Ödön
1 °C
11 °C

Borzongató filmek örökranglistája

MTI
2001.06.18. 17:27
Az Amerikai Filmintézet először minden idők 100 legjobb krimijét akarta kiválasztani, aztán az utolsó pillanatban a CBS tv-állomás "100 szívdobogtató film" címen harangozta be a voksolást. A győztes nem meglepetés: Alfred Hitchcock Psychója vitte el a pálmát. Az 1959-ben készült lélektani dráma fekete-fehér képsorai akkor is hátborzongatóak, ha többször látta már őket a néző, ha tudja előre, hogy mi fog történni. Az első tízben aztán vannak meglepetések is: Spielberg Cápája a 2., William Friedkin Ördögűzője a 3. - ez utóbbi legfeljebb brutalitásával érdemli meg a helyet - majd a 4. helyen ismét egy Hitchcock-mű áll: az Észak-Északnyugatra. Korunkat képviseli Jonathan Demme öt Oscart begyűjtött rémsége: A bárányok hallgatnak. A 6. Ridley Scott "belépője", a Nyolcadik utas: a Halál, aztán megint Hitchcock jön a Madarakkal. Friedkin Francia kapcsolata megint egy "ördöngős" filmet, Roman Polanski Rosemary gyermekét előzi meg, (Polanski még megcsípett egy 16. helyet is a Kínai negyeddel) a 10. pedig az Elveszett frigyláda fosztogatói, amely inkább kalandfilm, bár kétségkívül izgalmas. Sajátos módon bekerült a listára a Casablanca, az E.T. és az Arábiai Lawrence, amelyek nem elsősorban feszültségkeltésükkel lettek világhírűek. Nem maradhatott ki Howard Hawks fekete alapfilmje, a Máltai sólyom, amely meghozta a világhírt Humphrey Bogartnak. (26.) Spielberg szerette volna, ha beválasztják gyerekkori kedvenc filmjét, Kertész Mihály Robin Hoodját Errol Flynnel a főszerepben, ellenben a filmtörténészek "lobby-ja" választott be három klasszikus westernt: Howard Hawks-tól A Sierra Madre kincsét, Sam Peckinpah-tól A vad bandát, és Fred Zinnemanntól a Délidőt. Ez utóbbi, különösen a végső párbaj-jelenet előkészítése valóban krimihez méltó.
Az Amerikai Filmintézet tagjai tisztelegni akartak a két éve elhúnyt Stanley Kubrick előtt: a Mechanikus narancs (21.) és a Ragyogás (29.) helye megkérdőjelezhetetlen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?