Az ívek királynője tervezte Dubaj új épületét

shutterstock 1336891211
2020.02.29. 11:42

Csaknem négy évvel a halála után Zaha Hadid kéznyoma is rákerült Dubaj városára, írja a CNN. Március 1-én nyitja meg ugyanis a kapuit az Opus elnevezésű butikhotel, amelyet az ívek királynőjeként aposztrofált sztárépítész késői korszakában tervezett.

A Melia szállodalánc épülete az első és egyetlen Hadid-épület Dubajban; építésének ötlete még 2007-ben merült fel először. Tömege olyan, mintha egy hatalmas kockából kivájtak volna egy lyukat: két különálló tornyát a földszinten egy négyszintes átrium és 38 méter magasságban egy aszimmetrikusan hullámzó négyszintes híd köti össze. Az egész épület 71 méter magas, olvasható a Zaha Hadid Architects oldalán.

Egyébként a hotel enteriőrjének a tervezését is Hadid felügyelte személyesen.

Az ember mindig arra számít, hogy egy Zaha Hadid-épület meg fogja lepni, de az Opus hotel épülete minden várakozásunkat felülmúlja

– mondta Gabriel Escarrer, Melia szállodalánc ügyvezetője.

Hadid élete során elsőként lett a Pritzker-díj női díjazottja, 2010-ben és 2011-ben pedig a brit Királyi Építészeti Akadémia Stirling-díjjal tüntette ki, először a római MAXXI múzeumért, majd egy évvel később az Evelyn Grace Akadémiáért. 2015-ben elsőként lett a RIBA aranyérem női díjazottja. 

Zaha Hadid neve egyébként felmerült a Liget Projekt kapcsán is, hiszen az irodája is pályázott a Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére, de nem nyert. Budapesten a Szervita térre tervezett magasházat, de ez hosszú viták után végül nem valósult meg.

(Borítókép: Shutterstock)