Zombik, heréltek, irritáló hírességek

2004.10.26. 16:19
Minden idők legnagyobb olvasóilevél-folyamát sikerült elszabadítanunk az Index, a Penthouse, a Színes Mai Lap és a Danubius Rádió a 50 legirritálóbb magyar című szavazós játékával. Sejtettük, hogy az utálat a kreativitás legkomolyabb forrása, de a bizonyítás azért - mókásan - mellbe vágó volt. Alant kisebb válogatást találnak néhány szórakoztató olvasói véleményből. Jó mulatást, gyűlölködjenek önfeledten és várják türelemmel november 5-ét, amikor kihirdetjük, hogy Önök szerint kik a legtenyérbemászóbb magyarok.
A hírességek olyan észrevétlenül szivárognak be az életünkbe, hogy gyakran fogalmunk sincs arról, honnan ismerős az a bizonyos dermesztő arc. Telefonos játékban sokkol Kasuba L. Szilárd társaságában? Pénzkötegeket lóbál a Viasaton, esetleg kormánypárti faltörő kos vagy egy híres író élettársa? Ezt a modern szorongást fogalmazza meg a következő levél:

4. Halász Gábor - őt nem ismerem, állítólag a Barátok Közt c, sorozatban játszik és az apukám távoli munkatársa a MÁV-nál, szerinte egy zombi. Fél tőle. Kérem önöket távolítsák el onnan! (Drága olvasók! Én is azt hittem, hogy ez egy ártatlan névtévesztős játék vagy egyszerű vicc. De nem. Moldovai mélységű vasúti tényfeltárásunk eredménye, hogy AZ a Halász Gábor tényleg mávos, sajnos nem váltókezelői, hanem tanácsadói minőségben. a szerző)

Hogy direkt rángasson

Van aztán olyan, amikor már a név sem ugrik be: potkivanok! sajnos nem tudom, hogy hívják de biztos rájöttök. egy sikeres pop zenekar énekese és jobbra-balra rángatja a fejet éneklés közben. nagyon rossz. rosszul is lettem... Két tippünk van: Kalapács József vagy Lovasi András. A névtelenek nem is mindig celebritik, mint ahogy egyik olvasónk személyes halállistájának kilencedik helyezettje sem az: 9, Az ismeretlen arcú buszvezető, aki a forgalomban úgy vezet, hogy direkt rángasson a gép az automata váltó kapcsolgatásai miatt. Hogy miért nem lehet egyenletes tempóban menni, ha a forgalom megengedi! Kérdését továbbítottuk Aba Botond BKV-vezérnek, nem lennénk az aljas sofőr helyében.

Aztán itt egy újabb névtelen irritáló, a legrosszabb fajtából, aki egyik kísérletező kedvű, análisan fixált olvasónk idegein szokott hárfázni, ráadásul a hajnali órákban:Az az ember, aki szombat/vasárnap reggel 8/9-kor becsenget, hogy bejöhessen a lépcsőházba és bedobja a postaládába a Tesco/Spar/Cora/stb. újságot, ami információforrásnak silány, WC papírnak túl kemény. No és az is előfordul, hogy nincsen sem név, sem arc, csak a semmiben lebegő, irritáló hang: egy lány szinkron hang, aki mindig felkapja a mondatok végén a hangsúlyt, valamint Véleményem szerint a legidegesítőbb magyar közéleti személyiség az a férfi, aki szinte minden film alkotói listáját felolvassa, angol ,olasz, francia, stb. nyelveken, szörnyű (és rettenetesen modoros) kiejtéssel. Már sok éve idegesít az illető, de a nevét nem tudom, mert azt nem szokta bemondani. És végül jöjjön a kedvencünk kevésbé ismert irritálók-sorozatból: Dr. X. Y. - közjegyző --> nem foglalkozik SENKI mással, csak a PÉNZ érdekli és skót!

Nem rossz bringa

Olvasóink egyik markáns csoportja - hozzánk hasonlóan - szeret beceneveket aggatni a tenyérbemászó közszereplőkre. Néha parádés beceneveket. Ehhez mit szólnak például: Marsi "aggodalmaskodó, de azért nem rossz bringa" Anikó? Még két emlékezetesebb darab: Sváby "A képzavarok csetnikje, a csúsztatások usztasája" András, illetve a "leghosszabb becenév" különdíját elnyerő Kiszel "született egy gyerekem, vedd meg a róla készült naptárt, gyűjtöm a bugyikat" Tünde.. Leginkább ebbe a kategóriába sorolható jelenség, hogy a Fidesz okostojás-kommandójának ékkövét olvasóink jó ötöde Arrogáns Antalként jelölte.

Nagy szemét lehet

Azt hiszik, annyira egyértelmű, hogy egy jól ismert figurában mi háborítja fel az olvasókat? Hát a legkevésbé sem az. Tegyünk egy próbát. Lazítson, hunyja le a szemét, aztán idézze fel Szili Katalin lényét. Mi a legidegesítőbb benne? Szinte biztosra vesszük, hogy nem az, amit egyik irritált szavazónk írt: Szili Katalin. Emlékeztet egy régi tanáromra. Ugyanúgy áll az arca, ugyanúgy beszél, a hangszínük is hasonlít. Ha ez a jellemére is igaz, nagy szemét lehet, inkább sose tanítson általánosban. Kérését továbbítottuk az MSZP országgyűlési frakciójának. Jöjjön egy újabb példa arra, hogy nem mindenkit a nyilvánvaló dolgok akasztanak ki: A legirritálóbb emberek a médiában (szerintem):1. Majka (primitív állat, nem akar katona lenni, éntőlem se kérdezték meg, hányingerem van tőle). Önök azt gondolták, hogy Gyurcsány miniszterelnök mindenkit a vagyonával és a kapcsolati hálójával idegesít? Nem így van. Gyurcsány Ferenc - mindig olyan idegesítően nagyra nyitja a száját, mikor magyaráz.... Az észrevételt eljuttattuk a Miniszterelnöki Hivatal Szájsebészeti Osztályára.

Van olyan is, hogy egy névhez nyomasztó prousti emlékek tapadnak: Dévényi Tibi bácsi: kiráz a hideg, hogy most először leírom... Rózsa Gyuri: a párja. Már kisgyerekként is ők irritáltak leginkább. Meg a mosópor poros szaga. Javaslatunk: vásároljon olyan kis gyöngyöcskékből álló mosóport, és felnőttként tartózkodjon a debil tévéműsoroktól, hátha.

A következő levél komoly figyelmeztetés a tévénézőket dzsoggingos, igénytelen parasztnak gondoló kereskedelmi tévéseknek. Sokáig követtem figyelemmel a tv műsorokat és akkor fejeztem be amikor a Napló jeles képviselője egy szürke zakó alatt egy NARANCSSÁRGA izompólót viselt. Ez olyannyira sértette a nem túl kifinomult ízlésem hogy végleg leszámoltam a tv-vel de ez csak az egyik ijen szánalmas dolog.

Élvetegek és puncsosok

A végére jöjjön néhány beskatulyázhatatlan csemege az Index, a Penthouse, a Szíynes Mai Lap és a Danubius rádió játékának levelesládájából. Az első a választékos jelzőkkel fogott meg minket: Soma (Az a nagydarab élveteg nő, Spitzer Györgyi). A második a meggyőző anatómiai levezetéssel plusz az erotikus felhangokkal: Paskai László. Furcsa ez egy katolikus hittanártól, de ha egyszer nem bírom. Ő sem értette meg, hogy a cölibátus nem heréltséget jelent, de ha esetleg mégis, aminthogy mégsem, akkor sem kellene ennek az agyra húzódnia. A harmadik azzal, hogy ő az olvasóilevél-írás Devecseri Gáborba oltott Juhász Ference:

hiába, névben a végzet
bochkor gábor, mert öntelt gőgös beképzelt
műveletlen köcsög, igazi bocskor
, mert az átkosban komcsilojális
puncsos család sarjaként
, nyugaton, NSZK-ban szedte fel jó
német tudását,
, amivel egészen pornófilm
lektorálásig vitte mint karrier,
, most meg veri a nyálát, mint
nagy kapitalista zseni,
, a karriergép, aki a
hallgatóalázásban tényleg utolérhetetlen.

A negyedik azzal, hogy képes volt elvonatkoztatni a konkrét személyektől: "Barátnőm anyja", csak így általánosan. És végül kedvencünk, az ötödik levélíró, aki új kifejezéssel ajándékozta meg az álfiatalos szlengbe kis híján belerokkant szerkesztőségünket: A haveromnak volt igaza, aki vízműnél mérnök. Azt mondta, tudna olyan betont önteni kedves hősünkre, amit nem mos le a Duna, és még légkalapáccsal sem szedik ki belőle. Hát kipróbálnám, hogy onnan kiszabadul-e? Ja, és mutogatják szétázott kezét szegénynek, egy jutott eszembe. Te akartad, torma! (Torma=büdös gyökér)

Tormában gazdag munkahetet kívánunk mindenkinek.

A végére pedig egy szolgálati közlemény. A szavazós játék nem tűnt el, mi több, nem is a kommunisták/ufók/Wallis-tulajdonosok/perrel fenyegető hírességek/Zsidó Világtanács elnökségi tagjai kényszerítettek minket a kiradírozására, hanem egyszerűen véget ért a dolog szavazós része, ezért nem futtattuk tovább a címlapon. A tömegnyomás előtt meghajolva most ide másoljuk a linkjét, lehet olvasgatni, lapozgatni, szavazni viszont értelemszerűen nem. A játék a kultúra rovat nyitóoldalának jobb felső sarkából is elérhető. A Az eredményeket november elején közöljük, részletes elemzés kíséretében, de addig is jó sokat fogunk szivárogtatni, úgyhogy a cserkészekhez hasonlóan legyenek rajta a résen.