és Iringa (10) és egy nyolcéves hím, Ebobo. Gorilláink korábban már háromszor szaporodtak, az itt született utódok közül csak Ebobo maradt itt, két másik Liesel és Golo románcából született testvére már külföldi állatkertekben él.

Örömhír a gorillák számára, hogy életterük nemrég jelentős minőségi javuláson ment át. Belső terüket már 2003-ban bővítették, korszerűsítették, idén pedig a külső életterüket növelték meg körülbelül a tízszeresére. Ennek is köszönhető, hogy Golo háremét most bővíteni tudják.

A gorilla nem fejlődési vonala 7 millió éve vált külön az emberekétől és a csimpánzokétól. Élettartamuk 25-40 év, fogságban elérheti a 47 évet. Tisztán növényevő: elsősorban leveleket, gyökereket, gumókat eszik. A nőstény 251-289 napos vemhesség után egy, ritkán két kölyköt hozvilágra. A kölykök 2-4 éves korukig szopnak, 7 éves korukban válnak ivaréretté. A gorillák manapság ritkulóban vannak, ezért szaporítása fontos feladat. A világ állatkertjeiben ma kábé hétszázhatvan nyugati síkvidéki gorilla él, a budapesti állatkertben 1989 óta látható sokak kedvenc állata.

Ezen kívül az állatkertben még folyik a nyugdíjas ősz nevű program, amikor a nyugdíjasok kedvezménnyel (400 forintért) látogathatják illetve 10-13-ig elektromos kisvonattal ingyen körbejárhatják a kertet. Ne felejtsék otthon nyugdíjas-igazolványukat, mert a pénztáros kérheti a jegyvásárlásnál.