Meghalt Alberto Sordi

MTI
2003.02.26. 13:27
Nyolcvanhárom éves korában Rómában kedden súlyos betegség következtében elhunyt Alberto Sordi, az olasz filmművészet legendás alakja.

"Albertone", ahogyan Olaszországban nevezték, része volt a XX. századi Rómának, neve összeforrt a neorealizmus fénykorával. Ahhoz a nagy olasz színésznemzedékhez tartozott, amelyet Marcello Mastroianni, Nino Manfredi, Vittorio Gassman és Ugo Tognazzi neve fémjelzett. Sordi mackós alakjával, gyakran játszott naiv, egyszerű kisembert, aki nagystílű gengszterek és szélhámos életművészek áldozata.

Alberto Sordi pályafutását gyermekszínészként kezdte. Rádióműsorok kedvenc sztárja volt évtizedeken keresztül, már a 30-as években filmezni kezdett, de első kiemelkedő szerepét csak 1952-ben Frederico Fellini Fehér sejk című filmjében kapta. Ugyancsak ő volt az egyik főszereplője Fellini korai remekművének, a Bikaborjaknak. Későbbi emlékezetes figuráit a háborúellenes Mindenki haza, a Nagy háború, továbbá a Maffia parancsára és az Egészen kicsi kispolgár című filmekben aratta.