Csurka Eszter kenyérszobrot gyúr

2003.10.18. 10:55
Embernagyságú kenyérszobrokat készít Csurka Eszter vasárnap a Várfok Galériában. A képzőművész reméli, hogy az egész napos esemény szemet, szájat és fület egyaránt gyönyörködtetni fog.
A Fogyasztható Művészet - ZabArt című egész napos performansz reggel 7-kor kenyérdagasztással kezdődik a Várfok Galéria melletti parkoló területén felállított sátorban.

Csurka Eszter a pékmesterek segítségével 300 kilogramm tésztából öt szobrot épít, amiket fémvázakra illeszt fel. A kelőfélben lévő szobrokat ezután teherautóval pékségbe viszik és kemencében kisütik. A készre sült szobrokat az XO Terembe szállítják vissza.

A kenyérszobor-kiállítást este hétkor Szeifert Judit művészettörténész nyitja meg. A látogatókra bízzák, hogy belekóstolnak-e a műalkotásokba, mindenesetre a szobrok hétfőtől megtekinthetőek

Az akció során Csurka Eszter saját bevallása szerint az anyag viselkedését vizsgálja, hogy hogyan változik a kenyértészta a sajátosságaiból adódóan a vázra való felrakás közben, a szállításkor, és a kemencében. A "tészta szabadsága", a folyamat eredménye érdekli.

Csurka ezzel az akciójával a kortárs művészet fogyaszthatóságára, emészthetőségére kíván reflektálni, a hétköznapi művészetet tisztán és érthetően eljuttatni a mai emberhez. Reméli, hogy ez a komplex esemény szemet, szájat és fület egyaránt gyönyörködtetni fog.