'Az esztejgált pöcsöddel töjöm el a kilincsorrodat'

2006.01.14. 18:45

"Az esztejgált pöcsöddel töjöm el a kilincsorrodat anyád kaftánján, te kejeskedelmi tévés bujigyerek." (Orbán Viktor a középső csoportban)

"Én nem vagyok ideges Anikó, de miért köpted a fogaidat a kényszerzubbonyomra?" (Orbán Viktor a parlamenti dolgozószobájában 2002 márciusában)

"Megmondtam ennek az átkozott Rommelnek, hogy ne bocsátkozzon nyílt ütközetbe". (Orbán Viktor El Alameinnél)

Azt tudták, hogy egy Fejér megyei kőbányában a chilei hadsereg rettegett Barna Kondor légiójának egykori tisztjei százával tartanak fogva higgadt, örjöngésmentes közéletre vágyó állampolgárokat?

Doktor Kende és Diurnus a gyűlölet ellen
Doktor Kende és Diurnus a gyűlölet ellen

Így utólag már bevallhatom, hogy a solymári Aranykorona étterem felé menet még féltettem doktor Kendét. Mi újat tud mutatni nekünk a demokratikus szocialista revolverirodalom pápája - vagyis inkább első titkára - szédítően sikeres kampánypamfletje, a 2002-es A Viktor után? Emlékeznek, az volt az a könyv, amiben leleplezte, hogy az idegbeteg kis cigányhitler már háromévesen paranoid hatalomgyakorlási technikákkal szadizta aprócska társait, akik nem vágytak másra, csak egy kis nyugodt büfizésre a homokpogácsázás után. Doktor Kendére igazi tisztelettel néztünk akkor, hiszen műfajt teremtett a gyűlölt politikai ellenfél ördögien gonosz kisgyermekként való ábrázolásával, illetve a legvadabb politikai félpletykák tényként való közlésével.

Szóval ehhez képest mit nyújthat egy könyv négy évvel később, Az igazi Orbán - A Viktor 2 vagy talán a Viktor a négyzeten címmel? Talán kiderül Solymáron.

Mocskos nácik, elég a barna veszedelemből!

A csárdában a sajtó pár képviselője, illetve doktor Kende illusztris, de még annál is politikamentesebb baráti köre fogadott minket. Lehet, hogy egy rózsadombi náci a dülledt, gyűlölködő szemével politikusnak látta volna Szanyi Tibort, az MSZP-s politikai államtitkárt meg Vadász Jánost, a közszolgálati reform megvalósításáért felelős kormánymegbízottat, de mi a normális Magyarország nevében ezt kikértük magunknak, lekezeltünk doktor Kendével, és leültünk az utóbbi tíz év legfrankóbb, disznótoros-alapú bőségtálja mellé, majd körbe forgattuk a fejünket.

Agykatalizátort vetnek be a szocialisták

Gálvölgyi János az Aranykoronában
Gálvölgyi János az Aranykoronában

A szocialisták olyan elfogulatlan, ádáz kritikusai ültek körben, mint Gálvölgyi János vagy Selmeczi Tibor, de nagy élményt okozott a srégen szemben ülő Popper Péter is, aki egy szeme közt csillogó pontocskát viselő csajnak a tantráról sutyorgott (kihallgattuk, tuti), vagy a már említett Szanyi magánember, amint a vellájára tűzött egy karika hurkát (nemhiába képviselte az államapparátusban az újlipótvárosi mezőgazdákat), és azt mondta: A katalizátor az emberek tudatalattijában jelentkezett. Ha ez valami agymódosítós kampánytrükk, mi szóltunk előre.

Egy idő múlva a Szerző szólásra emelkedett és átmenet nélkül arról kezdett beszélni, hogy A Viktor kettő az nem egy anti-Magyar Vizsla, bár később a kötetet szerkesztő Bodor "Diurnus" Pál azt is mondta, hogy a könyv "sokkal bölcsebb kampánystratégia a Vizslánál". Ekkor jött a hepening messze legjobb része, felpattant ugyanis a túlmozgásos Szanyi államtitkár, és izgatottan azt hadarta, hogy ő most nem MSZP-sként vagy politikusként, hanem civilként, mire közbevágott doktor Kende, hogy Ki lesz itt politikus? Nem hívtam politikusokat!. Vadász János erre a szakállába rejtett egy adag tatárbifszteket. Aztán - na ezt nem fogják elhinni, pedig esküszöm, így volt - azt is mondta az Író, hogy 2002-ben, az első kötet megjelenésekor a Kovács Laci félreértette, hogy meghívót küldött neki a könyvbemutatóra - azt hitte, komolyan küldtem neki meghívót, ahaha -, és eljött. Szegény hülye Kovács Laci, a viccet sem érti, nem csoda, hogy ide jutott.

Csak a nácik keverik ide a poltikát

Ja, és az is jó volt, amikor Szanyi-Civil Tibor elmesélte, hogy az ő barátságuk annyira politikamentes, hogy amikor öt éve telefonon beszéltek a készülő A Viktorról, ő megkérdezte Kendét, hogy kap-e segítséget az MSZP-től. Persze a szinte bántóan független értelmiségi azt válaszolta, hogy nem. Tessék, piszkos, vádaskodó nácik.

Ezután meginterjúvoltuk doktor Kendét, ami sajtótörténeti pillanatnak bizonyult, mint annyi minden ezen a napon. Az interjú a keretben olvasható, a sajtótörténeti pillanat pedig az volt, amikor dr. Kende egy mondat közepén egyszer csak felállt, és otthagyott bennünket. Mi a szeretet pártján állunk, ezért szomorúak voltunk.

A megszakadt interjú

Index: Mire föl ez a vehemens vizslázás?

A szerző itt még dr. Kendével, nemsokára egyedül marad
A szerző itt még dr. Kendével

Dr. Kende: Szíven ütött, hogy több helyen megjelent, hogy ahogy a Fidesz kiszervezte a Vizslát, az MSZP úgy szervezte ki a könyvemet. Kikérem magamnak, hogy a tizedik kötetemet bárki ahhoz a mocsokhoz hasonlítsa!

Index: Mondjuk ez is kampányirodalom.

Dr. Kende: Az égadta világon semmi közöm az MSZP-hez vagy az SZDSZ-hez. Nem a kampányba avatkozom bele.

Index: Hanem a Gabon és Csád közötti konfliktusba?

Dr. Kende: Nem a kampányba. A választások előtt annyival jelentettem meg a könyvet, hogy az emberek tavaszig elolvashassák, és véleményt alkothassanak. Azt vállalom, hogy befolyásolni akarom a választások eredményét.

Index: Milyen irányba?

Dr. Kende: Hogy az olyan személyiségű emberek, mint Orbán, tűnjenek el a magyar közéletből.

Index: Mondjon még három olyan személyiségű embert, akinek el kéne tűnnie!

Dr. Kende: Torgyán József. Nemcsak a bohóckodás típusú ügyei miatt, hanem inkább a családtagjainak pozícióba emelése miatt. Ugyanilyen alapon tűrhetetlen Keller László. Tűrhetetlen, hogy az az ember, aki közpénzügyi államtitkár volt, a családja három tagját állami tulajdonú és pártközeli helyekre helyezze el. Bűn, hogy Gyurcsány nem csinált nagy ügyet ebből. Harmadik? Mondjuk azt, hogy kettőt kérdeztél. Egy ide, egy oda, ez úgyis jól hangzik, nem?

Index: Mi az igazi baja Orbán Viktorral? Miért írt róla még egy könyvet annak ellenére, hogy ezt a ciklust ellenzékben töltötte?

Dr. Kende: Orbán az elmúlt négy évben nem úgy viselkedett...

Na itt hagyott minket magunkra dr. Kende, véglegesen.

Jól szórakoztunk, de ezután nem sokkal leléptünk, hogy gyorsan meggusztálhassuk magát a könyvet. A buliba még Macskássy Izolda közéleti művésznő megtekintése fért bele (puszi-puszi-pezsgő), illetve az a frenetikus pillanat, amikor a mit sem sejtő Szörényi "Mezopotám" Levente kajálási célzattal beszédült a balos fenevadak aklába.

A csillagok leleplezik a nácikat meg a fasiszta diktátorokat

Akkor pár szó a könyvről, gyors átpörgetés és alkalmankénti beleolvasás alapján. Aki ellenőrizni kívánja az állításainkat, az egész anyagot letöltheti a kende.hu-ról, ahová a szerző tényleg nagyvonalúan feltette az eddigi összes kötetét pdf formátumban.

Aki azt gondolta, hogy a Viktor után a Viktor 2 már csak gyenge utánlövés lehet, annak részben persze igaza van, de a kötet eleje annyira zseniális, hogy emiatt érdemes foglalkozni vele. Az indítás ugyanis nem a szerző bevezetője vagy ilyesmi, hanem Orbán Viktor horoszkópja. Ez a tíz oldal csodálatos: a legnagyobb hülyeség, amit magyar nyelven valaha leírtak. Akkora hülyeség, hogy abban még Deutsch Tamás is megbotlana az utcán.

Aki júniusban született, az lepaktál a nácikkal

Politikamentes Tibor elhatárolódik
Politikamentes Tibor elhatárolódik

Ha jól értettük, amit a hetedik oldalon a Neptun IC-tengelyen való támadottságáról olvastunk az MC-tengelyen álló Vénusztól, akkor Orbán egy reinkarnálódott paraszt. Aztán olyan szigorúan csillagtudományos leleplezések vannak benne, hogy "A Jupiter a 9. ház csúcsán tipikusan jogi végzettséget jelez, a kosban hajlamosít arra, hogy a törvényeket kissé sajátosan értelmezze, vagy átlépjen rajtuk. Törvényalkotóként részrehajló, nem alapos, részérdekeket képvisel. Meg hogy "A Hold a 2. házban, a vagyonnal, anyagiakkal kapcsolatos dolgok házában áll - hajlamos kapcsolatait saját vagyon szerzésére használni." Sőt: "A Mars az ascendensen áll, a Jupiter a kosban, ennek ura a Mars - a játékszabályokat szereti ő diktálni, a demokrácia számára mindig azt jelenti, amit éppen ő ért rajta."

A mesteri humoreszket a szöveg szerint nem Kende, hanem Szabó Zsuzsanna írta, respekt! Zsuzsanna még egy új műfajt teremt, a politikailag motivált rosszindulatú pletyka asztrológiai jóslat formájában való elpöttyintését, amikor arról értekezik, hogy a Neptun szembenállása miatt Orbán házassága jövőre felbomolhat.

A diktátorok verik a feleségüket

A keményborítós, egészen komoly külsejű könyvből így első blikkre még a következő fejezet érdemel némi figyelmet, amiben a szerző a 2002-es választásokra időzített és állítása szerint 170 ezer példányban elkelt A Viktor utóéletét meséli el. Szerzőnk ugyanis többszörösen kikéri magának, hogy ő gyűlölködő lenne, majd a legdurvább, becsületsértő, ellenőrizetlen pletykákat szórja el szenvedélyének patologikus tárgyáról, miszerint Orbán a könyve miatt kiborult, dührohamokat kapott, diliházba került, és őrjöngő rohamában úgy agyba-főbe verte a feleségét, hogy Lévai Anikó kórházba került. Mindez a szokásos kendei elővezetéssel, vagyis "mint rebesgették" meg "egyesek szerint", bár "ezek csak rosszindulatú pletykák".

Kende láthatólag képtelen volt túltenni magát azon a náci húzáson, hogy orbánék nem perelték be, így igen mókás, amikor az orbáni megfélemlítő gépezettről mesél, ami fel akarta őt morzsolni. Ha Önök is tudnák, mit műveltek "kopasz suhancok" egy meg nem nevezett kendeista bácsival Győrött, nem mosolyognának!

Ki a rosszabb: egy pogány vagy egy náci?

A könyv hátralévő nyolctizede az ismert orbáni ügyek sajtóollózások segítségével történő elővezetése. Randomizált belelapzások alapján az eddigi kedvencünk ebből a szekcióból az a rész, amikor kiderül, hogy "Orbánék nemhogy nem voltak vallásosak, de tulajdonképpen nem is materialisták vagy ateisták voltak, inkább pogányok." Szerző utána logikusan levezeti, hogy Orbán nem más, mint egy pogány főpap, aki fasizmusba vezeti az országot, ha győz.

Azzal szerintünk egyébként semmi baj, ha valaki imád vagy éppen gyűlöl egy pártot, és ennek írásban is jelét adja. Amerikában például nyugodtan bevállalja mindenki az ilyesmit.

A szálakat Benito Orbán mozgatja

A felületes szemlélő könnyen rámondaná, hogy a Viktor 2 egy keményfedeles komcsi Vizsla, de ez csak a megtévesztő látszat. Orbán Viktornak e pillanatban nincsen hatékonyabb propagandistája doktor Kendénél. Aki öt percet is eltölt a társaságában, vagy egy oldalt elolvas a könyvéből, az egyből elfelejti a riasztó szónokot, a papokkal kvaterkázó politikust, a Simicska-havert, és máris szeretni fogja Orbán Viktort.

És azt hallották, hogy Orbán akkora antiszemita, hogy egy alkalommal véreshurkát hajított Fodor Gábor Solomon márkájú sílécére, és tömjént dugott a Calvin Klein dzsekije zsebébe?

Mi már bepakoltuk a bőröndünket, viszlát.