Akasztott mikulással, kínai izzósorral sokkolnak a boltosok

2008.12.13. 07:41
Alig két héttel karácsony előtt megnéztük, milyen képet mutatnak a budapesti utcák a kisebb-nagyobb üzletek kirakatainak hála. Válság ide, válság oda, a magára valamit is adó kereskedő igyekszik karácsonyi hangulatba ringatni és valamiképp becsalogatni a vevőt a boltba. A siker persze kétesélyes.

Aki eddig nem került karácsonyi hangulatba az magára vessen, mert a kereskedelem e létfontosságú ünnepet idén is kettőzött erővel próbálja minden lehetséges eszközzel csúcsra járatni. Ennek a vásárlótaglózó igyekezetnek fő csapásmérő eszköze az üzletek, boltok, egyéb kereskedelmi egységek alkalmi dekorációja. Miközben a Velvet száguldó riportere a hatalmas bevásárlóközpontok ünnepi díszben tobzódó enteriőrjeire koncentrált, mi nyakunkba vettük a fővárost, és a kisebb boltok kirakatait, piacok pultjait vettük szemügyre, keresve az idei trendeket, az extrém és szofisztikált megoldásokat.

Persze nem meglepetés, hogy alapvetően két irányzat létezik: a profi és az amatőr, avagy a pénzes kreatív és a gazdaságos kreatív. Az előbbire jellemző, hogy szemlátomást hivatásos dekoratőr, kirakatrendező keze nyomát viseli, hűvös elegancia, visszafogott, de kiforrott és egységes stílus találkozik az üzlet profiljával. Ami bizonyos szempontból unalmas, mint egy katalóguskép, az ember bólint, hogy szép és már áll is tovább. Sokkal izgalmasabb kérdés azt boncolgatni, hogy milyen erőfeszítést tesz a boltos, akinek nincs egy nagy kalap fölösleges pénze karácsonyi dekorációra, de valamit azért mégis szeretne kezdeni a kirakattal a jeles ünnep alkalmából.

Képek az utcáról

Nyugodt szívvel fogjuk a gazdasági válságra, hogy szemmel láthatóan az utcaképet a gazdaságos megoldások uralják: ha végigsétálunk a körúton, vagy a frekventáltabb bevásárlóutcákon, elképesztő mennyiségben láthatunk olcsó kínai lámpafüzérekkel feldobott kirakatokat. Gyakorlatilag mindegy, hogy cipő, fehérnemű, könyv vagy szórakoztató elektronika: az árucikkek közt garantáltan kígyózik valami futófény, vagy elektromos gyertyasor. Az ötletesebbek igyekeznek valami könnyen értelmezhető formai meggondolás alapján elhelyezni a fényfüzéreket, de nem ritka a keresetlenül belógatott, kaotikusan bekötött lámpasor sem.

A télapómánia nem most mutatkozott meg először, de mintha idén érte volna el csúcspontját a mikulásözön: szinte nincs bolt, ahol ne akciózna valami télapófigura. A legszebb példát erre a Lehel téri piac egyik büféjében találtuk, a sorban állókat egy jó másfélméteres, létrán álló mikulás fogadja, mielőtt leadhatnák rendelésüket a fokhagymás, sajtos lángosra. Érdekes módon a kissé morbid hatást keltő, ide-oda felaggatott télapók is szép számban előfordulnak a boltokban, az elvileg kötélen kéménybe ereszkedő figurák többnyire akasztott ember vízióját keltik.

Karácsonyi kirakatok

A piacok amúgy is erős versenyzők a vevőcsalogató dekorációs versenyben, a szemfülesebb kofák igyekeznek úgy elrendezni árujukat, hogy az eladásra kínált termék maga is a dekoráció része legyen. Így például a szárított erőspaprika piros füzérei, vagy golden almák sárga gömbjei remekül kiegészítik a műfenyőgallyak zöld fonatait. Extrém vizuális élményekre vágyók pedig keressék a hentesek kirakatait, a húsevők számára nem lehet más megkapóbb, mint a karácsonyi girlandokkal díszített füstölt sonkák és parasztkolbászok ínycsiklandó látványa.

A piaci standok közt a non plus ultrát, az autóskártyák Ferrariját egyébként a Rákóczi téri piacon találtuk meg. A piac közepén lévő sarki zöldséges vakító barokkos pompája egyszerűen lenyűgöző. Hálóba font lámpafüzérek, fényló arany, ezüst girlandok, mikulások és rénszarvasok minden mennyiségben, a szemnek befogadni is tereh. A stand üzemeltetője elmondta, hogy tizenöt éve ugyanez a díszítés van karácsony táján, és már olyan rutinjuk van, hogy két óra alatt fel tudják díszíteni a boltot, mert mindennek megvan a helye, és eleve úgy is van elcsomagolva.

Klikk a képre!

Természetesen tudjuk, hogy a töredékét sem láttuk az idén felvonultatott dekordömpingnek. Ezért azt kérjük, hogy ha láttak valami elbűvölően rút, szívszorítóan szép, gyomorba vágóan gagyi adventi kirakatot, töltsék fel az Indafotóra, mutassák meg képeiket!