Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háború és ribiszke

2004.07.03. 22:58
Az agrárolló ezúttal Kemencén, a ribiszketermesztés fővárosában csattog. Az Index riporterei nyári fesztiválnézőbe indultak, de csak kirakodóvásárral, Axel Rose-zal és egy kiadós mezőgazdasági válsággal találkoztak.
"Karesz" és "Tahó" feliratú bögre, nemezelt telefontartó és kínai popslágereket éneklő fröccsöntött százlábú kapható a kirakodóvásáron, ami az első Ribiszkefesztivál nyúlványaként végigkúszik a szlovák határ közelében fekvő, aprócska Kemence főutcáján. A polietilén népművészeti tárgyakat kínáló standok között megbúvó, ribizlivel megpakolt asztalok jelzik, hogy nem egyszerű falusi búcsúba tévedtünk: itt az apró szemű, savanykás gyümölcsöt ünneplik. Ribizli-szépségversennyel és gyümölcsszüretelő munkagépek nagyszabású felvonulásával csábít a programajánló, de mi mégis a falu legimpozánsabb kocsmájában felállított VIP-részlegben kötünk ki, ahol bográcsgulyással és malacpörkölő teknőben álló jeges sörökkel ünneplik magukat a falu elöljárói.

Összeomlott a bogyóbörze

Tekintse meg képeinket!
"Ünnepelni szerettünk volna, de sajnos nincs miért" - tudjuk meg a fesztivál egyik szervezőjétől, miközben épp a gulyást kanalazzuk. "A ribizli kilóját tavaly még kétszáz forintért vették meg a felvásárlók, idén viszont legfeljebb hatvan forintot kapunk érte" - avat be minket a mezőgazdasági vállalkozó, és mi hirtelen egy agrárválság kellős közepén találjuk magunkat.

"Tavaly csekély volt a termés és jó a felvásárlási ár, idén viszont roskadnak a ribizlibokrok, viszont a túltermelés miatt eladhatatlan a gyümölcs" - súgja meg ribizlitermelőnk, aki azért hozzáteszi, hogy a tisztánlátás végett mindenképpen kérdezzük meg a másik felet is. A másik fél, a helyi hűtőház tulajdonosa a szemközti asztalnál sörözik éppen, ezért rögtön hozzá is látunk, hogy feltárjuk az agrárium egyik eddig nem diagnosztizált gennyes gócpontját.

"Idén összecsúsztak a gyümölcsök" - ismerteti a problémát Bakos Tibor. A szerényen saját magáról elnevezett cég vezetője azt mondja, normális körülmények között folyamatosan érnek a gyümölcsök, most viszont egyszerre érett be az eper, a málna, a meggy, a cseresznye és a ribiszke is.

"A feldolgozókat a ribiszke érdekli a legkevésbé, ezért ebben az évben csak egy hétig veszik át a gyümölcsöt" - mondja Bakos, aki többször hangsúlyozza, hogy a törzstagoktól biztosan átveszik a termést, a külső beszállítókat viszont lehet, hogy el kell küldeniük.

Az egyik bennfentes szerint olyan mély a válság, hogy a gazdák összeverekedtek a ládákon, mert a túltermelés miatt nincs elég rekesz, újat venni meg az alacsony felvásárlási árak miatt nem éri meg.

Bakos szerint a kiskereskedelem nem segíthet rajtuk, hiszen a vásárlók szinte tudomást sem vesznek a ribizliről, ezért a megtermelt ezerötszáz tonnához képest a napi ötszáz kilós fogyasztás semmi. Háromezer nap kéne, hogy az éves termés a kiskereskedelemben elkeljen, a ribizliből pedig még pálinkát sem érdemes főzni, állítja Bakos, az évi egymilliárdos forgalmú cég tulajdonosa.

"Nem könnyű a helyzetünk" - sóhajtja, majd beszáll Mercedesébe, hogy egy röpke gyárlátogatásra kísérjen minket.

Ribizlilé, verejték

Az üzemben urbánus énünk ufóként kering körbe a gyümölcsdarálók, ribizlivel töltött medencék és málnával pakolt hűtőtermek közt. A hangulat oldásaként túravezetőink bezárnak minket a mínusz negyven fokos hűtőhelyiségbe, ahol egy pillanatra szembesülünk a fagyasztott málnák lehangoló sorsával.

Klikk a képre!
Ezután körbejárjuk a vérrel teli medencékhez hasonlatos bogyósgyümölcs-feldolgozó egységeket, ahol a tulajdonos büszkén mutogatja a korszerű gépparkot. Az egyik darálógép japán gyártmány, és a gép ammóniakibocsátása miatt pontosan olyan illat veszi körül, mintha fogorvosi rendelő üzemelne a szomszédban.

A kórházszag kiváltotta émelygést csak fokozzák a piros gyümölccsel dolgozó fehér ruhás munkások, akik mészárszékhangulatot árasztanak, már ha a mennyei málnaillat nem feledtetne minden kellemetlen asszociációt.

A hűtőház után még megnézzük a ribizli-szépségverseny eredményhirdetését, ahol esztétikai különdíjat kap az az őstermelő, aki asztalán kirakta a nevét az apró szemű gyümölcsökből, majd megnézzük a traktorok és gyümölcsbetakarító-gépek menetét, és a helyi Guns 'n' Roses-emlékzenekar fellépésének kezdetével egy időben búcsút intünk Kemencének, hogy elinduljunk a ribizliszínű naplementébe.