Judit
2 °C
7 °C

Kertész Imre Nobel-díjra esélyes

MTI
2002.10.08. 17:29
Kertész Imrét is emlegetik az idei irodalmi Nobel-díjra esélyes írók között, az övén kívül olyan nevek forognak közszájon, mint Philip Roth, John Updike, Thomas Pynchon (mindhárman amerikaiak), J. M. Coetzee (Dél-afrikai Köztársaság), Nuruddin Farah (Szomália).

Stockholmból keltezett német jelentés szerint a találgatásokban a legtöbbször talán a Németországban rendkívül jól ismert Kertész Imre neve hangzik el. Sorstalanság című regényét a német kritika a holokausztról írott kiemelkedő művek közé sorolja. A Dagens Forsknig svéd lap irodalmi ügyekben jártas munkatársa, Marie Louise Samuelsson így nyilatkozott: Azt hiszem, idén Kertészen a sor, a díjat elsősorban ő érdemelné meg.

Németországban nem számítanak arra, hogy ismét német író nyeri el a világ legrangosabb irodalmi kitüntetését: csupán három év telt el azóta, hogy Günter Grass megkapta a díjat. Kicsi a valószínűsége annak, hogy rövid időn belül másodszor is díjazzanak írót ugyanabból az országból. Ilyen alapon portugál szerző is esélytelen: José Saramago személyében Portugália 1998 óta büszkélkedhet irodalmi Nobel-díjassal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?