Újjáépítik a leégett "kis Versailles-t"

MTI
2003.01.07. 17:17
Nemzeti adakozásból kívánják helyreállítani a múlt heti tűzvészben leégett Lunéville-kastélyt, amelyet a versailles-i királyi palota mintájára emeltek a XVIII. század elején az észak-franciaországi Lotharingiában.

A Nancytól 35 kilométerre délre fekvő kastély kápolnájának tetőzete január 2-án kora este gyulladt ki. A heves szélben megfékezhetetlenül terjedő lángok alig hat óra alatt szinte teljesen elemésztették a kastély háromezer négyzetméteres jobboldali szárnyának teljes első emeleti szintjét és az épületet fedő födémet.

A Meurthe-et-Moselle megyei rendőrkapitányság kedden kiadott közleménye szerint a tüzet minden valószínűség szerint a kápolnában keletkezett rövidzárlat okozta, szándékosságra utaló nyomot nem találtak.

A szerencsétlenség helyszínére kivonult tűzoltók hősies erőfeszítései dacára hatalmas értékek semmisültek meg a lotharingiai kis Versailles-ban. A tűzben odaveszett a 82 ezer kötetes katonai könyvtár, a termekben őrzött többezres ólomkatona-gyüjtemény, kiégett a Trófeák terme és az a fényűző lakosztály, amelyben a száműzött lengyel király, Stanislas Leszczynski, XV. Lajos francia uralkodó feleségének apja lakott 1736-tól. A tűzoltóknak és a helybéli önkénteseknek sikerült viszont kimenteni a kastély híres fajanszgyűjteményének közel 80 százalékát.

Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter, aki maga is Lotharingia szülötte, állami segítséget ígért a palota helyreállításához, bár határozott összegről nem nyilatkozott. Kijelentette: "szóba sem jöhet, hogy egy ilyen jelentős történelmi és kulturális érték romokban heverjen".

A lunéville-i polgármester februártól hirdeti meg az országos gyűjtést az elpusztult kastély újjáépítésére.