Termesszen otthon legális paprikát!

2006.10.27. 12:29
Két, Nyugat-Európában már elterjedt, intenzív növénytermesztési szakbolt is nyílt Budapesten. A kereslet nagy, sok rasztahajú fiatal szereti a paprikát.

A szemem a szokatlan berendezésű kirakaton akadt meg. Az üveg mögött nem cseresznyepaprika-befőttek plusz szögvasak porosodtak, mint kedvenc Ó utcai kirakatomban, hanem óriási bongok és kertészeti eszközök. A bongok olyan látványos kialakítású vízipipák, amelyekkel dohánykeveréket vagy marihuánát fogyasztanak, a kertészeti eszközök pedig növények gondozására alkalmas szerszámok. A fentiek végiggondolása, és gyors logikai levezetés után elképedve nyitottam be a boltba, ahol az eladó rögtön eloszlatta vad elképzeléseimet.

Zöldségek


Az alapkészlet

"Ezek itt különböző zöldségek termesztésére alkalmas eszközök" - mutatott körbe az első pillanatban kiábrándítóan gazdaboltszerű teremben. A polcokon vegyszeres flakonok, vascsövek, lámpaizzók, cserepek és unalmas bádogszerelvények hevertek, és ha a túlsó sarokban nem fedezek fel egy három méter magas, réz vízipipát, nem is kérdezősködöm tovább.

Így viszont megtudtam, hogy a termékeket "intenzív beltéri termesztési eszközökként" árulják, "hobbikertészeknek". A bolt célközönsége a fiatal, kertész végzettségű eladó szerint azok, "akiknek nincs egy hektárnyi területük, hanem csak egy négyzetméter, de szeretnének növényt termeszteni."

A pulton található cigarettapapírok, változatos méretű pipák és az indiai kenderrel foglalkozó albumok azonban nem hagytak nyugodni, és egyenesen rákérdeztem: kendertermesztésről van szó? Mint kiderült nem, a boltban kapható tápoldatok, enzimek, növekedésserkentők, műtrágyák és növényvédő szerek valójában abban segítenek, hogy az ember a lakásában termeszthessen gyorsan és diszkréten paprikát, paradicsomot vagy bármilyen konyhakerti növényt.

A hobbikertészek azonban úgy tűnik, vonzódnak az űrtechnológiához, a termesztéshez ugyanis nincs szükség termőföldre, sem napfényre. A paprikát egy üveggyapot szivacsba dugva keltetik, hermetikusan záródó, műanyag sátorban. Időkapcsolók működtetik a szintén itt kapható, speciális izzókat, a csepegtetőrendszert és a szellőztetést. Ez utóbbi aktív szénszűrővel is fel van szerelve, arra az esetre, ha a családtagokat, szomszédokat idegesítené a friss zöldségek szaga.

A rendszerhez tartozik még egy drain tartály, ide kell beönteni a tápoldatot, enzimeket, serkentőket, majd speciális műszerek segítségével mérni, hogy minden rendben van-e.

Mag nincs

Az árakat firtatva megtudtam, hogy egy nagyjából egy négyzetméteres termesztősátor, világítással és szellőztetéssel már kihozható 100 ezer forintból. A teljes rendszer, vízkeringető szerkezettel és az egészet irányító időkapcsolókkal 200-250 ezer forintba kerül.

250 ezer forint egy négyzetméternyi paprika termesztésére? Nem bírtam tovább a virágnyelvet, és ismét belekérdeztem: Nem volt gondjuk abból, hogy egyértelműen kendertermesztéshez használatos termékeket tartanak?

Az üzletvezető, Balla Péter hangsúlyozta, hogy minden, amit árulnak legális, van engedélyük dohánykellékek és vegyes iparcikk forgalmazására is. Abba pedig nem szólhatnak bele, hogy ki mire használja a megvásárolt termékeket. A júliusban nyitott boltot eddig nem háborgatták a hatóságok.

A Bush doctor nevű egység egyébként osztrák tulajdonban van. A cég működtet két üzletet Bécsben is, amelyek annyiban különböznek a budapestitől, hogy kendermagot is forgalmaznak. "Ausztriában, Hollandiában és Spanyolországban csak a THC tartalmú (a marihuána hatóanyaga. A szerk.) termékek terjesztése tiltott. A magban nincs THC, így azt nagyon drága madáreleségként árulhatják" - mondta Balla, aki szerint Ausztriában 8 éve volt a magyarországihoz hasonló szituáció kenderügyben. Akkoriban anyaboltjuk úttörő volt, míg mára 8-10 hasonló üzlet működik az osztrák fővárosban.

Kis fácskák kis helyen

Kevésbé volt optimista a magyar pionír, az egy éve működő Zölderdő tulajdonosa. "Ez egy fejlődő dolog, nő a kereslet, de óvakodom a magyaroktól. Nagyon konzervatívak" - mondta a kertészmérnöknek készülő eladó, aki annyira komolyan gondolta, hogy kérésére nevét sem írjuk le.

Az Üllői úti bolt amúgy nem párja az előzőnek, itt például nem zöldségek, hanem bonsai neveléséhez árulják a hidroponikus szettet. Emellett, a kendert egyéb formában fogyasztók számára kaphatóak kenderből készült biotermékek, kenderből készült ruhák és brandelt zsineg is.

A tulajdonos tíz éve jár nyugat-európai hemp show-kra, és az ottani benyomások hatására indította be boltját. A Zölderdőben egy 60X60-as alap termesztőszett sátorral, locsolórendszerrel, szellőztetéssel már 120 ezerből kijön. Ebben ráadásul sudár bonsaiok is nevelhetők, mivel magassága több, mint egy méter.

A Zölderdő tulajdonosa is megerősítette, hogy az intenzív növénytermesztéshez szükséges eszközök iránti kereslet nő, ők az üzletet mégis valódi, kisméretű bonsaiokkal szeretnék bővíteni.

Megtudtam még, hogy ügyvédjük jogértelmezése szerint magot árulni a magyar törvények szó szerinti értelmezése alapján nem is lenne tilos. Mivel azonban a joggyakorlat feltételezi, hogy a kendermagot kendertermesztésre fogják felhasználni, nem pedig olyan pörkölt mag készítésére, mint amilyet tartanak is a boltban, a hatóság kábítószerrel való visszaélés előkészülete miatt felléphet. A Zölderdő ezért szintén nem tart ültetéshez alkalmas kendermagot. Ezt tesztvásárlással civilruhás rendőrök ellenőrizték egy alkalommal, mesélte, de azóta nem zavaták őket.