Aliz
6 °C
14 °C

Óriási magyar siker a Rubik-kocka világbajnokságon

2007.10.07. 20:21
A legnehezebb kategóriákat egy 14 éves magyar fiú nyerte a Rubik-kocka világbajnokságon. A feltaláló szerint a játék reneszánszát éli, és jobban fogy, mint a nyolcvanas évek elején.

Négy kategóriában is első lett a 14 éves Kuti Mátyás a budapesti Kongresszusi Központban a hét végén rendezett Rubik-kocka világbajnokságon, bár a klasszikus kockát japán versenyző rakta ki a leggyorsabban.

Magyar bajnok

Utóbbi a 3x3-as - oldalanként 9 négyzetű - kocka, és kirakásának győztese a japán Yu Nakajima lett 11,5 másodperces eredménnyel, Magyarország Baticz Milán 12,08 másodperces eredményével a kilencedik helyen végzett.

A 4x4-es és az 5x5-ös kocka kirakásának viszont már a győztese is magyar, méghozzá mindkettőé a mindössze 14 éves Kuti Mátyás, aki saját bevallása szerint másfél évvel ezelőtt fogta először kezébe a kockát. A Rubik-kocka vakon kirakásának leggyorsabbja szintén ő lett egy perc hét másodperces idővel, és szintén Kuti Mátyás nyerte a legnehezebb versenyszámot, a Multiple vakon kirakást, amelyben 15 kockát kell memorizált egyszerre, majd vakon kirakni egymást követően.

"Tavaly február óta készültem a bajnokságra napi két-három órát gyakoroltam" - mondta a versenyző, aki azt is elárulta, hogy a játéknak köszönhetően a memóriája és a problémamegoldó kézsége is sokat javult.

A reneszánszát élő játék feltalálója személyesen gratulált a versenyzőknek. Rubik Ernő az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy találmányának bemutatásakor a hagyományos 3x3-as - oldalanként 9 négyzetű - kockát egy perc körüli idővel sikerült kiraknia. "Versenyszerűen nem foglalkoztam vele, akkoriban még bajnokságot sem rendeztek" - mondta mosolyogva a 63 éves feltaláló hozzátéve, hogy bár a Rubik-kockával kapcsolatban a kezdetektől fogva bizakodó volt, ilyen népszerűségre, és a mostani kirakási sebességre még ő sem gondolt.

Jól fogy

"Bízom abban, hogy ez a verseny nem az utolsó és a kocka a XX. századot követve a huszonegyedik század játéka is lesz. Örülök, hogy már az új generációhoz is eljutott, nagyszerű érzés látni a lelkesen játszó fiatalokat. Sok millióan próbálták meg a kockával a "lehetetlent" és sokaknak sikerült is" - mondta a feltaláló a világbajnokság díjátadó ceremóniáján.

A versenyzők által használt kockák a többi versenysportághoz hasonlóan kicsit másképp néznek ki, mint az egyszerű játékboltban kapható darabok. A gyorsasághoz elengedhetetlen szilikonozásuk és az elemek közti hézag növelése - magyarázta az egyik lelkes szurkoló.

A háromnapos versenyen a klasszikus 3x3 kocka kirakása mellett hat fő kategóriában és számtalan egyéb kategóriában rendeztek versenyeket. A leglátványosabb a kocka lábbal történő kirakása, amelyet a finn Anssi Vanhala nyert 49,33 másodperces eredménnyel. A részletes éremtáblázat a világbajnokság hivatalos oldalán a www.rubik.hu címen található.

A Rubik Stúdió Kft. adatai szerint a logikai játék jobban fogy, mint az első felfutás idején, 1980 és 1982 között, amikor 100 millió darab kelt el világszerte. A Rubik-kocka reneszánszát jelzi az is, hogy az 1982-ben Budapesten tartott első világbajnokság 25. évfordulójára időzített versenyen minden eddiginél több, összesen 32 ország 300 kockaforgatója vett részt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?