Kettészakadt az ország a csendes ulti miatt

2006.12.05. 18:14
A piros teremben egészen valószínűtlenül néz ki a falról leomló karácsonyi égősor. A játékosok 50 feletti férfiak, akik nem nagyon játszanak más kártyajátékot kedvenc ultijuk mellett. Megélhetési ultis, ultimológus próbált minket bevezetni a hagyományos kocsmasporti életbe. A Walhalla klub eldugott termében megérkezésünkkor a sportolók egy része ebédelt, a másik elemezte az eddigi játékokat. A Magyar Ulti Szövetség Szabad Föld-kupáért kírt, első országos döntőjén jártunk szombaton.

"Az ulti egy hungarikum, érdekes kárpát-medencei játék, amit csak Magyarországon játszanak, és főleg az idősek" - kezdi el történeti áttekintését Vizi Béla, az ultiszövetség felügyelő bizottságának elnöke (névjegykártyája alapján ultimológus), majd így folytatta: "A tarokkból vált ki az ulti, mert ez az egyszerűbb, butított változata. A nagyon csóró emberek 1-2 forintos alapon játszanak, de országszerte már 10-20 forintos alap a bevett. A piros ulti 80 forint." A szakértők szerint az ultit hosszú évek alatt lehet megtanulni, míg a pókert öt perc alatt. Talán ez magyarázza az ötven feletti átlagéletkort: be kell érni.

Kettészakadt az ország a csendes ulti miatt

A verseny alakulása


9:27 Elkezdődött a versenyzők köszöntése, szabályértelmezési viták tisztázása.
10:27 Elgondolkodtató, hogy még a döntőben is felmerül a kérdés: a 40-100 ulti-t rontja-e a piros négy ász?...
10:30 Bár még korán van, megjegyzem, eddig feltűnően kevés alkohol fogyott! :-)
11:24 Jó hangulatban zajlik a döntő. A hangerőből persze néha akár vidékről is kiszűrhető, hogy társaságiulti verseny zajlik a fővárosban.
11:35 Ha valaki fülel, ilyeneket hallhat ki: "Piros durchmarsnak mi a szine?" vagy: "Ász-tízes-féle durchmarsban egyéni a kontra?" Vizi Béla versenybíró kitartóan intézkedik.
12:47 Magyar Róbert: "...négy ásznál hogy lehetne partit kontrázni?!...és még rám mondják, hogy fasiszta vagyok!"
15:02 Az eddigi legnagyobb fordulós győzelem 106 pont (Sarnek), legnagyobb bukás pedig -113 (Oláh)
17:32 Az élmezőny tehát: 1.Várszegi Szilárd 34p, 2.Pirisi János 25p (262ft), 3.Bágyi Imre 25p, (246ft)
20:37 Nagyszerű döntő volt ez. Kétségtelen, hogy az ulti szelleme jelen volt, nem kevésbé az ulti mesterei és nagymesterei. Köszönöm a szurkolást. A viszont hallásra!
17:32 Az élmezőny tehát: 1.Várszegi Szilárd 34p, 2.Pirisi János 25p (262ft), 3.Bágyi Imre 25p, (246ft)

Forrás: www.ultiszovetseg.hu

Az ultis hiú

Az ulti tehát kilépett a kocsmai közegből, és komoly versenysport lett, de ehhez az egyik legfontosabb lépés valamiféle ranglista létrehozása volt, mert az még sem lehet, hogy fröccsben számoljunk egy ilyen nemes küzdelmet. Prorok Márton, az ifjúsági és informatikai elnök, alakította ki a sakk mintájára az ulti Élőszám-listáját, valamint ő az atyja a lebonyolítási rendszernek.

"Nincs annyira papírforma, de az biztos, hogy a ranglista első 50 helyezettjéből kerül ki az első" - mondja Prorok. A lista a versenysport lényege, de Vizi Béla sokkal fontosabb és igazabb oldalát világítja meg az Élőszámok alapján elkészült ranglistának: "Hiú az ultis. Jó egymást zrikálni az aktuális helyezéssel". Az ultimológus a 35. helyen végzett az országos selejtezőn, így nem jutott be a döntőbe.

Az élő legenda

Az ulti a jelenlévők szerint 80 százalék tudás, 20 százalék szerencse, pedig ezzel is rengeteg pénzt lehet keresni. "Minden lapjárás kérdése csak" - teszi hozzá a terembe éppen megérkező Rákosi Jenő, aki éppen a helyezéséről érdeklődik, és a következő ellenfelek napi formáját elemzi. Regőczi Miklós a szövetség alelnöke, aki névjegykártyáján a következő titulust használja: Az ultizás élő legendája. És miért? Mert "megélhetési ulti játékosnak" tartja magát, mivel ha hetente 2-3 órát kártyázik 10-20 forintos alapokkal, akkor 3-4000 forintot nyerhet vele, de Regőczi 100 forintos alappal is kártyázik, mint mondja, "ez baráti kör függő."

Szabály-viták

A Magyar Ulti Szövetség januárban alakult meg, azóta tizennégy egyesület lépett a tagjai közé, 500 tagja lehet nagyjából. Valamiért az ulti az ország keleti részén népszerű, főleg onnan jönnek játékosok: Kalocsáról, Sárospatakról, Szegedről, Mezőberényből. "Nyugaton is van ultis élet" - nyugtat meg minket Vizi Béla, aki elmondta, jelenleg négy régiót hoztak létre, de ha minden jól megy, akkor nem sokára létre kell hozniuk első- és másodosztályt is. Állítólag országszerte 150-200 ezren ultiznak, ezek közül 10-15 ezren bukkan fel az ultis internet oldalakon, de csak 1500-an szerepelnek a versenyeken.

"Ha három ultis leül, fél órán keresztül a szabályokon vitatkoznak, ezért februárban országos felmérést végeztünk az interneten, hogy megtudjuk, az ország különböző részein hogyan játsszák az ultit" - mondta az ultimológus, aki hozzátette: "Ennek köszönhetően versenyezhetővé vált a játék végre." A legfontosabb ezért a szabályok egységesítése volt, mivel ahány kocsma, annyiféle ulti. Az ország különböző területein eltérő szabályokkal kártyáznak, amit egy példán is bemutatott az ultimológus: "Az ország bizonyos tájegységein nem hallottak a négy ászról, pedig 1981-ben a Kovács Endre-féle kártyakönyvben már benne van". Megtudtuk, hogy a szövetségben létezik szabálymódosító-bizottság, ahova év végéig lehet elküldeni az ötleteket. A legélesebb vita a csendes ulti körül van, ami "miatt két részre szakadt az ország" az ultimológus szerint.

Vulgár ulti

Az ultiban sokkal több fajta kombináció-figura van, mint pókerben. 54 különböző vállalást tartalmaz, míg pókerben van magas lap-pár-két pár-drill-sor-flush-full-póker-kis royal-nagy royal, amiből az utolsó kettő ráadásul fényévenként fordul elő, de még a póker is nagyon ritka). Ez összesen 10 figura. Ultiban nem lehet blöffölni, erőt fitogtatni, amit bemond az ember, azt meg kell csinálnia!

Tudták, hogy a piros 20-100 ulti terített durchmars értéke 48?

A kettes asztalon nagy hangzavar van: egy idős játékost oktatnak a kártyatársak, mert állítólag rosszul játszotta meg a piros nyolcast, ami miatt az egész osztást tönkre tette. Két elődöntő során 120 játékos mérkőzött meg egymással, hogy bekerüljön a budapesti döntő 21 legjobb játékosa közé. A versenyt egyébként a Sárospataki Ulti Egyesület kiválósága, Várszegi Szilárd nyerte meg fölényes játékkal, hiszen csak a nyolcadik fordulóban kapott ki először.