A buborék és ami mögötte van

2005.12.31. 00:05
Az Index obligát szilveszteri pezsgőtesztjén az olaszok arattak. Fölfért a dobogóra az örökös magyar bajnok Hungaria Extra Dry. Egyébként kiderült, hogy senki sem szereti igazán a pezsgőt. Talán bennünk van a hiba.

Szilveszter előtti obligát pezsgőtesztünk erősen kispolgárira sikeredett. Nem akartuk szívatni magunkat a büntető félédes tankpezsgőkkel, viszont túlzásnak – no meg anyagilag felettébb megterhelőnek – találtuk azt az ötletet is, hogy a Dom Perignon-Krug vonalon szervezzünk rapklipekbe illő berúgást. Maradtunk a kínosan hangzó "vállalható minőség, vállalható áron" elvnél, persze belecsúszott egy-két gyöngébb illetve erősebb tétel is. Itt szeretnénk köszönetet mondani a Bortársaságnak, amiért.


Tekintse meg képeinket!

A kóstolók természetesen tök amatőrök, a pezsgőügyekben bízvást alulműveltnek nevezhető magyar középosztály átlagízlése felől próbáltunk tehát közelíteni. A társaságba keveredett mégis három olyan faszi, aki rutinosabb bor- (de nem pezsgő-)kóstoló. Ezt csak azért érdemes megjegyezni, mert hármuk pontszámai eléggé kilógtak a többi közül, például mindhárman az olasz Collavini Ribolla Gialát tartották legjobbnak.

A másik fő tanulság, hogy a pezsgő ugyan az eleganciát, a kifinomultságot, a továbbfokozhatatlan élvezetet jelenti sokaknak, az Index személyi állománya mégis megmagyarázhatatlan tartózkodással viseltetik iránta. Ez a pontszámokból is látszik, de abból méginkább, hogy a minden szeszesitaltesztre lelkesen ugró szerkesztőség állományából úgy kellett összevadászni nyolc embert, de még külső segítséget is hívtunk a Művelt Alkoholisták közül.

A végső sorrend:
1. Col de' Salici Prosecco di Valdobbiadene Extra Dry 2004 (Olaszország) 6,4 pont;
2. Hungaria Extra Dry (magyar) 5,7 pont;
3. Eugenio Collavini: Ribolla Giala Spumante 2001 (olasz) 5,5 pont.

Akkor haladjunk a kóstolás sorrendjében, pontozás tízes skálán:

Újabb érdekes adat

Champagne Borvidék Franciaország észak-keleti részén. Központja Reims, itt található a legtöbb nagy pezsgőház is (a másik központ Epernay városa). Champagne relatíve hűvös időjárása és meszes talaja miatt nagyon éles, savas borokat terem, ezek pedig kitűnő alapanyagai a pezsgőnek. Az 1700-as évektől készítenek itt szénsavas borokat, és a mai napig a Champagne-ban készült pezsgőket tartják a legjobbnak a világon. Bár az egész világ azonosítja Champagne-nyal a pezsgő fogalmát, a legendával ellentétben nem itt találták föl ezt az italfajtát. Már évszázadokkal azelőtt, hogy Dom Perignon bencés apátsági pincemester elkezdte a pezsgőkészítést Champagne-ban, készítettek szénsavas borokat Franciaország délebbi területein. Az azonban kétségtelen, hogy a ma pezsgőként ismert ital gyártási technológiáját a champagne-i pezsgőházakban dolgozták ki.

Method Traditionnelle A hagyományos, igazi pezsgőkészítési módszer, lényege a palackos erjesztés, tehát a kész alapbort cukoroldat és élesztő (úgynevezett tirázslikőr) hozzáadásával már palackban erjesztik újra, így lesz erősen szénsavas az ital.

Brut (ejtsd: brüt) Nagyon száraz, úgyis mint extra dry pezsgő. A pezsgőértők ezt a típust tartják legtöbbre.

Sec Száraz pezsgő.

Demi-Sec Félszáraz pezsgő.

Doux Félédes pezsgő.

Methode Charmat Az olcsóbb pezsgők készítési módszere, az ital nem palackban (methode traditionnelle), hanem tartályban (tankban) erjed. Végeredmény az úgynevezett tankpezsgő.

Évjáratos pezsgő Általában jobb minőségű, drágább pezsgő, mint a nem évjáratos. A szigorú francia előírások a champagne esetében engedik, hogy több évjárat borát házasítsák egy italba, és a gyártók többniyre élnek is ezzel a lehetőséggel, így javíthatják például gyengébb évjáratok minőségét. A legjobb alapborokból készült csúcspezsgők viszont többnyire egyetlen évjárat borából készülnek, ezek az évjáratos pezsgők, amelyeken természetesen feltűntetik az évszámot.

A leghíresebb pezsgőházak és márkák:

Veuve Clicquot Ponsandrin (ejtsd: Vöv Klikó) Leghíresebb márkája a La Grande Dame, amely a pezsgőkészítés technológiáját a XVIII-XIX. század fordulóján megújító Madame Clicquot-nak állít emléket.
Moët & Chandon Leghíresebb márkája a Dom Perignon. Sokan Dom Perignon atyának tulajdonítják a pezsgő feltalálását, ami ugyan nem igaz, de kétségtelen, hogy a XVII-XVIII. században élt szerzetes a pezsgőtörténet legfontosabb figurája, a technológia egyik kidolgozója volt.
Louis Roederer Cristal A rapperek kedvenc pezsgője, kötelező kelléke a medencés-fuxus-seggrázós klipeknek. A néhai Notorius B. I. G. is gyakran emlegette, de kötelező elem P. Diddy és Jay-Z dalszövegeiben is. Körülbelül 400 dollárért vesztegetik az Államokban.

Aztán még: Perrier-Jouët, Mumm, Taittinger, Pommery, Palmer, Lanson, Pol Roger, Mercier, Heidsieck Monopole, Demoiselle, Laurent-Perrier, Bollinger

A legdrágább pezsgő
a Forbes magazin szerint jelenleg a chardonnay szőlőből készített 1995-ös évjáratú Krug Clos du Mesnil; palackja 750 dollárba kerül.

1. Veuve Clicquot Ponsandrin Sec
8– 9000 forint + ü.
A mezőny egyetlen pedigrés, champagne-i tagja, a híres reimsi pezsgőház magyar ízléshez talán közelebb álló, nem csontszáraz alappezsgője. Sajnos a sorsolás szeszélye folytán első lett a sorban, ami hátrányosan érinthette őtet. Érdekes, hogy a rutinos borkóstolók mind nagyon lepontozták, lustának, kicsit lábszagúnak, édeskésnek tartották. Mások viszont nyíltan lekesedtek. Szily: "Könnyed medenceparti dugás egy üresfejű, forrónadrágos nemzetközi szöszkével valahol Saint-Tropez-ban. Mindez kevés buborékkal."
4,6 pont

2. Törley Chardonnay Brut 2002
2500–3000 forint
A "magyar Champagne", Etyek boraiból készült évjáratos Törley megbízható játékos a pezsgőpiacon. A borosok jobban szerették (Albert gazda: "ízben szép száraz, szénsavassága is finom, utóíze dettó, közepesen hosszú, végül is kifejezetten jólesik"), míg a többiek inkább a pezsgőtablettás (Calcium Sandoz) ízeket kifogásolták benne. A vert mezőnyben maradt.
3,25 pont

3. Hungaria Grande Cuvée
1500–2000 forint
Azt mindenki észrevette, hogy az előzőekhez képest igen meggyőzően gyöngyözött. De több pozitívumot nem nagyon talált a társaság. "Sok szénsav, más semmi" – írta Bodoky. De azért akadt olyan is, aki illatosnak és hosszú utóízűnek, bár kevéssé elegánsnak találta.
3 pont

4. Eugenio Collavini: Ribolla Giala Spumante 2001
4995 forint
Az észak-olasz Friuli vidék pezsgője. A szlovén határ melletti borvidék fehérborairól ismert elsősorban, a hűvösebb, szinte alpesi kílma kitűnő a savas pezsgőalapboroknak. Hogy megfejtsük a nevet: Eugenio Collavini a termelő (borászat) neve, a Ribolla Giala egy helyi, kitűnő fehérszőlőfajta, a spumante pedig pezsgő olaszul, a 2001 pedig valószínűleg érthető. A társaság borbuzi tagjaiból kitört a lelkesedés: finom, chardonnay-s illatot éreztek, meg élesztősséget is, végre, ami jobb pezsgőknél követelmény. Ízét játékosnak, vibrálónak, elegánsnak írták le (finoman kesernyés utóízzel). De voltak visszafogottabb vélemények is, Moont például a zamata olyan spájzban felejtett hálós narancsra emlékeztette, amelybe belerohadtak pici bogarak is.
5,5 pont

5. Francois President Brut 2000
2500–3000 forint
Olyan béna név, mintha az Eurotrade 2000 Bt. beltagja két hét franciatanulás után akarna valami jó franciásan hangzó márkanevet kiötleni. Pedig régi ügy ez. Louis Francois francia pezsgőmester nevét őrzi a márka. Az illetőt bizonyos Törley József csábította Magyarországra kábé százharminc éve, aztán összevesztek, a francia önállósította magát és Budafokon, Törley pezsgőgyára mellé fölhúzott egy sajátot. Ma már a Francois President is a Törley, egészen pontosan a Törleyt birtokló Henkell und Söhnlein tulajdona. Közepes minőségűnek vélte a csapat. Illata izgalamsabbnak tűnt, mint az íze. Bodoky kisfröcsjelleget tulajdonított neki, Moont egyenesen a "csavart" nevű tréfás italmerényletre emlékeztette, Földes kolléga pedig az őszies naspolyaillat miatt is egymáshoz öregedett párok negyvenedik házassági évfordulójára ajánlotta.
3,6 pont

6. Chateau Vincent Extra Brut 2000
1700–2500 forint
Garamvári Vencel pezsgőpincészete az egyetlen családi vállalkozás, amely komoly tényező a hazai pezsgőpiacon. A balatonlellei szőlőbirtok és a budafoki pezsgőpince elegáns palackba zárt kooprodukciója sikert aratott, többen is lelkesedtek élénk gyöngyözéséért, finom epres-chardonnay-s illatáért, kellemes édes-savanyú ízéért. Akár a győzelemért is versenyben lett volna, ha egy-két taplónyelvű nem pontozza porba.
4,9 pont

7. BB Száraz Minőségi Pezsgő
4–500 forint
A BB is a Henkell und Söhnlein tulajdona, mint ahogy a Törley meg még vagy tucatnyi magyar bor- és pezsgőmárka. Jobb pezsgőit, az évjáratos chardonnayt és chardonnay-pinot-t nem sikerült beszerezni, maradt ez az áruházpolcokon is gyakori, vitatható minőségű tétel. Egyértelmű lúzer, még olyan is akadt, aki mínusz három pontot adott rá. A tablettás kisfröccstől a krasznaja moszkván át az uszodaszagig mindenféle csúfság előfordult a jegyzetekben. Szily: "Az íze megrázó, mint egy kannásboros tartály mosóvizébe pottyant melltartó."
1,1 pont

8. Walton Sec
4–500 forint
A volt Vasas-edző Genzwein Ferenc cége állt elő 1999-ben a Walton pezsgővel, és rövid idő alatt elképesztő piaci sikereket aratott, a harmadik legkelendőbb pezsgőmárkává nőtte ki magát. Aztán benyelte ezt is a Henkell und Söhnlein. Igazi teszkós-osanos pezsgő, olcsó tömegáru, ahhoz képest viszont nem rossz. Egyszerű, mint százas szeg, de jól iható. Földes: "Az enyhe bodzaillat után a fanyar íz azt az érzetet kelti, amit távoli, ellenszenves rokonok kényszerű vendégül látásakor, esetleg országértékelő beszédek után érez az ember."
2,6 pont


Klikk a képre!

9. Hungaria Extra Dry
1200–1600 forint
A szakirodalom csak "nagy magyar klasszikus"-ként emlegeti a kékcímkés Hungariát. És valamiért tényleg közel állhat a nemzet lelkéhez, itt is versenyben volt az első helyért. Határozott szárazsága ellenére a lányoknak jött be leginkább, Suze lelkendezett: "Az íze nagyon selymes, de enyhe, kellemesen csipkedve pezseg, a nagyon alattomosan berúgatós típus, bármennyit meg lehet belőle inni."
5,7 pont

10. Walton Grand Brut
A Walton nagyobbik, szárazabbik, drágábbik pözsgője. Mérsékelt siker. Albert gazda kellemetlen, rohadt almás ízt (erjedési hiba?) kifogásolt. Itt az eredmények már rettenetesen szórtak, a társaság kezdett berúgni valószínűleg.
3,9 pont

11. Col de' Salici Prosecco di Valdobbiadene Extra Dry 2004
2950 forint
Ez az észak-olasz hozza a papírformát annyiban, hogy az ilyen kóstolókon jellemzően az utoljára sorra kerülő italok esélyesek a győzelemre. A prosecco Velence pezsgője, a Dolomitok déli lábánál honos fehérszőlő, bora önmagában nem annyira értékes, mint pezsgőalapanyagként. Szép illat, élesztősség, gyümölcsösség, elegánsság mind megtalálhatók itten. "Ebbe a pezsgőbe érdemes beleszagolni, miközben csendes eufóriában lebegve figyeljük jachtunkról a szilveszteri Monaco fényeit" – írta Földes, majd csöndben elájult.
6,4 pont