Csonkolnak a Tűzoltó utcában

2007.06.21. 17:01
Fesztiválozik az egész ország, de két fröccs közé egy múzeumlátogatás is simán belefér. Német italodiszkó, mongol jedik, kínai császárok, örmény harmonikások. Csonkolás. A hétvége már csütörtökön elkezdődik és hétfőn sem ér véget.

Ötödször rendezik meg szombaton az ország legnagyobb múzeumfesztjét. 2003-ban volt Magyarországon először Múzeumok Éjszakája, idén már 61 város és több száz intézmény vesz részt rajta. Nehéz válogatni, annyi minden van. Lesz eszem-iszom, valamint Mazsola Muzsika a kisebbeknek a miskolci Herman Ottó Múzeumban, teakészítés, tai chi, pekingi körpanoráma a Konfúciusz Intézet jóvoltából a győri Xantus János Múzeumban, omnibuszos utazás három szőnyegkiállítás között és találkozás Brigitte Hamann-nal, Erzsébet királyné legismertebb életrajzírójával Gödöllőn, lesz továbbá jóga az Andrássy úti Hopp Ferenc Galéria kertjében, Farkas Vince hajóskapitány gyűjteményét is megcsodálhatjuk a Lánchídnál, valamint inkákat nézhetünk éjjel a Szépművészetiben. További programok és pár szó a múzeumok mai helyzetéről itt >>

Csütörtök!

Bizony sokan vagyunk már csütörtökön pénteki hangulatban, sőt vannak köztünk olyanok is, akik már szerdán is. Ráadásul páran hétfőn is azt hiszik, hogy már kedd van. Múlt szombaton azt hittem vasárnap van. Nyár van, ilyenkor csütörtökön is válogathatunk, főleg, hogy a Millenárison és a Városligetben is lesz Zene Ünnepe. Utóbbi helyszínen, a Királydombon tangóharmonikával, hegedűvel, nagybőgővel ad elő "újsanzonos" dalokat a francia Debout Sur Le Zinc. Eközben a Millenárison a Zavarock gimnazista együttes lép fel hetvenes-, nyolcvanas- és kilencvenes évek külföldi és hazai rock számainak feldolgozásaival, valamint "kevert stílusú" saját szerzeményeikkel. Szenzációs. Díjat is nyertek. Előttük a Pribojszki Mátyás Band játszik funky-s jazzt, utánuk pedig a Nomada cigány, latin, arab, szerb alapokra építő folklór egyveleget.

A Kultiban pedig, ezt már a múlt héten beharangoztuk, a nu-metal kedvelői tekinthetik meg az amerikai Ill Niñót.

Német italodiszkó ikon az Almássy-n

Igen, a hír igaz. Az italodiszkó sztárja, Fancy, alias Manfred Alois Perilano koncertet ad szombaton az Almássy téri Szabadidőközpontban. Az ilyen rendezvényeknél nincs középút, vagy iszonyú jók, vagy eszméletlenül (értsd nyomasztóan) szarok. Reméljük sokan lesznek és fergeteges lesz a hangulat, ha már két hete csak erre várunk. A hivatalos program szerint a buli euro- és italodiszkó muzsikákkal indít, majd Hargittay Gábor és a megakaraoke-Videodiszkó Team lesz a hangulatfelelős. 11-kor Disco Service, táncosokkal. Éjféltől Fancy, a király.

Aki előző nap egészen véletlenül Bécsben jár, az mindenképpen nézze meg az Alphaville ingyenes koncertjét a Donauinselfesten. Bár az Alphaville szintipop, nem pedig italodiszkó. Viszont német. Micsoda hétvége.

Fesztergom, Egerszalók

Csütörtökön indul és szombatig tart a kilencedik Fesztergom fesztivál, az esztergomi Prímás-szigeten, a Mária Valéria híd lábánál. Vérbeli kultfesztről van szó, remek helyszínnel, koncertekkel, bábelőadással, kiállításokkal, sok beszélgetéssel és nemzetközi véradással a szomszédos Párkányban, valamint az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnokban. Ossian, Kispál és a Borz, a szlovák California, Depresszió, Quimby, Kalapács, 30Y, Tankcsapda. Ők is fellépnek többek között. Irány Esztergom.

Vagy Egerszalók. Ott ugyanis már tegnap elkezdődött és egészen vasárnapig tart az idei No Man's Land. Dj-k mindenhonnan, például Ace Ventura Izraelből, Minilogue/Son Kite Svédországból vagy Electrixx Németországból, akinek állítólag van egy "I Give You A Cumshot" című száma is. De lesz rengeteg tehetséges magyar dj is, meg ördögi tűzshow, performansz színpad, meg minden, ami ilyen fesztiválokon szokott.

A csonkolásban nincs középút, nagyvárosi kultipar

Vannak még fesztiválok, a nagyváros szívében is. A Gödörben, Víg-Végnapjaink címmel csütörtöktől vasárnapig lesz Bródy János, akusztikus Pál Utcai Fiúk, a Neo Momentum Szilánkos porszemek című táncelőadása, de meghallgathatjuk a Fabula Rasa zenés meséit, a Ajde Braćo balkán zenéit, valamint a Colorstart is, a Yengibarjan Trió koncertjén pedig vendégszerepel majd a marokkói Said Tichiti és Tom Walsh, a kanadai harsonaművész.

Eközben a Károly-kerti Nyári Játékok keretein belül Eszenyi Enikő sulykolja majd belénk pénteken, hogy a Gyönyörben nincs középút. Mindezt Darvas Ferenc kíséri majd a zongoránál. De szintén ezen a napon mutatják be fél kilences kezdéssel Leigh-Darion-Wassermann szerzőtrió La Mancha lovagja című musicaljét a Bakáts téri Szabadtéri Színpadon. Tessék válogatni.

A Tűztate-be pedig szombaton lesz érdemes ellátogatni, ugyanis ott beszélget majd egymással (és gondolom a közönséggel is) Bernáth Zsolt filmrendező a dunaújvárosi Cruel World Teamből, a fangoriás Böjtös Gábor, valamint Loránt Demeter, kliprendező és fotós. Klasszikus horrorplakát-kiállítás is lesz, de megtekinthetjük Miokovics Mátyás maszkmester munkáit, csonkolt végtagjait is. Mindenképpen ajánlott. Utána a Tangram ambientes lemezbemutatója, majd breakbeat, minimal és techhouse zárásig.

Akinek pedig ez sem elég, az látogasson ki a Soroksári útra, a Gyárba, ahol az InterZone nevű indusztriál audióvizuális zajformáció ünnepli ötéves fennállását egy nehézipari kollektív lobotómiával.

Balatoni mix, Fu-Hszí a hajón

Először is, a köldökpiercinges lányok és duzzadt bicepszú fiúk örömére szombaton tartja nyitó buliját a siófoki Palace. Kezdődik a balatoni diszkószezon, a VIVA zenecsatorna is ott lesz minden bizonnyal, hogy ordibálós kamaszokat interjúvoljon meg ordibálva. Ezen a napon lép fel az ős techno-dj, Sven Vath is, csak ő a hajógyári Events Hallban. Nehéz a döntés.

Balatonfüreden nemzetközi gitárfesztivál kezdődik szombaton. A fesztiválon jövő vasárnapig játszanak dzsezzt, argentín tangót, világzenét, és mindent, aminek a gitárhoz köze lehet. Lesz hangszerkiállítás is, valamint egy Guiness-rekord kísérlet, amellyel a világ leghosszabb koncertjének rekordját (184 óra) szeretnék megdönteni a szervezők.

Minden valószínűség szerint a Balatoni nyár című számot is előadja majd a KFT, szombaton a budapesti Művészetek Palotájában. Hey June! fesztivál, több hétig, híres magyarokkal.

Pénteken és szombaton az A38 hajó a Szív-Cirkusz Varietével, Fu-Hszí császárral, vonzó férfiakkal, napozó lányokkal, örmény harmonikással, orosz mágussal, meditáló malaccal, görkorival és hexagramokkal kel át a Disznó évébe. Hogy mit is jelent ez? Érdemes végigbogarászni a programot.

Kultkoncertek jövő héten

Remélhetőleg a dark-rock-heavy rajongók többsége nem sokallja majd a jegyárat és nem csak kívülről hallgatja majd a PeCsa szabadterét, ahol a két éve sokadszor újból összeállt, tavaly a Volt fesztiválra is ellátogató brit Cult zenekar lép fel hétfőn. Az új lemez szeptemberben jön ki, hat évvel a legutóbbi stúdióalbum után. Csak keményen. A Cult egyébként pont a taxisblokád napján lépett fel 90-ben, szintén a PeCsában.

Kicsit távolabbi program, de ha valaki Németországban jár a héten, öt városban (München, Neuhausen, Scheessel, Köln, Berlin) is megnézheti a Sonic Youth-t, sőt, a jövő hét pénteki berlini koncerten az amerikai banda egy az egyben játssza majd el a kultikus Daydream Nation című albumát. De türelem, augusztus 25-én, illetve 26-án Prágában és Bécsben is fellépnek.

Csütörtökön pedig, szintén a Petőfi Csarnokban, Kasabian koncert lesz, ami nem feltétlenül kultikus, de azért sokakat érdekel, és mindenképpen nagyon divatos eseménynek számít. Ennek ellenére nem kizárt, hogy kevesen lesznek rajta és nézők fele sajtós lesz. De ki tudja.