Szilvia
5 °C
16 °C

Bankban nyit meg a Szóda udvar

2005.06.08. 15:42
Az egykori Postabank-székház udvarán, a márvány és a bronzszarvasok közt keveredik majd a a biciklifüggő városi fiatalság a terepjáró-tulajdonosokkal.
Eloszlatva a budapesti partifiatalság rémületét, hogy a nyarat már nem lehet szórakozóhelyek közti vándorlással tölteni, csütörtökön megnyit a Szóda udvar, a romszórakozóhely-hálózat egyik legismertebb csomópontja.

Mint arról beszámoltunk, a hetedik kerület igyekszik visszaszorítani a néhány év alatt hatalmas népszerűségre szert tett szabadtéri kocsmakultúrát, és közgyűlésén elfogadta, ilyen célra nem ad ki önkormányzati ingatlant. A Szóda tulajdonosai egy ideig kísérleteztek a tavaly bejáratott Dob utcai helyük megszerzésével, végül azonban nem csak a környéket, hanem a kerületet, sőt, a stílust is elhagyták.

Keveredés

Kattintson, és nézze meg a helyet!
A Szóda udvar 2005 az V. kerületi József Nádor tér 1. szám alatt nyílik meg. A túlfűtött bulizók által romantikusan lepusztult negyednek tartott Erzsébetváros helyett az új hely környéke inkább reprezentatívnak mondható. Csakúgy, mint a szódások által kibérelt egykori Postabank-székház.

A márvánnyal borított udvar, a stilizált bronzszarvasokkal díszített szökőkút és a klasszicista épület valószínűleg a szubkultúrák érdekes keverékét hozza majd létre. A Szóda jellemző közönsége, a biciklifüggő városi fiatalság mellett ugyanis várható a Bazilika kávézóinak környékén őshonos brókerek, pénzügyileg halászók és egyéb terepjáró-tulajdonosok feltűnése is.

A Szóda egyik tulajdonosa, Kautezky Dávid elmondta, a kocsma a szokásos a felszereltséggel működik majd, lesz tehát csocsó, dj-k, néhány fedett helyiség, kerti székek és asztalok. Látogatásunkkor a pult fölött már olvashatóak voltak az árak. A kategória belövésére a Dréhersör-állandót ismertetjük: üveges 420, csapolt 360.

A jövő bizonytalan

A tulajok bíznak abban, hogy ezen a helyen elkerülhető lesz a lakóövezetekben jellemző probléma, a környékbeliek háborgása, a ház ugyanis üres, a közelben pedig nincsenek lakóépületek. A Szóda udvar szeptemberig működik majd, ami után sorsa ismét bizonytalan, mert az épület tulajdonosai jövőre már hasznosítanák az ingatlant.

Részben működésbe lépett tehát a budapesti kerthelyiséghálózat: ha szűkített nyitvatartással is, de működik a Szimpla kert, június első hetében nyitott a Margit szigeti Sark kert, ahol csevapcsicsaevés közben nézhetjük az izzadó futókat, és a Chachacha kert, ahol külkeresek köthetnek ismeretséget marketingesekkel.

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy önkormányzati ellenállás miatt nem nyit ki a Tetthely, és a világító olajoshordóktól és street art-művészek munkáitól eredeti Mumus, ahonnan fénykorában barátja egyszer ok nélkül kirángatott egy lányt, de aztán kiderült, hogy igaza volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?