Gerelyhajítás a budapesti tengerparton

2003.07.09. 15:24
Hiába az újlipótvárosi nénikék ellenállása, augusztusban két hétig homokos-pálmafás tengerparton lazíthatnak azok, akik az Adria vagy az Indiai óceán helyett az Újpesti rakpartot választják. A főváros új látványosságát a Millenáris park fiatal tervezőcsapata tervezi, lesznek pálmafák, éttermek, sportpályák, párakapuk és ásványvízből épült pavilonok, sőt Fenyő Miklós is.
Tekintse meg fotóinkat
Ez mint az álom olyan - mondta a hajó nyitott fedélzetén üldögélő Fenyő Miklós és a fekete zakó alól kivillanó élénkkék selyeminge mandzsettáján fémesen megcsillant a napfény. Csak egyet tudtam érteni, mert pont ekkor vettem észre, hogy a gallérja hegyén olyan krómozott rátét van, mint a veszkócsizmák orrán. A Jászai Mari térnél lebegtünk a hullámokon és vártuk, hogy a szervezők előadják, milyen is lesz az Újpesti alsó rakpartra álmodott tengerpart, ami persze nem is Újpesten van, hanem az Újlipótvárosban.

Kánikula, Domján Edit

A hangulat egyszerre volt markánsan nyári és lokálpatrióta: "naturalmente bellissima" - susogta egy decens hölgy a telefonjába, "én hetedik kerületi gyerek voltam" - vallotta meg egy kolleganő Fenyőnek és homályos célzásokat tett Domján Edit sarokházára, amire a rokkendroller a "fölajánlottam a Hotel Mentholt" mondattal kontrázott, miközben a háttérből Edith Piaf szólt..

Közelebb a folyóhoz

Aztán elkezdtek dőlni az információk. Kiderült, hogy bár a legtöbb hatósági engedély még nincs a szervező Atmosphere kezében, ők mégis biztosak abban, hogy augusztus 6-án megnyílhat az 1,4 kilométer hosszú újlipótvárosi plázs, ahol a pestiek, vidékiek és turisták közelebb kerülhetnek a folyóhoz, amelytől a sínek és gyorsforgalmi utak amúgy elvágják őket. A közelség most sem lesz persze teljes, mert a Dunában tilos fürdeni, ám a bícsérzést zuhanyozók és párakapuk fogják erősíteni, nem beszélve a besavazott egészségmániások álmáról, az ásványvizes palackokból épült pavilonokról.

Belemenősen rákérdeztem a párakapura, ami - mint kiderült - olyan nagyobb fémszerkezet lesz, ami olyan finom vízpárát lövell ki, hogy akár ruhában is átmehetünk rajta. A párizsi ötlet alapján kitalált városi tengerpart vízhez közelebbi részén lesz a föveny, az autóút helyén pedig növényekkel két sávra választott sétány magyar és francia éttermekkel.

Fenyő Miklós közben levette a napszemüvegét, mire a mellettem ülő kolleganő konkrétan azt súgta a barátnőjének, hogy "de édes".

Egyéni sportok

A plázson nagy részt alakítanak ki a gyerekeknek, illetve azoknak, akik mindenáron sportolni szeretnének. Mindenféle egyéni és csapatsportokat lehet majd űzni - közölte Bér Beatrix főszervező, mire én módfelett megörültem, hogy végre leporolhatom a kamaszkorom óta a szekrényben porosodó gerelyemet.

Kulcsos gyerekek

Klikk a képre!
A különleges látványosságot - amiről a szervezők ötvenszer elismételték, hogy a különféle kulturális programok ellenére nem fesztivál lesz, hanem igazi pihenőhely - a Millenáris Parkot kitaláló fiatal csapat tervezi. Az alkotók 3 kulcsszóra gondoltak alkotás közben, úgymint nyaralás, ajándék és felfedezés, bármit is jelentsenek ezek. A látványtervek alapján szélzsákokra, vitorlát formázó kifeszített vásznakra, textil árnyékolókra, nyitott szaletliszerűségekre és palackozott, illetve folyó vízből konstruált pavilonokra számíthatunk, ami mindenképpen ígéretes perspektíva. "Lehet másképp élni" - fogalmazta meg az egyik építész. Például egy rakparton heverni a homokban valami francia csemegével a kézben, közvetlenül gerelyhajítás után, miközben a gyerek önfeledten relaxál a gyerekplázson - gondoltam lelkesen.

Aztán keresztkérdést tettem fel, hogy honnan szerzik be a tervezett nagy pálmákat és mit csinálnak velük utána. Magyarországról, majd valaki ad kölcsön, ha nem lesz elég pálma, beállítanak magyar növényeket, hadd ismerkedjenek azokkal is az emberek. Hirtelen a kukorica jutott eszembe, de nem mondtam ki.

Fenyő Miklós főtárgyaló

A végén tisztázódott, hogy Fenyő Miklós, az Újlipótváros lelkes lantosa, maga sem tudja, pontosan milyen formában fog részt venni a rendezvényen: fő céljának egyelőre a környékbeli, tiltakozásra hajlamos lakosok meggyőzését tekinti. Elnézve kolleganőim reakcióit, nagy sikerre számíthat.

A legvégén az is elhangzott, hogy a homokot - amit nedvesíteni fognak, hogy ne fújja el a szél - kölcsönbe kapják a szervezők. Az újabb logikus keresztkérdést azonban meghiúsította, hogy hajónk kikötött és az esemény véget ért.