4,7 milliárdból újítják fel a városligeti műjégpályát

2008.12.17. 12:58
A rossz állapotú műjégpályát idén még félve megnyitották, de jövőre kezdődik a nagyszabású felújítás. Újra lehet majd csónakázni, lesz vízi színpad, és az épület is megújul.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, csaknem 3,2 milliárd forintos európai uniós és 1,5 milliárdos fővárosi támogatással 2010-re teljesen megújulhat a Városligeti Műjégpálya. A felújításról szóló szerződést szerdán írta alá Demszky Gábor. A rekonstrukció önrészét több sportcélú ingatlan, a Zágrábi úti lőtér, az Esztergom-Sipolóhegyi kemping, a Tusculanum Szálló és egy hajógyári-szigeti evezősház eladásából teremtik elő.

A Városliget kapuja télen új, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas korcsolyapályával, nyáron pedig ismét csónakázási lehetőséggel és többek között vízi színpaddal várja majd a látogatókat. Felújítják a műjégpálya épületét, ehhez új szárnyat építenek, továbbá felújítják a jégpályát és kialakítanak egy turisztikai központot.

A pálya tavaly nyáron - többi kép itt

Tavaly egyharmadával kellett csökkenteni a jégpálya területét az alatta húzódó vezetékrendszer korrodálódása miatt, idén rövidebb szezonnal próbálják kímélni. A most aláírt szerződés a terület felújításának következő üteméről szól. A beruházástól azt várják, hogy a felújított épületegyüttes otthont adhat majd nemzetközi versenysportokkal kapcsolatos eseményeknek, korcsolya-világbajnokságoknak.

Az előzetes számítások alapján a látogatók száma 380 ezerről 460-500 ezerre nő, és 23 új munkahely is létesül. Steiner Pál, a Közép-Magyarországi Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy az idén a közép-magyarországi régióban 120 milliárd forintnak megfelelő uniós fejlesztésre került sor.