Nem lesz HIV-szűrés a Szigeten?

2007.07.19. 18:15
Az Egészségügyi Minisztérium megígérte, de úgy tűnik, mégsem támogatja az AIDS-szűrést a Szigeten. A Nemzeti AIDS Bizottság titkára szerint hiába érkezik már meg a minisztérium támogatása, a teszteléshez szükséges anyagokat már nem tudják ilyen rövid idő alatt beszerezni.
Az Egészségügyi Minisztérium mostanáig nem értesítette a Szent László Kórházat arról, hogy támogatnák az ingyenes HIV-szűrést a Szigeten, holott erre a múlt héten ígéretet tett - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára, az eddigi szűréseket végző kórház orvosa csütörtökön az MTI-nek. A minisztérium szerint folyamatban van a kifizetés.

"Minket senki nem keresett meg, semmilyen utalás arra vonatkozóan nem volt, hogy nekünk ezen ügyben mit kellene lépnünk" - hangsúlyozta Újhelyi Eszter. Hozzátéve: korábban többször, több módon egyeztettek a tárcával a szűrésről és annak költségvetéséről, eredménytelenül.

Újhelyi Eszter rámutatott, hogy ez a hét lett volna az utolsó lehetőség, hogy megkapják a szükséges támogatást, hiszen több hétbe beletelik, amíg a teszteléshez szükséges anyagok megérkeznek, megkérik az ÁNTSZ-engedélyt és szerződést kötnek az esemény szervezőivel.

A szakértő szerint egyre valószínűbb, hogy nem lesz ingyenes HIV-szűrés a fesztiválon.

A minisztérium sajtóosztálya az MTI-t arról tájékoztatta, hogy folyamatban van kifizetés.

"A kifizetés folyamatban van. Fontosnak tartja a tárca az ingyenes szűréseket, ezért ahogy eddig is, biztosítjuk hozzá a szükséges forrásokat" - hangsúlyozta a szaktárca sajtóosztálya, amely ennél többet nem kívánt mondani a távirati iroda kérdéseire.

Múlt szombaton Pettkó András MDF-es politikus felszólította az Egészségügyi Minisztériumot, hogy támogassa az ingyenes HIV-szűréseket a nagy ifjúsági fesztiválokon.

Erre válaszul a tárca közleményben azt írta: a minisztérium támogatja az ingyenes HIV-szűréseket, így természetesen az idei Sziget fesztiválon is lehetőség lesz ezeknek a szűréseknek az elvégzésére.

Kétmillió forintra lenne szükség a szűréshez, az összeg tartalmazza az eszközök árát, a szállítási költséget és a tizenegy helyszínen dolgozó munkatárs fizetését is.

Az elmúlt években magáncégek segítségével valósulhatott meg a szűrés, a korábbi szponzorok azonban idén közölték: nincs pénzük a támogatásra.

2000 óta minden évben ingyenes szűrést végeztek a Szigeten. Naponta száz fiatalt szűrtek, emellett tanácsadást és felvilágosítást is tartottak. A szigetes sátorban HIV-pozitívokkal is beszélgethettek az érdeklődők.