Nudista színház és diszkó Balatonberényben

2007.07.31. 16:59
A balatonberényi nudista strand huszadik születésnapján nagyon kitesznek magukért a naturisták. Több ezer meztelen embert várnak a rendezvényre, miközben az önkormányzat eladná a strand területét.

"Húsz éves a naturizmus Balatonberényben" - ezen a címen programokkal ünneplik a hét végén a naturisták a jeles évfordulót Balatonberényben, miközben az önkormányzat egy ideje azt mérlegeli, hogy értékesítse vagy bérbe adja-e a nudista strandot és kempingjét.

A péntek délutántól vasárnapig tartó balatonberényi ünnepen karaoke-, tánc-, sportversenyek, bemutatók és diszkók tarkítják a programkínálatot, ahol egy kiállításon a magyar naturizmus történetétnek relikviáit is megtekinthetik a résztvevők. A rendezvénynek több fénypontja is lesz: péntek este szürkületkor naturista tánctrió tart meglepetés-premiert. Szombat este megválasztják a naturista ideált és hagyományosabb programként, immár ruhában a többszörös aranyérmes balatonberényi Kabala tánccsoport és a balatonmáriafürdői Fergeteges-forgatag tánccsoport tart előadásokat.

Balogh Tibor, Naturisták Berényi Baráti Köre Egyesület elnöke szerint a 10-15 ezresre becsült aktív, és ennél jóval több szimpatizáns magyar naturista-táborból több ezren látogatnak ki a berényi rendezvényen. Hozzátette: a nagy érdeklődésre enged következtetni, hogy a környéken már csaknem minden szálláshely foglalt.

Balatonberény a nudizmusé

Az utóbbi hónapokban több befektető is ostromolta az adósságai miatt nehéz helyzetben lévő balatonberényi önkormányzatot, hogy adja el a naturista strandját. Horváth László, a település polgármestere nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni az MTI értesülését, miszerint akadt aki 400 millió forintot is ajánlott az ingatlanért. Mint kifejtette, a képviselőtestület álláspontja az, hogy csak a legvégső esetben értékesítik a naturista kempinget és strandot, amelyben halaszthatatlanná váltak a fejlesztések.

A naturizmus fellendülését bizonyítja, hogy a kemping korlátozott számú szálláshelyeit már több évre előre lefoglalták - mondta a polgármester. A közeljövőben kiderül, hogy az önkormányzat egyéb ügyletei révén elegendő forráshoz jut-e a szükséges fejlesztésekhez, illetve bérbe adja, vagy eladja-e az ingatlant. Hozzátette: a nudista fürdő miatt kezdetben igen megosztott falu vezetésének mára egységes a véleménye, úgy gondolják, hogy Balatonberény neve sokaknak ma már egyet jelent a naturizmussal, és erről kár lenne lemondani.

Húsz évvel ezelőtt élharcosnak számított Balatonberény azzal, hogy felvállalta, befogadja a naturistákat - nyilatkozta erre reagálva Balogh Tibor. Szerinte a nudi-turizmusban még óriási lehetőségek rejlenek, amelyeket egyebek közt azért nem aknázott ki kellőképpen Magyarország, mert a magyar túl prűd a többi nemzethez képest.