Idő előtt gyújtották fel a Lángoló Embert

2007.08.29. 11:26
A Nevadában évente megrendezett Lángoló Ember Fesztiválon négy nappal korábban kapott lángra a fesztivál szimbóluma, az óriási emberszobor, mint ahogy kellett volna. A helyi seriff azonnal letartóztatta és fogdába hurcolta a tűzesetért felelős rendbontót.
A tavalyi égetés (forrás: Burningman.com)

Az igazi tömeget, közel 40 ezer embert csak hétvégére várják a nevadai Black Rock sivatagba, de a kedd hajnali órákban már 15 ezren nézték a holdfogyatkozást a sivatagi fesztivál területén, amikor 3 óra előtt két perccel kigyulladt az óriási emberszobor, a fesztivál szimbóluma, névadója és fő attrakciója. A több mint 13 méter magas "Lángoló Ember" a fesztivált megkoronázó hivatalos felgyújtás előtt négy nappal borult lángba, írja a San Francisco Chronicle. Néhányan azt kiabálták: "Hadd égjen! Égessétek! Égjen!", de volt, aki a megmentéséért fohászkodott: "Mentsétek meg az embert! Mentsétek meg!"

Hamarosan gyújtogatás, illetve gyújtóanyagok jogosulatlan birtoklásásnak vádjával letartóztattak egy San Franciscó-i férfit, Ron Skinner seriff nyilatkozata szerint a 35 éves Paul Addist a nevadai Pershing County fogházba szállította.

A Renótól északra fekvő fesztivál szervezői megígérték, hogy a szombat esti égetésre rendbehozzák, azaz újjáépítik az óriásembert. "Az ember áll. A szerkezeti károk értékelése hamarosan véget ér. A rendezvény folytatódik" - áll a fesztivál honlapján olvasható hivatalos közleményben.

Ez nem lehet igaz

A szemtanúk szerint a tűz a monstrum bal lábáról terjedt ki szinte az egész testre. Több ezer fesztivállátogató árasztotta el Black Rock Cityből (ami valójában nem is város, hanem a fesztivál idejére létrehozott gigantikus lakókocsipark, közelítsenek rá a Google Mapsen) a sík területet, hogy tanúja lehessen a rendkívüli látványosságnak. A helyszínre érkező önkéntes rangerek 25 percen belül eloltották a tüzet. A beszámolók szerint a bámészkodók reakciója a csodálatot, a frusztrációt és a dühöt felölelő széles skálán mozgott.

"Idegesít, hogy az Ember felgyulladt. Amikor ránéztem, arra gondoltam, hogy ez nem lehet igaz" - mondta Bob Harms, hétszeres égető, South Lake Tahoe-ból.

Egy magát egyszerűen csak Ericának nevező fesztiválozó szerint őt és barátait rendkívüli módon feldühítette az eset, hiszen egy óriási karácsonyi bulival felérő élménytől érezték magukat megfosztotva, amire évente csak egyszer kerül sor.