Új uszoda nyílt Budapesten

2008.01.25. 17:17
Megvalósult a Mátyásföld nagy álma, megnyitották a főváros új uszodáját az Erzsébet-ligeten.

A XVI. a mai napig az egyetlen kerület volt, melynek nem volt saját uszodája. A helyiek Kistarcsára, Zuglóba vagy a XVII. kerületbe cipelték gyerekeiket. Szombattól viszont a nagyközönség számára is nyitva áll az erzsébetligeti uszoda az Újszász utca 106-108. alatt. Az uszodaprojekt 2006 decemberében indult az évtizedekig szovjet laktanyaként használt egykori szabadidőpark területén lévő strandépület lebontásával.

Az erzsébetligeti uszoda egy 2,4 milliárdos átfogó rekonstrukciós program részeként jöhetett létre, ebből 1,1 milliárd önkormányzati, 890 millió uniós, 407 millió forint pedig állami támogatás. A programban korábban felújították az Erzsébetligeti Színházat, valamint rendezték az MLTC (Mátyásföldi Lawn Tenisz Club) és az Erzsébet-liget parkját.

A napelemes fűtésrendszer mellett különlegessé teszi az épületet, hogy benne található Magyarország legnagyobb fesztávolságú - harminc méteres -, ragasztott fából készült tetőszerkezete. Az eklektikus stílusú épület első látásra eléggé „érdekesnek” tűnik, de azért mielőtt elkönyveltük volna csúnyának, megkérdeztük róla tervezőjét, Koczor György Ybl-díjas építészt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

„Szerethető teret szerettem volna tervezni, ezért a sok faszerkezet, meleg színek. Az ihletet az adta, hogy rácsodálkoztam a környék villanegyedének építészeti tulajdonságaira” – mondta. „Ma, amikor mindenütt csak új Bauhaust, vonalkódépítészetet látunk, fontosnak tartom, hogy egy szellemi kultúrát tükrözzünk. Egy ház az élet gazdagságát hozta, régen úgy alakították a közösségi tereit. Ebben az uszodában is úgy gondolkoztam, hogy ez nem egy edzőterem, nem egy gyár, hanem az ott folyó élet színtere. Nem a mai látványfürdők harsány világát, általam víziplázának nevezett létesítményt akartam, hanem kis közösségi teret.” Ehhez még Churchilltől is idézett egy olyan mondást, minek a lényege, hogy nekünk kell formálni a házainkat, hogy aztán azok formáljanak bennünket.

A háromszintes uszoda két medencét foglal magába: egy 25-ször 13,5 méteres úszómedencét és egy 6-szor 13,5 méteres tanmedencét. Van két szauna, egy fitneszterem, konditerem és napozóteraszok. Az uszoda mögötti üres földterületre terveznek még egy ötven méter fesztávolságú kültéri medencét is, de ennek még csak a projekttervei vannak meg.

A nagyszabású megnyitó ünnepségen Kovács Péter polgármester csobbant, Burány Sándor (MEH) beszédet mondott, és Egerszegi Krisztina pedig ünnepélyesen átvágta a szalagot. „Erőt egészséget!” – hangzott a zárszó a kivitelező Exkluzív Bau Kft. vezetőjétől.