Esterházy: A szó helyzetét mindig néznem kell

2000.06.08. 12:00
"Soha nem nézem, hogy hasznos-e, amit írok. Azt nézem, hogy "szép"-e, vagyis hogy rendben van-e. Ha nincs rendben, kihúzom" - mondta a Törzsasztalban Esterházy Péter. Az író, aki prózáját máig töltőtollal, csíkos füzetekbe írja, és nem tűnt a világháló nagy barátjának. "Átmenet az írás és a beszéd között. Előnyökkel, hátrányokkal. Én nem szeretek így írni (beszélni)" - mondta az interjú stílusáról. Esterházyt egyébként nem zavarja, hogy rajta vannak a könyvek a weben, sőt, ellenkezőleg. "A regény csak könyvként olvasható" - hiszi. Az eredeti online interjút itt olvashatják.

(Seven): - Kedves E. P., Ez az egész internet-izé alapjában meg fogja változtatni az írott szó (és különösen az irodalom) helyzetét, létmódját az elkövetkező évtized(ek)ben? Érez innen kihívást?

- Nem érzek kihívást, de a szó helyzetét mindig néznem kell.

(ir-kave): - Ha én pszichológus volnék (kötényem is honnan volna), bizonyára azt kérdezném, hogy sikerült -e végre leküzdeni a (szimbolikus és konkrét) szülőket, jó fegyver-e az írás ellenük(?)? Ha meg, mint ahogy igen, egyszerű olvasó lennek, akkor meg azt kérdezem, hogy a főmű megírása után (ide hamuzzon hadnagy elvtárs, és mutatja hova) mi a francról lehet meg írni? (Karinthyról mondják, hogy egész életében a Nagy Enciklopédiát, a Nagy Művet akarta megírni, de aztán nem, hála a jó égnek.) Bonuskérdés: Hol a francba van a lyuk a strand kerítésén? És mit csináljak a kutyákkal?? ir-kave, kelt rómaifürdő

- Engem nem nagyon érdekel a pszichológia, és azt hiszem, nem küzdöttem a szüleim ellen sosem. Mindegy, hogy hol van a lyuk a Rómaifürdő strand kerítésén, mert be van zárva a strand. Kutyák sincsenek. Semmi sincsen.

(Senki1):- Péter az "Így gondozd a magyarodat" című írásodban helyettesítsd be a magyar szót pl. zsidó-ra, és úgy add ki. Várom a hatást.

- Helyettesítsd be te! És várd a hatást. Ha elolvastad az írásomat, és úgy kérdezted, akkor félig bocsánatot kérek.

(alecc): - Kedves E.P. Focimeccsekre? Vagy csak TV-n? Egyáltalán néz tévét? Sőt! Melyik a kedvenc söre?

- Focimeccsre nem, de tévén igen. Egyáltalán nézek tévét. Nincs kedvenc söröm, de iszom.

(cinquecento): - Most éppen min töri a fejét? Milyen mű készül? Készül valamilyen mű? Mi készül? Mennyi időbe telt megírni a Harmoniát? Darabonként, évek alatt, vagy egy slukkra, ollózva? Egyáltalán: nagyon érdekelne, hogy az ollózásokat hogyan csinálja. Amit idéz, az mind a fejében van, vagy hatalmas cédularendszer gyűlik a polcán?

- Úgy döntöttem, hogy mostanában erre a kérdésre azt válaszolom, hogy semmin nem töröm a fejem és nem készül semmi új. Ez csak félig igaz. Annyit dolgoztam az elmúlt kilenc évben, hogy legalább ezt a választ megérdemlem. Az ollózásokról: van, ami a fejemben van, van, ami cédulákon, van, ami más fejében. Rendszerességek és rendszertelenségek váltakoznak.

(Bonobo): - Utalások, ollózás. Mi a cél (ú.m. utalások, ollózások)? Diszkréten kuncogni, amikor valaki beleszalad egy sznob-csapdába (lásd kutya nehéz)? Vagy csak egy jópofa írói eszköz? Esetleg csak? A szellemi onániát nem merem föltételezni.

- Látom, gyanakszol az idézeteket illetően. Egy szövegben egy idegen mondat valami izgalmasságot jelenthet. Az nem érdekes, hogy felismerjük-e. Ha elkezdődik egy ilyen műveltségi kvíz, akkor én vesztettem. Vagy a szöveg vesztett. Nem tudom, mi az a szellemi onánia, de nem biztos, hogy rossz. Amit a műveltségről mondasz: teljesen igazad van, ostoba tradíció. A sötétség az sötétség. Egy ész van.

(laos): - Mivel közlekedik a városban? - Mivel dolgom van, hahaha. Hol evvel, hol avval.

(http): - Ön látja-e az olvasóit. Tudja-e, hogy kiknek ír, és ők hogy éreznek, mit gondolnak? Vagy nem látja őket? Ezt nem pejoratíve kérdezem, ne értsen félre.

- Könyvhéten látom őket, de az íróasztalomnál már csak a papírt látom.

(Gonda László): - Ön minek valja magát: Magyarnak, zsidónak, zsidó származású magyarnak? Ha valaki nem tud héberül és nem hívő akkor lehet-e valaki zsidó? Mikor írja meg új művét: "Hogyan gondozd a Zsidódat?" Csak a paritás kedvéért. Mikor írhatok én, egy véletlenül nem zsídó, egy könyvet az elöző címmel, anélkül, hogy zsídóellenesnek (nem egyenlő az antiszemita szóval) tekintsenek? Soha? Én Önt nem tekintem magyar ellenesnek (az antiszemita szinonimájaként nevezzük antitürknek vagy antifinn-ugornak) és a "görbe tükrön" jókat vidultam, de a kérdések jogosak. Nem provokálni szeretnék, hanem férfias kiállású választ. 50 év múlva úgy sem élünk, akkor már késő lesz a válasz.

- Nem állítom, hogy nem idegesítenének a kérdései. Ha zsidó volnék, akkor, jól tetszik írni, így, ebben a sorrendben magyarnak, zsidónak, zsidó származású magyarnak vallanám magam. És ingerülten megjegyezném, hogy a vallja, az két L. Nincs kedvem tovább válaszolni.

(jungfrau): - Személy szerint nem ismerem műveit sem és Önt sem - de hírneve figyelemre méltó. Ha egy-két mondattal szeretné bemutatni önmagát, könyveit, filozófiáját akkor mik lennének azok?

- A Goethe Intézet kezdő német tanfolyamára járt a feleségem, és amikor hazajött, mélyen a szemembe nézett, és azt mondta: Ich bin Mustafa, ich komme aus Berlin. Ezt szoktam mondani bemutatkozáskor.

(kicsi emma): - Rettentően haragszom magára, mert megírta a könyvemet. De megbocsátok, mert egy úrilányhoz ez illik. Most sajnos újra ki kell találnom, hogy mit is akarok felfedezni ("sámli már van"), nem lesz könnyű, mert a világom úgy-ahogy-van benne volt a maga könyvében. Igaz, minket egy táborozáskor buktatott le az ezüst evőeszköz, nem a strandon. Édesanyám felvetette, hogy édesapámnak ajándékozzunk egyet a kötetből, de nagyon felháborodna rajta, ezért csak meséltünk neki. Így is felháborodott. Mit csináljunk?

- Az én édesapám is felháborodott volna, ha olvasta volna. De nem olvasta. Most meg tetszik neki, gondolom.

(Kennedy): - Becsülettel megmondom, hogy bár nagyon tisztelem Önt és munkásságának korábbi részét, a Harmonia Caelestist képtelen voltam (immár másfél hónapja) végigolvasni. (..) Nos kb. 25-30 oldal után javasolta valaki, hogy ugorjak át a könyv második felére. Megtettem, és így sajnos a számozott rész nagyja nem jutott el hozzám. Talán ha filmre vinnék, forgatókönyvnek egészen tűrhető lenne... Üdvözli egy viszonylag hűséges olvasója.

- Az olvasónak elvileg mindig igaza van. Legföljebb én olykor nem tudok mit kezdeni ezzel az igazsággal.

(Ambipotalamusz): - Könyvíráshoz lehet-e zenét hallgatni? És ha igen, milyet?

- Én szoktam, az a jó, amire nem kell nagyon figyelni. Ideális a bécsi klasszikusok, meg a hatvanas évek. Bartók és disco nem jó.

(Jyrki): - Azon csodálkozom néha, hogyan lehet "helyesen" műveit fordítani idegen nyelvre, hogyan sikerülnek a fordítások? Kicsit bővebben globálisan s emberileg gondolva, most inkább melyik van végveszélyben Magyarországon - sajtószabadság, foci (az EB kezdődik s az aranycsapat nem jött vissza még) vagyis a konstruktív politikai bárbeszéd?

- Globálisan és emberileg gondolva a kezét csókolom.

(Engels):
1. Ha a "Keresztény Magyarország" azonosan egyenlő a "Magyar kereszténység"-gel, akkor máris van értelme, nem gondolja? (igen/nem)
2. Történt-e Ön szerint bármi lényeges nálunk azóta, amióta kimentek az oroszok? (igen/nem)
3. Tudna-e példát mondani az elmúlt tíz évben egyvalaki magyarra, aki üldözőként az üldözöttek mellé állt? (X.Y.)
4. Megőrizhető-e a magyar nyelv? Mi a teendő (Sto gyéláty, á lá Csernyisevszkij), hogy nyelvünk ezer év múlva is megmaradjon legalább annyira, mint a kopt liturgia részeként az óegyiptomi? (igen, tehetünk valamit/nem, nem tehetünk semmit)

1. Ha azonosan egyenlő, akkor igen. De nem az.
2. Igen.
3. Nem értem a kérdést.
4. A nyelv őrzi meg saját magát.

(Esik): - Készül-e valamelyik gyermek focistának?;-) (Ráférne már egy új Esterházy a magyar focira. Az írók szavatossága szerencsére tovább tart. P.s. Szerintem nem rossz, amit csinál. De a braziloknak gólt mégiscsak a Marci úr rúgott.:->

- Egyik gyerek se készül futballistának. Ami jó, mert ügyetlenek. Nagy dráma ez.

(tuka): - Mi a véleménye erről az egészről (erről az "online interjúról"? Egyszer mintha azt nyilatkozta volna, hogy "manapság is" szeret matematikai tárgyú írásokat olvasni. Így van? Általánosabban: hogy viszonyul Ön most a matematikához? Pl. a gyermekeivel mikor "matekozott" (matekozott?) érzett-e valami olyat, hogy [nem öncenzúra, csak nem tudom most megfogalmazni: tegye meg Ön, ha kérhetem].

- Sokat nem gondolkodtam erről, sunyin arra gondoltam, hogy hátha jót tesz a könyvnek. Stílusról: átmenet az írás és a beszéd között. Előnyökkel, hátrányokkal. Én nem szeretek így írni (beszélni).

Inkább matematikatörténetet olvasok, mint matematikát. A TypoTex könyveit ismerem, nagyon fontosak. A gyerekekkel folytonosan matekoztam, apai presztízsem főleg ezen múlott. Illetlen-e ilyeneket kérdezni, kérdezi. Ha már itt vagyok, akkor mindent lehet kérdezni. Illetlent is.

(SzSz): - Nem lehetne egy kicsit szerényebben válaszolni?

- A válasz szerénysége kérdésfüggő.

(apafej): - Az Ünnepi Könyvhét kapcsán számtalan cikk foglalkozik a könyvkereskedelemmel, kiadással, "írófuttatásal", stb. Önnek mi a véleménye a könyvbiznisz jelenlegi hazai állapotáról? Illetve ennek fényében mit szól ahhoz, hogy műveinek tekintélyes része szabadon hozzáférhető a weben (természetesen ingyen).

- Szerintem a regény az csak könyvként olvasható. Ezért aztán nem zavar, sőt, ellenkezőleg, hogy rajta vannak a könyvek a weben.

(technocol): - Ön szerint milyen irányba és milyen sebességgel tart a magyar irodalom? (hogy állítólag ergya a költészet, meg kihígul a góré irók alól a próza (ld.BSz.nooffence))

- Halvány dunsztom sincs. (Tényleg.)

(sisso): - A harmoniát már megszereztem:), hiszen nekem irta tíz évig, annyit dolgozott rajta ez már szinte kötelező és ugyanakkor nyomasztó:) de nyári szünetre tartogatom, uh. apákról nem kérdezek, róluk egyébkent is vagy jót vagy semmit, de egyszer hallottam Öntöl, h. a gyermekei azt mondtak: apu te zselé vagy, ezt mire értették? és meg mindig úgy gondolják? + mit tart a szövegrabló gazdálkodásról, irodalmilag értem, tehát lehet-e más szövegeivel betörni?

- Azt soha nem mondják a gyerekeim, hogy Apu, vagy ha mondják, fegyelmit kapnak. A zselé az arra vonatkozik, ha az ő szempontjaik szerint valami linket mondok. Szójáték, stb. A szövegrablást mélyen elítélem, satöbbi.

(ruperman): - Nem tervezi-e, hogy Ön írja meg művei lábjegyzeteit, s nem várja meg, míg mások teszik ezt meg, rosszul, hiányosan, sok mindent félreértve. (Az már csak hab a tortán, hogy a hypertext, mint kommunikációs forma erre kiválóan alkalmas...) Azt hiszem nem csak nekem lenne hasznos, de önmagában is.

- Nem tervezem, elvileg érdekes volna. Az értelmes félreértés az értés. Szóval azt szabad.

(bekebiro): - Mi befolyásolja alkotó kedvet, mi játszik szerepet az ihletben? Melyek azok: időjárás, napszak, család, tartózkodási hely, ne adjisten politikai esemény?

- Nem tudok rá válaszolni. Néha tehetséges vagyok, néha tehetségtelen.

(ecko): - Mi alapján döntöd el, hogy amit írsz, az hasznos-e? Érzed-e néha úgy, hogy hiába kaparod a papírt, amit kiadsz magadból, az másokon nem segít, nem visz előre semmit? Ha érzel így, akkor mi a folytatás? Elteszed, eldobod, mégis tovább adod?

- Azt soha nem nézem, hogy hasznos-e, amit írok. Azt nézem, hogy "szép"-e, vagyis hogy rendben van-e. Ha nincs rendben, kihúzom.

(zizi): - Az Elefántcsonttorony-ban 10 évvel ezelőtt megjelent írások közül meglehetősen sok íródhatott volna napjainkban is. Milyen érzés ? Ennyire nem változott szinte semmi ? Hogyan szerepelne ma AZ a Csillaghegy ? :-))))

- Mulatságos érzés. De ez nem azt jelenti, hogy ne változott volna semmi. Sok minden változott és sok minden nem változott. Például a futball változott, így aztán nem tudom, hogy hogyan szerepelne az a Csillaghegy. Nyerne.

(Jungfrau): - Vissza tudsz emlékezni arra, amikor a legnagyobb alkotói válságod elérkezett? Hogy élted át?

- Alkotói válságainkat letagadjuk magunk előtt. Ennek átélése: nehéz.

(Zöldség): - Mit gondol K. Vonnegutról? Valahogy néha az az érzésem, hogy nagyon hasonló a gondolkodásuk mintázata. Módja. Szerkezete. Ön szerint?

- Vonneguthasonlóság nem volna rossz.

(ecko): - Véleményed sok más emberét formálja a saját hasonlatosságára. Ítélsz, harcolsz, kinyilvánítasz. Érzel-e gyötrődést amiatt, hogy egy ember véleménye és az igaz út ritkán esik egybe? Felelőség számodra? Szembenézel ezzel, vagy átlépsz rajta?

- Nyeglén azt válaszolnám, hogy szembenézek evvel és átlépek rajta.

(Tonino): - Hogyan lehet valakiből elismert iró? Ha én (vagy bárki más) írok egy regényt, nem jelentetik meg, nem terjesztik, nem írnak kritikát róla, nincs visszhang. Hogyan sikerült ezen a nehézségen átverekedned Magad?

- "Dolgozz, takarékoskodj, hogy olyan legyél, mint apád!"

(Ruperman): -Engem is érdekelne Lakat T. Károlyhoz fűződő (végtelen türelemről, megértésről és nem kevés szakápolói tapasztalatról tanúbizonyságot tevő) viszonya. A könyvért mindent? Mindenkinek? Minden áron? Én például kikapcsoltam, annyira rossz volt. Nesze neked PR és marketing.

- Más meg azt mondta, hogy jó volt. Nesze nekem PR és marketing.

(Havaria): - Miért nincs e-mail címe? Nincs rá ideje, nincs számítógépe, nincs rá szüksége vagy nem érdekli az egész?

- Van számítógépem, amelyet alig használok, vagy inkább csak írógépként, de ezen változtatni fogok. E-mailcímem azért nincs, hogy ne érjenek el. Már a leveleket is alig tudom megválaszolni. Nyomasztana az e-mailcím.