Szüzesség, pornó, temető

2003.10.31. 12:58
Gyanútlanul hívtuk fel a halottaknapja.hu oldalon található telefonszámot, hogy megérdeklődjük, mi is lenne az a szolgáltatás, amit a virtuális műkővel, feszületekkel és égő gyertyával sokkoló webszájt nemsokára elindít. Morbiditás emelt díjas sms-ben: az oldalon nemsokára online virtuális temetőt indítanak, sok-sok kis gyertyalánggal.
"Aki fizikálisan nem tud eljutni a temetőbe, esetleg szeretteinek hamvai közös sírhelyen keverednek másokéval" - jelölte meg a nemsokára induló szolgáltatás fő célcsoportját Barna László, a szájtot működtető LeBroNettől. A webes tervezéssel és tanácsadással foglalkozó cég a jelek szerint a kegyestől a fülledtig sokféle szegmensben lát üzletet, hiszen ők tervezik a pornószekciójáról ismert mellesleg.hu külsejét, és Barnáé - több más mellett - a hogyanvesztettemel.hu és bb2.hu domain is.

Először sírkövet

"Miután a felhasználó beregisztrált, először sírkövet választhat" - vázolta Barna a vidám jövőt. "Később felekezet szerint válogathatnak a sírkövek között". A júzer ezután feliratot állít össze, fényképet tölthet fel, vagy ha ezt azért már túlzásnak érzi, az elhunyt sziluettjét is elhelyezheti az ízléses virtuális síron. Ezután jön a dolog üzleti része - bár Barna szerint alacsony díjak lesznek: emelt díjas formában lerovunk egy kisebb összeget, melynek fejében a síron negyed, fél, vagy egy évre kigyullad egy virtuális gyertya.

Először sírkövet

Dönthetünk úgy, hogy a bitekből épült műmárvány-kompozíciót a nyilvánosan látogatható online temetőben helyezzük el. Félelmetes elképzelés, hogy több száz dermesztő műlángocska lobog egymás mellett, mi pedig elszoruló szívvel baktatunk közöttük, kezünkben öntözőkannával, ültetőkanállal és palántákkal. De kreálhatunk privát sírkertet is.

A halottaknapja.hu-n még nem indult el a digitális temetkezés, így pillanatnyilag egy animált gyertyát és a halottak napjával kapcsolatos praktikus információkat találhatunk az oldalon. A jövő persze itt is beláthatatlan: Barna László csak úgy by the way megemlítette, hogy ha beindul a dolog, esetleg virtuális kisállattemetőt is kapcsolnak hozzá.