Kertész Imre Nobel-díjra esélyes

MTI
2002.10.08. 17:29
Kertész Imrét is emlegetik az idei irodalmi Nobel-díjra esélyes írók között, az övén kívül olyan nevek forognak közszájon, mint Philip Roth, John Updike, Thomas Pynchon (mindhárman amerikaiak), J. M. Coetzee (Dél-afrikai Köztársaság), Nuruddin Farah (Szomália).

Stockholmból keltezett német jelentés szerint a találgatásokban a legtöbbször talán a Németországban rendkívül jól ismert Kertész Imre neve hangzik el. Sorstalanság című regényét a német kritika a holokausztról írott kiemelkedő művek közé sorolja. A Dagens Forsknig svéd lap irodalmi ügyekben jártas munkatársa, Marie Louise Samuelsson így nyilatkozott: Azt hiszem, idén Kertészen a sor, a díjat elsősorban ő érdemelné meg.

Németországban nem számítanak arra, hogy ismét német író nyeri el a világ legrangosabb irodalmi kitüntetését: csupán három év telt el azóta, hogy Günter Grass megkapta a díjat. Kicsi a valószínűsége annak, hogy rövid időn belül másodszor is díjazzanak írót ugyanabból az országból. Ilyen alapon portugál szerző is esélytelen: José Saramago személyében Portugália 1998 óta büszkélkedhet irodalmi Nobel-díjassal.